Nederland blij met regen

Het gebeurt niet vaak dat we een vrolijk verhaal over regen kunnen schrijven, maar vandaag lukt het zeker.

Het regent in Nederland… Eindelijk! Na de langste periode zonder meetbare neerslag ooit, breidde een gebied met regen zich vanaf gisteren, halverwege de middag, geleidelijk aan over het land uit. Nagenoeg overal is inmiddels een aantal millimeters gevallen. Het meeste kwam tot het middaguur in Zuid-Holland, Utrecht, Drenthe en de noordelijke delen van Friesland en Groningen omlaag, vaak tussen 10 en 15 millimeter, soms iets meer. Als de modelberekeningen ons niet bedriegen, volgt er nog duidelijk meer.

Na al die zon van de afgelopen weken was het vanochtend wel even wennen. Geen blauwe luchten meer bij het ontwaken, maar wolken. En wat nog veel bijzonderder was: het regende. Menig ruitenwisser begreep er eerst niets van toen het sein kwam om weer aan het werk te gaan. Na soms enig overleg, besloten de meeste toch zoals gevraagd de arbeid weer op te vatten. Dat het verkeer de waarschuwing, om op te passen voor plotseling optredende gladheid, serieus nam, bleek wel uit het feit dat het op de wegen tot een verkeersinfarct kwam. Rond 8 uur stond er voor een totaal van 560 kilometer aan files.

Hoewel een eerste klant tijdens een telefoontje met de weerkamer vanochtend zei de regen nu alweer zat te zijn, bleek uit de vele mails van de waarnemers die we dagelijks ontvangen dat het natte weer door veel mensen toch met vreugde werd verwelkomd. Met grote tevredenheid kwamen de eerste neerslaghoeveelheden in vele weken tijd uit allerlei hoeken naar ons toe. Jaap den Hollander in Haamstede zag zelfs ‘gouden regen’ omlaag komen.

Het was dan ook een mooie dag voor het Nederlandse klimaat. Zelfs als het al 6 weken aan een stuk droog is geweest, en de situatie is er geschikt voor, regent het toch vrijwel meteen, blijkt nu. Wat dat betreft, hebben we hier – hoewel je zeker het laatste jaar af en toe anders zou geloven – nog lang geen mediterraan klimaat. Daar zou het in deze tijd van het jaar, zeker in Spanje en Portugal, na een droge periode als deze nog veel langer droog blijven, ook al lijken zich in de atmosfeer voor regen kansrijke situaties voor te doen.

De weersomslag speelde zich af aan de achterzijde van een rug van hogedruk, die het afgelopen weekeinde over ons land naar het zuiden trok en een einde maakte aan het hogedrukregime, dat ons de uiterst droge en zonnige periode van de laatste weken bracht. Inmiddels zien de weerkaarten er heel anders uit. Daar waar hogedrukgebieden zich de afgelopen weken voornamelijk boven de Noordzee en Scandinavië ophielden, zien we daar nu lagedrukgebieden passeren. Het zuidwesten van Europa, tot voor kort wekenlang het domein van regenbrengende lagedrukgebieden, staat nu voor het eerst sinds lange tijd weer onder de beschermende invloed van het aloude Azorenhoog. Boven onze omgeving heeft zich een westcirculatie ingesteld die de komende dagen storingen onze kant op stuurt.

Gaat het hierbij vandaag overdag om een complex regengebied, dat vooral in een strook over het midden van het land ook vanmiddag plaatselijk nog flink wat regen achter kan laten, later vanavond en vervolgens morgenmiddag opnieuw komen ook actieve buiengebieden onze kant op, die het hier en daar kunnen laten onweren. Bij buien kan de wind even flink opvlammen, vandaag vooral in het zuiden van het land. Tussendoor is er vooral morgen ook ruimte voor de zon. Vanmiddag maakt het uiterste noorden hier de grootste kans op.

Ook later deze week houdt het wisselvallige weer nog aan. Pas tegen zondag doet zich een eerste kans op een hernieuwde stabilisering van het weerbeeld voor. Meer over het actuele weer en ook over de verwachting voor de komende dagen en die voor de wat langere termijn kunt u horen via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct. per min).

Bronnen: KNMI, Waarnemers, Meteo Consult.