Impressie Achterhoekse weerdag

Ondanks het onbestendige weer kwamen gisteren nog aardig wat mensen op de derde editie van de Achterhoekse weerdag van Gerrit Vossers in Silvolde af. Een sfeerimpressie met foto's.

De derde Achterhoekse weerdag gisteren bij 'weerboer' Gerrit Vossers, waarover wij in deze rubriek onlangs hebben bericht, is - hoe kan het ook anders - succesvol verlopen. Enkele honderden mensen wisten Silvolde gisteren te vinden, ondanks het wisselvallige weer met een vlagerige wind. Niet alleen Achterhoekers maar zelfs mensen buiten Gelderland kwamen op de weerdag af. Gelukkig vielen er kortdurende buien en liet ook de zon zich af en toe zien. Het had dus nog slechter gekund...

Gerrit, zijn vrouw Everdien, zijn drie kinderen en familie, vrienden en kennissen - 'het weerdagteam' - hadden het allemaal weer prima geregeld, net als op de voorgaande twee weerdagen. De inwendige mens werd niet vergeten (men kon tegen een geringe vergoeding versnaperingen krijgen) en men had het zekere voor het onzekere genomen en daarom een tent gehuurd, zodat de diverse stands en de mensen daarachter niet nat werden. Verder konden de bezoekers loten kopen en die stonden voor mooie weergerelateerde prijzen, zoals een ballonvaart. 

Daarnaast waren er presentaties van drie mediameteorologen van Meteo Consult te weten Reinier van den Berg, Alfred Snoek, Jordi Bloem en KNMI-weerman Jacob Kuiper. De lezingen vonden plaats in de boerderij, 'De Deel', en daar waren alle stoeltjes vaak bezet. Alfred praatte de mensen bij over het neerslagklimaat in Gelderland, Reinier hield een lezing over klimaatsverandering, Jacob vertelde over het extreme weer van de afgelopen ruim honderd jaar - met vele prachtige foto's - en Jordi deed uit de doeken wat het werk van een mediameteoroloog inhoudt en wat de rol van de waarnemers en fotografen hierbij is. Het spreekt voor zich dat zij niet gemist kunnen worden bij onze presentaties op de radio, televisie en internet. Misschien wel het leukste van de weerdag waren dan ook de contacten onderling. Tussen de bezoekers en de presentatoren, maar ook de bezoekers onder elkaar. De meteorologen van Meteo Consult vonden het weer erg leuk om de gezichten achter de waarnemers en weerfotografen te zien. Dat gebeurt immers niet iedere dag. Iedereen kijkt dan ook tevreden terug op de weerdag en ziet alweer uit naar de volgende, de vierde.

Foto's: Jordi Bloem, voorpagina: Jannes Wiersema.

Aankondiging weerdag (weernieuwsverhaal van 2 mei)