Aardig Hemelvaartsweekeinde

Met het Hemelvaartsweekeinde op komst, knapt het weer geleidelijk op. Morgen is nog een overgangsdag.

Met het Hemelvaartsweekeinde voor de boeg, knapt het weer op. Morgen lijkt nog een sombere dag te worden, met vooral in de zuidwestelijke helft van het land af en toe wat regen of motregen. De dagen daarna komt de zon er vaker door en valt nog slechts een enkele bui. Met temperaturen die vanaf vrijdag op de meeste plaatsen tussen 17 en 20 graden liggen en op vrijdag zeker in het zuidoosten nog hoger, lijkt het heerlijk weer voor buitenactiviteiten te worden. Morgen is ook wat de temperatuur betreft een teleurstellende dag.

In een strook van Zeeland en Zuid-Holland via het grootste deel van Brabant naar Utrecht, Gelderland, Twente en het zuidoosten van Drenthe is de afgelopen nacht en vanochtend veel regen gevallen. Vooral delen van Gelderland kregen ervan langs. Koploper van de KNMI-regenstations was Duiven met een totaal van 33 millimeter, Zetten volgde op korte afstand met 31 millimeter. Op veel plaatsen in het Rivierengebied, de Achterhoek en op het zuiden van de Veluwe viel tussen 20 en 25 millimeter. De hele noordelijke helft en ook Limburg hadden duidelijk minder regen, al vielen in het noorden vanochtend juist buien.

Verantwoordelijk voor de onverwacht grote plens regen in de eerdergenoemde gebieden was een lagedrukgebied waarvan de kern niet over het zuiden, zoals gisteren was gedacht, maar juist over het noorden van het land naar het oosten trok. Het grootste deel van Zuid- en Midden-Nederland kreeg daardoor met de actieve neerslagzone aan de zuidkant van dit lagedrukgebied te maken. In de gebieden waar het zo hard regende, is het totaal aan neerslag over de lopende meimaand al tot ruim boven 100 millimeter opgelopen.

Inmiddels lijkt het er op dat vanaf morgen geleidelijk een einde komt aan het zeer wisselvallige weer, dat we nu zo’n tien dagen in Nederland hebben. Morgen is nog een beetje een overgangsdag. Een nieuw lagedrukgebied boven de oceaan, dat zelf richting IJsland trekt, stuurt twee fronten onze kant op, die al vetragend Nederland binnentrekken. Vanavond, als de laatste buien van vandaag zijn verdwenen, klaart het eerst op. Vooral in het oosten en noordoosten, waar die opklaringen het langste standhouden, kan de temperatuur even flink onderuitgaan, hier en daar tot rond 5 graden. De zuidwestelijke helft is minder koud, daar komt al eerder bewolking binnen. In het zuidwesten valt later af en toe regen.

Morgen overheerst de bewolking in het hele land. In de zuidwestelijke helft valt vooral in de ochtend nu en dan regen, in de rest van het land blijft het wellicht bij wat gespetter. Later trekt de regen naar het zuidoosten weg, het wordt dan op de meeste plaatsen droog. Hoewel de bewolking blijft overheersen, kan in de westelijke en noordwestelijke kustgebieden mogelijk ook de zon zich even laten zien. Het wordt hierbij ongeveer 15 graden.

Vanaf vrijdag ziet het weer er een stuk vriendelijker uit. De zon komt er dagelijks goed door, al ontstaan er ’s middags ook stapelwolken. Vrijdag lijkt een droge dag te worden, zaterdag en zondag kan er voornamelijk in het binnenland ook weer een lokale bui ontstaan. Vrijdag bevinden we ons in warme lucht. In het noordwesten worden dan temperaturen tussen 16 en 18 graden verwacht. Het oosten, midden en zuiden kunnen temperaturen van 22 of 23 graden tegemoet zien. Zaterdag en zondag is de aangevoerde lucht weer wat koeler. Toch zijn de temperaturen ook dan met waarden tussen 17 en 20 graden aangenaam.

Wilt u meer weten over het weer tijdens het weekeinde, bel dan de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct. per min) of gebruik onze SMS-service of andere mobiele diensten.

Bron: KNMI, Meteo Consult.