Hollands zomerweer

Tot en met dinsdagochtend ligt de grens tussen warm en koel weer precies over Nederland. Daarna wordt het zonnig en elke dag een paar graden warmer. Het lijkt om een korte zomerperiode te gaan want vrijdag volgt alweer onweer.

Op de grens tussen warme lucht boven het centrale deel van Europa en een portie minder warme lucht boven de Benelux en de Britse eilanden, vinden we veel bewolking en regen terug. Het lijkt erop dat deze grens tot en met dinsdagochtend precies boven ons land ligt met dus af en toe regen. De meeste regen valt overigens later vandaag en in de avond of nacht naar dinsdag. De verschillen in maximumtemperatuur tussen het noordwesten en zuidoosten zijn soms erg groot. Morgen wordt het op de Waddeneilanden hooguit 15 graden, in Limburg wordt het met 25 of 26 graden een zomerse dag (maximumtemperatuur van 25.0 graden of hoger).

In de loop van de week kan de warme lucht zich uitbreiden over het hele land en krijgt de zon ook veel meer ruimte om door te breken. Woensdag en donderdag worden twee zonnige dagen en vooral op donderdag wordt het op veel plaatsen zomers warm. De bewolking waar we eerst mee te maken hadden, lost voor een groot deel op omdat een hogedrukgebied vanaf de Oceaan zijn invloed gaat uitbreiden. De uitloper van het hogedrukgebied komt net ten noorden van ons land uit, de wind gaat daarom uit het oosten waaien.

Portugal en Spanje hebben te maken met (lokaal) zware regen- en onweersbuien. Heel voorzichtig komen deze buien dichterbij. Donderdag ontstaan boven Frankrijk ook enkele buien en het is wachten totdat we ook in Nederland te maken krijgen met deze buien. Vrijdag lijkt de warmste dag van de week te worden met lokaal 30 graden. De warmte wordt later op de dag echter afgestraft met regen- of onweersbuien. Of het om zware buien gaat is nu, vijf dagen van te voren, niet te zeggen.

De afgelopen jaren kregen we tijdens de zomermaanden vooral te maken met langdurige perioden met zonnig en warm zomerweer, waarbij het vaak weken droog bleef. De uitzonderlijk warme periode in de voorbije aprilmaand is daar een goed voorbeeld van, maar ook vorig jaar juni, juli en september was het lange tijd zonnig, droog en warm.

Over het algemeen duurt een zomerse periode in ons land niet al te lang. Veel vaker zien we dat een hogedrukgebied een paar mooie dagen oplevert en dat vervolgens onweersbuien uit Frankrijk de warmte vrij snel laten verdwijnen, een situatie die we ook deze week zien. In het verleden zagen we soms bij het verdrijven van warme lucht zwaar onweer optreden. Of dat nu ook het geval is moet nog blijken, het is een situatie om goed in de gaten te houden.

Eind mei en begin juni bereikt over het algemeen de eerste hitte ons land, die vervolgens snel verdreven wordt door onweersbuien. Op 8 juni 1996, 7 juni 1997 en 6 juni 1998 was dat het geval met soms veel regen, hagel en zware windstoten. In 1998 vielen de grote hagelstenen op. Aan de westkant van de Veluwe vielen stenen van 8 of 9 centimeter in doorsnede. In 1997 was het de wind die opviel met op vliegveld Zestienhoven, nabij Rotterdam, een windstoot van 128 km/u. Schiphol kreeg zelfs een windstoot van 130 km/u te verwerken. Op 17 juli 2004 trok zwaar onweer van west naar oost over ons land. In het archief is daar een prachtig verslag van te lezen. Verder is er ook een filmpje waarbij goed is te zien hoe het noodweer over Wageningen trok. Voor de bui uit zien we eerst nog een spectaculaire rolwolk overtrekken.

Na een wat aarzelende start wordt het in de loop van de week dus prima zomerweer. Op vrijdag wordt het echter benauwd en volgen later regen- en onweersbuien. Het is de vraag of daar ook windstoten, hagel, onweer en wolkenbreuken bij voorkomen.

Via de Meteo Consult weerlijn (099-9725, 50 cpm) houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen voor het eind van de week. Onder optie 2 kunt u de verwachting beluisteren voor 5 dagen vooruit. Aan het eind van de week kunt u ook naar optie 1 luisteren, daarin wordt namelijk de verwachting voor de korte termijn besproken. Wilt u weten wat de gehele zomer gaat doen? Luister dan eens naar optie 6. Daar hoort u de verwachting voor juni, juli en augustus.

 

Bron: Meteo Consult, Meteonet

Foto's: Archief, voorkant: Stan Bouwman