Onstuimige en natte vrijdag

Een klein lagedrukgebiedje trekt vanochtend over de noordelijke provincies richting de Duitse bocht en veroorzaakt een natte vrijdagochtend vooral in het noorden van het land en een onstuimige ochtend in het zuiden.

Afgelopen nacht en vanochtend vielen er vooral in het noordwesten en noorden van ons land onafgebroken buien en werden de regenmeters lokaal met meer dan 10 millimeter gevuld.

Sinds het begin van het wisselvallige weer dat zondagavond begon, is er vooral in het midden van het land veel neerslag gevallen. In Utrecht, Gelderland en Brabant is in 4 dagen tijd lokaal meer dan 70 millimeter gevallen. Dat is meer dan er normaal in de hele maand mei valt. In het uiterste zuiden; Zeeuws-Vlaanderen, op Walcheren en in het midden en zuiden van Limburg is tot nu toe veel minder gevallen (10-25 mm). Ook in de noordelijke provincies vielen de totale neerslaghoeveelheden tot gisteravond enigszins tegen. Op de Wadden, in Groningen en Friesland viel tot gisteravond eveneens 10-25 mm. Het droogteprobleem is ondanks de grote neerslaghoeveelheden in het midden van het land nog steeds aan de orde van de dag

Naast neerslag, speelt vanochtend de wind ook een rol. Aan de zuidwestkant van een lagedrukgebiedje bevindt zich een venijnig windveld uit de zuid- zuidwesthoek.

Vanaf zondagavond zien we boven onze omgeving een krachtige westelijke stroming. In deze stroming bevindt zich een polair front, de scheidingslijn tussen warme lucht ten zuiden van onze omgeving en koele lucht ten noorden van onze omgeving. In het polaire front ontwikkelen soms actieve depressies. Afgelopen nacht zagen we zo’n depressie boven het zuiden van Engeland sterk uitdiepen. Rondom deze snel ontwikkelende depressie zien we een sterk toenemende neerslagactiviteit en intensiteit en aan de zuidwestkant een sterk windveld. Boven het Kanaal werd vanochtend zelfs even een windkracht 10 gemeld.

De verdere ontwikkeling van het lagedrukgebied en de precieze trekrichting zijn vanochtend van belang als het gaat om de plaatsen waar de meeste neerslag zal vallen en waar het gaat waaien. Volgens de modelgegevens gebaseerd op de waarnemingen van afgelopen nacht trekt het lagedrukgebied vanochtend over de noordelijke provincies richting de Duitse bocht. De meeste buien zullen rondom het lagedrukgebied in de noordelijke provincies terecht komen. Lokaal kan in korte tijd meer dan 10 millimeter regen vallen. Omdat de lucht zeer onstabiel van karakter is, is er ook kans op onweer. In het zuiden zullen ook wel enkele buien vallen, maar in vergelijking met het noorden veel minder.

Toch komt het zuiden er niet zomaar vanaf, Aan de zuidwestkant van de depressie bevindt zich namelijk het meest actieve windveld. Winden uit zuid- tot zuidwestelijke richting trekken boven België aan tot kracht 6 a 7 en worden in de loop van de ochtend ook boven de zuidelijke provincies in ons land verwacht. Door de onstabiliteit is de wind zeer vlagerig en kunnen er zware windstoten voorkomen. De zwaarste windstoten trekken over Brabant, mogelijk tot 100 km per uur. Omdat de bomen door het warme voorjaar nu al volledig in blad staan, kunnen er door de wind in het zuiden takken van de bomen afwaaien.

Mogelijk krijgt het oosten van het land vanmiddag nog een staartje mee van het windveld. Terwijl in Zeeland de wind afneemt, kunnen rond het middaguur in de Achterhoek nog zware windstoten voorkomen. De wind draait vanmiddag aan de westkant van het lagedrukgebied naar de westhoek en zal langs de westkust nog enige tijd krachtig of hard blijven doorwaaien. Elders neemt de wind vanmiddag geleidelijk af.

De komende dagen blijft het sterk wisselvallig. De west-stroming voert vanavond al een volgende storing naar ons land met toenemende regen kansen. Voor morgen staan er talrijke buien op het menu en waait het weer stevig aan zee. Overigens heeft een smalle strook langs de kust de beste papieren met het minst aantal buien en wat zon.

Zondag komt er opnieuw een storing, maar is het in de ochtend op veel plaatsen droog en is de zon even te zien. In de middag en avond neemt de regenkans opnieuw toe en gaat het weer stevig waaien. Of het opnieuw tot zware windstoten komt, is nu nog niet te zeggen. De details hangen namelijk af van de precieze koers van de lagedrukgebieden. Ook op maandag vallen er nog talrijke buien en is door de aanwezigheid van koude lucht hoog in de atmosfeer neemt de kans op onweer en hagel toe.

Vanaf dinsdag neemt de buienactiviteit geleidelijk af door de invloed van het Azorenhogedrukgebied.  Of herstel zich ook tot in het lange Hemelvaartsweekeinde doorzet, kunt u beluisteren in optie 5 in de weerlijn (0900-9725). Ook de ontwikkelingen voor de korte termijn kunt u in de weerlijn volgen (optie 1).