Wat een regen

Na een bizar lange droogteperiode was het gisteren flink raak met de regen. Op sommige plekken viel ruim 40 millimeter in een etmaal.

Na een historisch lange droogteperiode viel de regen gisteren ineens met bakken uit de hemel. In een strook over het midden en deels zuiden van het land viel op uitgebreide schaal zelfs meer dan 25 millimeter regen, en op een aantal plaatsen zelfs meer dan 40! 

De eerste helft van de dag hadden we te maken met een gebied met meest lichte regen dat naar het oosten en noordoosten wegtrok. Vanaf de tweede helft van de middag kregen vooral het midden en zuiden vervolgens te maken met flinke aan elkaar geklonterde regen- en onweersbuien die nog eens extra hoeveelheden neerslag opleverden. Een regenstoring die boven het midden en zuiden bleef hangen en een bulderende straalstroom hoog boven ons land waren de aanjagers van het geheel. Bovendien trok een bovenluchtstoring over die de boel in het midden en zuiden nog verder activeerde. 

Een hoeveelheid van meer dan 30 millimeter op een willekeurige plek in Nederland komt slechts 2 keer per jaar voor. Gisteren gebeurde dit in Midden-Nederland op uitgebreide schaal. Op een aantal plaatsen werd zelfs meer dan 40 millimeter regen afgetapt. In De Bilt viel 40,8 millimeter, bijna tweederde van de normale hoeveelheid neerslag in de hele maand mei (62 millimeter). Waarnemer Herman Dute tapte in Borculo in Gelderland ook al meer dan 40 millimeter af (40,2), de grootste hoeveelheid neerslag sinds de zware sneeuwval in het oosten van het land op 25 november 2005. Met de buien van de afgelopen nacht erbij kwam de regenmeter van Berndien Geerlings uit Dieren zelfs tot 51 millimeter. 

In het noorden van het land waren de hoeveelheden beperkter, maar ook daar viel bijna overal ruim 10 millimeter regen. Het grootste deel daarvan was in de nacht naar maandag toe al gevallen, deels ook op zondagavond.

Ook vandaag vallen weer regenbuien. Hoeveelheden zoals gisteren in het zuiden en midden, komen echter niet voor. Maar na al die weken droogte, zon en warmte blijft het nog steeds wel wennen met veel bewolking, af en toe regen en een graad of 14 als maximumtemperatuur.  

De rest van de week blijft ons land in de greep van regenstoringen die met een stevige westelijke stroming over ons heen worden geblazen. Hoewel er tussendoor best wel droge perioden zijn, zit een geheel droge dag er voorlopig niet in en de hoeveelheden zon zijn beperkt. Woensdag begint in het noorden en midden droog, maar een hardnekkig regengebied dat vannacht al boven het zuiden van het land aankomt, schuift in de loop van de middag naar verwachting steeds verder naar het noorden toe. Voor de laatste verwachtingen over de regen, bel de Meteo Consult Weerlijn: 0900-9725 (50 cpm). 

Afbeelding voorpagina: uitsnede foto Jan Kuipers uit Borger. 

Bronnen: Meteo Consult, KNMI