Warmer, met stevige buien?

Het weekeinde ziet er aardig uit, maar of het helemaal droog blijft is nog de vraag; er komt een overgangszone tussen warme en vrij koele lucht naderbij.

Vanmiddag wordt het in bijna heel Nederland ten minste 20 graden of iets warmer. Dat betekent officieel een warme dag. Een zomers warme dag is het bij 25 graden of meer, van een tropische dag is sprake bij een maximum van minstens 30 graden. De laatste warme dag was, in De Bilt, vandaag precies twee weken geleden. Op 4 mei werd het daar maximaal 22,8 graden. Achter een koufront, de naam zegt het eigenlijk al, stroomt morgen minder warme lucht over Nederland uit. Dan lijkt er op veel plaatsen net geen warme dag meer in te zitten met maximaal 16 tot 19 graden. Het koufront is op het eerste gezicht niet actief. Maar naarmate het verder Europa binnenwandelt, ontstaan er met het oplopen van de temperatuur buien in onstabiele lucht. De computerberekeningen geven aan dat het later vanmiddag en vanavond in een strook van Noord-Brabant via Utrecht, Gelderland richting Overijssel en Drenthe inderdaad tot buien komt. Daar kan onweer bij zitten. Vervolgens trekken de buien vanavond oostwaarts en Duitsland binnen.

Morgen is de lucht droger en minder onstabiel, zodat we dan een droge dag verwachten met bovendien meer zon dan vandaag. Voor buitenactiviteiten wordt dat een goede dag, alleen de stevige zuidwestenwind kan daarvoor spelbreker zijn. De wind neemt echter in de avonduren af.

Zondag is er weinig wind te verwachten en zien we een front, een overgangszone, tussen zeer warme lucht in het oosten van Europa en minder warme lucht in het westen. Het is in feite het koufront van vandaag, dat min of meer tot stilstand komt dwars over Europa. Een dergelijke zone houden we in de weerkamer altijd goed in de gaten, want daarlangs kunnen felle regen- en donderbuien ontstaan. Het langgerekte koufront – het zal zondag enkele duizenden kilometers lang zijn - bevindt zich ’s middags naar verwachting boven het noordwesten van Spanje, het midden van Frankrijk en Duitsland, Noordwest-Polen en de Baltische staten. Zie het weerkaartje hierboven aan de linkerkant. Maar zondagavond baant het front zich een weg naar onze omgeving toe. Dat betekent ook dat de buien meekomen. De buien ontstaan boven Frankrijk en met de zuidwestelijke (hoogte)stroming bewegen ze onze kant op.

De computerberekeningen verschillen onderling over de exacte positie van het buiengebied en ook over het tijdstip van doorkomst. Zo laat het Amerikaanse model (de uitdraai van afgelopen nacht) de buien in de loop van zondag al sterk activeren boven het dan vrij warme Duitsland en worden wij op een haar na gemist, terwijl de berekeningen van het Europese model zo’n beetje de helft van ons land zondagavond (laat) met de felle regen- en onweersbuien laten kennismaken. Alleen in het uiterste westen en noordwesten gebeurt er dan niets en blijft het droog. De hoofdmoot van de regen valt overigens pas in de nacht naar maandag, zo lijkt het. Wordt vervolgd…
En meer informatie krijgt u in de weerlijn: 0900-9725. Kies 1 voor het actuele weeroverzicht voor Nederland en kies 2 voor de uitgebreide verwachting voor Nederland tot 5 dagen vooruit.