Venijnig laagje

Een klein lagedrukgebied koerst recht op ons land af en zorgt vannacht en morgenochtend voor venijnig weer met flink wat wind en veel regen.

Een weerkundig spannende nacht en ochtend zitten er aan te komen. Een kleine depressie koerst op dit moment recht op ons land af en gaat juist boven ons land verder activeren met flink wat regen en later vooral in het zuiden ook veel wind.

Zo rond het middaguur lag de depressie nog ver weg tegen de zuidwestkust van Engeland, maar kwam al in rap tempo dichterbij, aangevuurd door de sterke straalstroom die op dit moment van west naar oost over ons deel van Europa blaast.

De eerste bij de depressie behorende regenzone bereikt ons vanavond. Daarbij draait de wind naar het zuiden en neemt vooral in het binnenland geleidelijk af. Bovendien wordt het later in het zuiden naar verwachting tijdelijk weer droog.

Met de windafname en de drogere omstandigheden in het zuiden lijkt de aanstormende minidepressie ons op het verkeerde been te willen zetten. Het gebied met regen breidt zich later op de avond en vannacht juist namelijk over het hele land uit en wordt bovendien intenser en buiiger van karakter. Vanaf het moment dat de depressie aan land komt in de tweede helft van de nacht, komt het plaatselijk zelfs tot een (onweers)bui. In totaal kan er tot en met morgenochtend lokaal 25 millimeter neerslag vallen. Waar de meeste neerslag precies valt hangt af van de voorlopig nog onzekere exacte koers van het laagje.

Aan de zuidkant van de depressiekern komt morgenochtend enige uren veel wind te staan met ook boven land een krachtig tot harde wind uit het zuidwesten- tot westen en zware windstoten van 75 tot 85 kilometer per uur. Waarschijnlijk komt het ook aan de achterkant van de depressie tot flink veel wind, dan mogelijk in het hele land, uit het noordwesten tot westen.

Rond het middaguur verlaat het systeem ons land op weg naar Duitsland en Polen. Ook daarna vallen nog enkele buien, maar op veel plaatsen blijft het in de middag tijdelijk droog. Daarna krijgen we met een volgend regengebied te maken dat onder het bewind van de almaar doorbulderende straalstroom over ons heen wordt gejaagd.

Voor de laatste verwachtingen voor vandaag, morgen en verder bel de Meteo Consult Weerlijn: 0900-9725 (50 cpm).

Foto homepage: uitsnede foto Martha Kivits

Bron: Meteo Consult