Smeren maar!

Opnieuw staat ons een feestweekeinde te wachten met prima weer voor allerlei buitenactiviteiten. Vanaf maandag is het zomerse weertype voorbij, tot die tijd moeten we niet vergeten om te smeren!

Koninginnedag 2007 verliep zonnig met in De Bilt 13.6 uur zon. Alleen in 1999 scheen de zon nog langer met toen 13.8 uur zon. Veel mensen hebben deze dag geen wolkje gezien en vragen zich dan ook af waarom het niet de zonnigste Koninginnedag is geworden. Dit heeft te maken met het meten van de hoeveelheid zon. Vroeger werd er gebruik gemaakt van een Campbell-Stokes recorder, een instrument waar het zonlicht door een glazenbol wordt opgevangen. Het zonlicht wordt in een smalle straal op een papierenstrook geprojecteerd en brand daar vervolgens een gat in. Op deze manier is vrij goed te achterhalen hoeveel uur de zon geschenen heeft. Omdat de zon in de ochtend en avond minder sterk is, wordt een schroeiplek achter gelaten waardoor er onduidelijkheid is ontstaan over de nauwkeurigheid van het instrument.

Tegenwoordig wordt er gemeten met een pyranometer. Deze meet de hoeveelheid (globale) straling en met een formule is vervolgens te berekenen hoeveel uur de zon heeft geschenen. Deze methode is een stuk betrouwbaarder, maar ook hier zien we nog een onnauwkeurigheid naar voren komen. Bewolking veroorzaakt minder straling, maar ook stofdeeltjes of vocht in de lucht absorberen een deel van de straling. Als de luchtmassa op Koninginnedag nog wat schoner was, dan hadden we nog wat meer zon kunnen noteren.

Het mooie weer is nog niet voorbij en daarom staat ook Bevrijdingsdag in het teken van zon en mooie temperaturen. Alleen op de Waddeneilanden en op de westelijke stranden blijft de temperatuur achter. De wind waait hier namelijk over relatief koud zeewater. Direct langs de kust is de watertemperatuur 13 of 14 graden, verder de Noordzee op meten we een graad of 11.

Met al die zon is het oppassen geblazen, want de zonkracht is al behoorlijk hoog. Vanaf het middaguur tot een uur of drie is er sprake van een matige zonkracht, kracht 4 tot 5. Iemand met een huidtype 1 (blanke huid met sproeten en rood haar) zal na ongeveer 15 minuten verbranden, terwijl iemand met een getinte huidskleur veel langer onbeschermd van de zon kan genieten.

De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur. Van belang is hoe hoog de zon boven de horizon staat. In de winter staat de zon laag en is het gebruik van zonnebrand in ons land niet nodig. Vanaf eind april staat de zon echter zo hoog dan zonnecrème nodig is als u voor langere tijd de zon in gaat. Bewolking zal de zonkracht meestal verlagen. Op bewolkte dagen in de periode april tot september is er dan ook weinig aan de hand. Is het wisselend bewolkt, dan kan de weerkaatsing aan de onderkant van wolken juist voor een lichte verhoging van de zonkracht zorgen.

Ook de zuiverheid van de lucht speelt een belangrijke rol, net als bij het meten van de hoeveelheid straling. Vocht en stofdeeltjes absorberen namelijk ook een deel van de ultraviolette straling (verantwoordelijk voor verbranding van de huid). Bij aanvoer van koude, maar heldere poollucht is de zonkracht dan ook hoger dan wanneer er met een zuidenwind warme, vochtige lucht wordt aangevoerd.

Na zondag zal de zonkracht minder hoog uitvallen door de aanwezigheid van meer bewolking en vochtdeeltjes in de atmosfeer. Bovendien valt er regelmatig regen. Of de droogte van de afgelopen zes weken daarmee direct voorbij is, moet nog blijken. Meer hierover via optie 5 van de Meteo Consult weerlijn (0900-9725).