Persbericht: Veel regen op komst

Na een uitzonderlijk droge periode volgt maandag in het hele land flink wat regen. In 24 uur tijd valt 20 millimeter aan regen en een strook over Midden-Nederland kan tot 40 mm regen verwachten.

Veel neerslag verwacht maandag, mogelijk leidend tot problemen

Na bijna 1 ½ maand zonder neerslag van betekenis, wordt er maandag 7 mei veel regen in relatief korte tijd verwacht. Aanzienlijke delen van het land krijgen zo’n 20 tot 40 millimeter in een etmaal te verwerken. Lokaal zijn neerslaghoeveelheden tot 50 millimeter mogelijk.

De meeste regio’s hebben tijdens de voorbije aprilmaand minder dan 0,4 millimeter regenwater ontvangen. Alleen in de noordelijke provincies viel er 1 a 2 millimeter. De zuidelijke provincies bleven veelal op 0 millimeter staan en de laatste significante neerslag dateert daar van 22 of 23 maart. Deze lange droge periode, die ook nog eens warm tot extreem warm is verlopen, met daardoor een hoge verdamping, heeft ertoe geleid dat de bovenste tientallen centimeters van de bodem zeer uitgedroogd zijn. De vraag is nu in hoeverre de regen van maandag gemakkelijk de grond in kan zakken, of juist wegstroomt. In dat laatste geval zal het regenwater zich op bepaalde plekken verzamelen en lokaal tot wateroverlast kunnen leiden.

Op de wegen bevinden zich inmiddels rubber-, olie- en brandstofresten, die vooral bij lichte regen gladheid kunnen veroorzaken. Bovendien kan bij forse neerslag, zoals verwacht maandagmiddag en –avond, watergladheid (aquaplaning) optreden.

Voorlopig lijkt het droge en warme weer van de afgelopen 5 a 6 weken niet terug te keren. Storingen vanaf de oceaan kunnen ongehinderd tot onze omgeving doordringen. Daarbij waait het bij tijden stevig, maandagavond zijn er zware windstoten mogelijk in het zuiden van het land (tot 75 km/u) en aan zee komt het deze week gemakkelijk tot een krachtige wind, kracht 6.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Weerkamer Meteo Consult

0317- 399 800

Via de Meteo Consult Weerlijn hoort u de meest actuele weersverwachting voor de korte termijn. Bel 0900-9725 en kies vervolgens optie 1.