Warmte en koude op Hemelvaart

Deze Hemelvaartsdag verloopt wat aan de frisse kant met temperaturen onder normaal, maar hoe was dat in het verleden?

Deze Hemelvaartsdag begon op veel plaatsen geheel bewolkt, met in het midden en zuiden perioden met regen en in het noorden niet meer dan wat spetters. Een beetje teleurstellend dus, maar in de eerste helft van de middag begon op steeds meer plaatsen de zon door te breken. Wel was het ook aan het begin van de middag nog aan de frisse kant met bijna overal slechts 11 of 12 graden op de thermometers.

We leven deze Hemelvaartsdag wat dat betreft onder onze stand, want gemiddeld in deze tijd van het jaar is het zeker landinwaarts in de middag al toch gauw zo’n 18 graden. En dat zal vandaag waarschijnlijk nergens gehaald worden. Er zijn echter nog veel frissere Hemelvaartsdagen geweest in het verleden, maar ook een stuk warmere. De temperaturen op Hemelvaartsdag kunnen alle kanten op, voor een deel als gevolg van het feit dat Hemelvaart soms wat eerder, soms wat later, in het jaar plaatsvindt: tussen begin mei en begin juni.

De laagste dagtemperaturen werden op 18 mei 1950 gemeten toen het in De Bilt niet warmer werd dan 9,9 graden. Dus toch al in de tweede helft van mei en toch nog onder de tien graden! Dat is echter wel heel extreem. Maximumwaarden onder 15 graden zijn sinds 1901 een stuk vaker gemeten: precies 30 keer. En misschien dat Hemelvaartsdag 2007 daaraan toegevoegd kan worden, het zal erom spannen.

De koudste nacht naar Hemelvaart toe beleefden we op 16 mei 1996, toen het in de ochtend tot een aantal graden vorst kwam. In het noordoosten was het de afgelopen nacht overigens eveneens fris met minima rond 2 graden en lokaal vorst aan de grond. Elders was het met 6 tot 10 graden minder koud.

Warm weer hebben we ook regelmatig gehad met in totaal 34 dagen boven 20 graden en 6 dagen zelfs boven 25 graden. Dat laatste geeft overigens maar nog weer eens aan hoe bijzonder de warmteperiode afgelopen april was. De warmste Hemelvaart sinds 1901 was 1954 toen op 27 mei in De Bilt 29,2 graden werd met in zuidoosten plaatselijk zelfs tropische waarden van 30 graden of meer op de thermometers.

Zulke maximumtemperaturen zullen aan het eind van deze Hemelvaart niet worden genoteerd, naar verwachting blijven we op 13 tot 16 graden steken. Beduidend frisser dan normaal, maar niet extreem koud natuurlijk. En bovendien begon het zonnetje aan het begin van de middag zich op steeds meer plaatsen met de situatie te bemoeien. Bijgestaan door een zich koest houdende wind, en bijna overal helemaal droge omstandigheden voelde het op plaatsen waar het zonnetje doorbrak al meteen heel vriendelijk aan.

Morgen zijn de omstandigheden nog wat vriendelijker dan vanmiddag met hogere temperaturen van boven land 20 tot 23 graden. Wel is het zo dat de wind wat aantrekt, maar zo af en toe breekt de ook door. Tegen het eind van de dag valt in het oosten plaatselijk een bui. Ook zaterdag en zondag zijn best redelijke dagen met af en toe zon, in het oosten soms een enkele bui (op zondag) en temperaturen van gemiddeld 18 a 19 graden.

Voor de meest actuele verwachting voor het komende weekeinde, bel de Meteo Consult Weerlijn: 0900-9725 (50 cpm), optie 1 en 2.

Bron: KNMI, Meteo Consult