Derde Achterhoekse Weerdag

Twee jaar is er naar uitgekeken en zaterdag 12 mei is het zover. Weerstation Lichtenberg in Silvolde opent zijn deuren voor de 3e Achterhoekse Weerdag.

In kringen van weerliefhebbers en ook hier bij Meteo Consult zingt het al een tijdje rond. Zaterdag 12 mei aanstaande is het dan echt zover. Voor de derde keer wordt in Silvolde, op het terrein van Weerstation Lichtenberg, de inmiddels befaamde Achterhoekse Weerdag van Gerrit Vossers gehouden, waaraan namens Meteo Consult wordt meegedaan door Reinier van den Berg, Jordi Bloem en Alfred Snoek. Zij verzorgen ook enkele lezingen.

De Achterhoekse Weerdag wordt ’s ochtends om 9 uur geopend door wethouder Gerard van Balveren van de gemeente Oude IJsselstreek, waartoe Silvolde behoort. Daarna is er een doorlopend programma. Tussen half 10 en half 4 ’s middags worden in de boerderij lezingen verzorgd, behalve door de drie meteorologen van Meteo Consult ook door Jacob Kuiper, die bij het KNMI werkzaam is. Te bezichtigen zijn het weerveld en de weerkamer evenals diverse stands, van de provincie Gelderland, Wittich en Visser, de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, Sky Alert, Heide Smid en van enkele weeramateurs die zelf instrumenten maken. Daarnaast zijn er stands van de bijenvereniging uit Dinxperlo en van Jacob Kuiper (boeken). In de weide worden demonstraties gegeven door de vliegerclub uit Dinxperlo en enkele hobbyisten die hun draadloos bestuurbare helikopters bij zich hebben.

Evenals tijdens de voorgaande edities van de Achterhoekse Weerdag is ook dit keer Radio Optimaal FM van de partij. Het radiostation zendt tussen 9 uur ’s ochtends en een 1 uur ’s middags rechtstreeks uit vanaf het terrein. Voor bezoekers zijn er daarnaast prijzen te winnen, zoals onder meer een ballonvlucht die rond 7 uur ’s avonds van het terrein zal vertrekken.

Met het organiseren van zijn derde Achterhoekse Weerdag sluit Gerrit Vossers aan bij een traditie, die hij 4 jaar geleden begon. Tot een jaar of zes geleden was Vossers boer van beroep. Om en nabij vijftig koeien begraasden de weiden rond zijn ouderlijke huis, waar hij geboren en getogen is en waar hij tegenwoordig met zijn echtgenote Everdien (‘alweer 21 jaar getrouwd…’) en drie kinderen woont. De weiden zijn er nog steeds en staan er wat droog bij, door het extreem zonnige en droge weer van de laatste tijd. Koeien lopen er echter niet meer. Het gaat nu enkel en alleen nog om het gras, dat de weilanden opbrengen. En dat door boeren in de omgeving wordt gebruikt om hun vee bij te voeren.

Zijn grote hobby is gebleven. Gerrit was en is de ‘Weerboer van het oosten’, zoals hij zichzelf graag noemt. Hij heeft op de Lichtenberg (zo heet het gebied waar zijn boerderij staat) even buiten Silvolde een prachtig weerstation opgebouwd. Met een heus meetveld op het uitgestrekte gras voor de boerderij en een modern ingerichte weerkamer in de voorkamer van het woonhuis. Hoewel het weer nog niet zijn beroep is, neemt de hobby voor Gerrit Vossers wel steeds duidelijker vormen aan. Zo is hij als weerman te horen via de radiozender Optimaal FM, stuurt hij zijn waarnemingen door naar collega weeramateurs en ‘de instituten’ in heel het land, en geeft hij aan een bedrijf bij hem in de buurt adviezen die gebruikt worden bij het productieproces. Verder komen om de haverklap groepen bij hem op bezoek om het weerstation te bekijken en over het weer te praten.

En dan zijn er natuurlijk de weerdagen. Vier jaar geleden was de eerste. Een uitgebreide open dag van zijn weerstation moest het worden. Met wat extra activiteiten er omheen. En dus benaderde Gerrit allerlei instanties, waaronder Meteo Consult, de provincie Gelderland, de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) en enkele bedrijven die weergerelateerde producten aanbieden, om mee te werken. Nog niet allemaal hadden ze van Gerrit Vossers gehoord. En dus moest hij af en toe praten als Brugman om ze toch over de streep te trekken.

Maar ze kwamen allemaal wel. Het uitvoerige netwerk, dat Gerrit binnen de wereld van het weer en de weerliefhebbers heeft, deed vervolgens de rest. De eerste editie vond plaats onder een heldere hemel en bij een aangename temperatuur. Veel mensen waren die dag op pad, want het was Nationale Fiets- en Molendag. En voordat de deelnemers aan het evenement er ook maar erg in hadden, stroomde het terrein aan de Lichtenberg vol. Honderden mensen kwamen op die eerste editie af. En het succes was groter dan Gerrit Vossers had kunnen hopen.

Blij en misschien ook wel een beetje verbaasd over het grote succes van die eerste keer, viel al gauw het besluit dat een tweede weerdag moest volgen in 2005. Lang daarvoor al sloeg Gerrit opnieuw aan het organiseren. Alle deelnemers van de eerste keer werden benaderd en zegden opnieuw toe. Samen met een audiovisueel bureau zette hij zich aan het opnemen van een film over zijn werk als weerman en de reikwijdte van zijn werkzaamheden. Tot aan het gebouw van Meteo Consult toe rukte de filmploeg uit en legde alles vast, van het begin van de waarneming in Silvolde tot het gebruik ervan in de praatjes op radio en televisie door de meteorologen van Meteo Consult. Verder kwamen er posters, radiospots en verhalen in lokale en landelijke media. Ook via radio en tv Gelderland werd reclame gemaakt.

De tweede Achterhoekse Weerdag werd zo mogelijk nog een groter succes dan de eerste. Ongeveer duizend mensen kwamen naar het terrein van Vossers, bekeken het weerstation, woonden lezingen bij en liepen langs de verschillende stands, die opgebouwd waren. Grote belangstelling bestond er voor de medewerkers van de provincie Gelderland, die een strooiwagen bij zich hadden en uitlegden hoe gladheidbestrijding in de provincie in zijn werk gaat. Opnieuw was Radio Optimaal FM van de partij om rechtstreekse uitzendingen van de dag te verzorgen. Verder zagen vele weeramateurs uit heel het land hun kans schoon om collega’s te ontmoeten. En nu maar zien wat de derde Achterhoekse Weerdag op zaterdag 12 mei allemaal teweeg gaat brengen.

Bronnen: Weerstation Lichtenberg, Meteo Consult.