Regen op komst

De historisch lange droogteperiode die we meemaken, lijkt volgende week te eindigen. Regen op grote schaal ligt in het verschiet.

De droogte die ons land nu al weken in haar greep houdt, lijkt binnen afzienbare tijd toch eindelijk een beetje getemperd te gaan worden. Na ‘gewoon’ weer een zonovergoten werkweek gaan we tegen het einde van het komende weekend langzaam bewegen naar onvervalst Hollands weer. De regen komt eraan!

Sinds 22 maart is in ons land nauwelijks regen gevallen. Sommige plaatsen hebben het in april zelfs helemaal droog gehouden, vooral in de zuidelijke helft van het land. Hogedrukgebieden bepaalden het weerbeeld en zorgden voor zon-, droogte en warmterecords. Op landelijk hoofdstation De Bilt scheen de zon 284 uur lang - de zonnigste april ooit gemeten met bijna twee keer zoveel zon als normaal -, viel maar 0,3 millimeter regen - de droogste van welke maand dan ook ooit gemeten in De Bilt- en lag de gemiddelde temperatuur op een bizar hoge 13,1 graden die veruit, maar dan ook veruit de warmste was in drie eeuwen tijd. Die dominantie van hoge druk, warmte en zon gaan we kwijtraken.

De rest van deze week hebben we eerst nog te maken met een stevig hogedrukgebied ten noorden van ons dat met noordoostelijke winden voor de aanvoer van droge lucht zorgt. Daarin is het zonnig met nog steeds temperaturen boven normaal. Donderdag trekt het hogedrukgebied, dat nu nog met haar kern vlak voor de westkust van Noorwegen ligt, naar het westen. Het hoog blijft echter bij ons nog steeds domineren met zon en hoge temperaturen van gemiddeld 21 of 22 graden in het binnenland.

Ten zuiden en (noord)westen van ons beginnen depressies met regengebieden echter steeds dichterbij te komen. Na een nog meest zonnige zaterdag, lijken we zondag toch echt met meer bewolking te maken te gaan krijgen. Regen valt er naar verwachting nog niet, maar de temperatuur doet een klein stapje terug en de zon is ook minder aanwezig. De wind draait daarbij van noord naar zuidwest.

Maandag zet de depressie ten noordwesten van ons door en trekt tot over het noorden van de Britse Eilanden. Bij ons begint dan een weekje met klassiek wisselvallig weer: zuidwesten- tot westenwinden, bewolking, regen, tussendoor ook ruimte voor zon, en gematigde temperaturen. Voor de laatste vooruitzichten op de vele druppels op de gloeiende plaat bel de Meteo Consult Weerlijn: 0900-9725, optie 5 (50 cpm).

Afbeelding homepage: uitsnede foto Jan de Jonge

Bron: Meteo Consult