Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag 2007 verliep, net als Koninginnedag, zonnig en droog. In Wageningen werd het ruim 20 graden en daarmee was het prima weer voor bijvoorbeeld het vrijheidsdefilé.

In de vroege ochtend was het op veel plaatsen grijs. Met een noordelijke wind kwam vanaf de Noordzee laaghangende bewolking, nevel en lokaal ook mist het land op. In de loop van de ochtend loste de bewolking snel op en stond niets meer in de weg voor een prachtige dag met in het hele land activiteiten om onze vrijheid te vieren. Enige spelbreker was de noordelijke wind. Boven land stond een volle windkracht 4 en aan zee werd regelmatig windkracht 6 gemeten. Het was in de wind dan ook aan de frisse kant.

De noordenwind heeft de temperatuur op veel plaatsen een paar graden gedrukt. In het noorden, midden en westen van ons land kwam de temperatuur uit op 13 tot 18 graden. Alleen in het oosten en zuidoosten werd het 20 graden of meer. In het noorden van Limburg en de omgeving van Nijmegen steeg de temperatuur nog naar zo’n 23 graden.

Ook in Wageningen, de Stad van de Bevrijding, werd het nog net 20 graden. In Hotel de Wereld werd op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitsers een feit. In aanwezigheid van Prins Bernhard en de Canadese generaal Foulkes. Het was op die 5e mei 1945 slechts 12 graden en er vielen diverse buien. Gisteren werd op het meetveld van de Landbouw Universiteit een maximumtemperatuur van bijna 21 graden gemeten. Voor alle bevrijdingsactiviteiten in de stad was dat een prima temperatuur. Duizenden mensen hebben dan ook genoten van het prachtige voorjaarsweer én de optredens op maarliefst 17 podia. Aan het eind van de middag vlogen diverse oude vliegtuigen over de stad en was het tijd voor het Vrijheidsdefilé van 2007. Tot middernacht was er van alles te doen in de stad. De temperatuur ging wel flink onderuit. Aan het eind van de nacht, toen alle feestvierders al thuis waren, was de temperatuur gezakt tot slechts 2 graden. Aan de grond vroor het zelfs licht!

Aan de linkerkant van deze pagina kunt u foto’s bekijken van Bevrijdingsdag 2007 in Wageningen. Door op de foto’s te drukken ziet u de afbeelding groter. Wilt u de foto’s (hoge resolutie) bestellen dan kan dat door een e-mail te sturen naar: reineke@gmail.com met vermelding het nummer dat onder de foto staat.

Na vandaag komt er overigens een eind aan de langdurige perioden met droog, zonnig en (uitzonderlijk) warm weer. Morgen volgt regen en het lijkt erop dat over 24 uur tijd zo’n 20 millimeter aan regen gaat vallen. Daarbij lijkt een strook over Midden-Nederland 30 tot 40 millimeter regen te krijgen. Voor de agrarische sector is dit goed nieuws, automobilisten moeten echter rekening houden met gladheid. Meer over de regen van maandag kunt u lezen in het persbericht. (link)

 

Bron: Meteo Consult, Reineke Otten