Overvloedige neerslag

De westcirculatie draait komende week op volle toeren. Daardoor heeft de winter voorlopig geen schijn van kans, de neerslag des te meer. Het belooft een natte week te worden, zeker ook in de bergen in Midden Europa. Daar kon wel eens veel te veel neerslag naar beneden gaan komen.

Het is een lastig seizoen voor de wintersport. Net als bij ons domineert het zachte weer. Tijden lang viel er weinig sneeuw. Daardoor is de sneeuwkwaliteit in het algemeen niet zo best. In de meeste dalen is het gewoon groen. Sneeuwkanonnen draaien op volle toeren om er nog wat van te maken. In de gebieden dichtbij huis, zoals de Ardennen en de Eiffel, is op het gebied van wintersport dit jaar zelfs helemaal niets te doen. In het Sauerland en in de Harz ligt alleen op de hoogste toppen af en toe sneeuw. De Kaler Aster, in Sauerland, is op dit moment overigens ook sneeuwvrij. Op de Brocken, in de Harz, wordt nog wel een redelijk sneeuwdek gemeten. Op de Feldberg, in het Zwarte Woud, ligt ook nog verouderde sneeuw.

Toch is er de komende week aan neerslag geen gebrek. In tegendeel, het kon wel eens veel te veel worden. Na een periode van relatieve rust komt de westcirculatie in de komende week weer goed op gang. De as van de straalstroom zal min of meer recht op de Alpen worden gericht. Daarmee kunnen we er zeker van zijn, dat er deze week extreem veel neerslag zal gaan vallen in met name het westelijk deel van de Alpen. In de Franse Alpen wordt tot en met het einde van deze week tot circa 200 millimeter neerslag verwacht. Helaas is het tegelijkertijd tamelijk zacht. Tijdens de perioden met intensieve neerslag ligt het 0-graden nivo tussen de 1500 en 1700 meter. Dat betekent dat al deze neerslag in de dalen in de vorm van regen gaat vallen. Dat moet allemaal worden afgevoerd door beken en rivieren.

Dus het is zeer waarschijnlijk dat er delen van Midden Europa zijn, waar men in de loop van de week met wateroverlast krijgt te maken. Uiteindelijk zullen ook de rivieren die naar ons land leiden, een stuk voller gaan worden. Op grotere hoogte, ruw weg boven de 1500 meter, valt sneeuw in overvloed. In de Franse Alpen kan gemakkelijk 2 meter verse sneeuw liggen aan het eind van de week. Dit is voor de wintersport te veel van het goede. Het gevaar voor lawines wordt veel groter. En tijdens de langdurige perioden met zware sneeuwval kan er sowieso niet worden geskied.

Overigens is de grens tussen zeer veel neerslag en weinig neerslag zoals wel vaker messcherp. In de zuidelijke uitlopers van de Alpen wordt komende week weinig neerslag verwacht. Oostenrijk zit er een beetje tussen in. In Tirol kan in totaal een significante hoeveelheid sneeuw worden verwacht, in de bergen 50 tot mogelijk 80 centimeter, maar echt te veel sneeuw is hier minder waarschijnlijk.

In Nederland belooft vooral donderdag een zeer natte dag te worden. Een actieve storing trekt dan dicht langs of over het land. Er kan gemakkelijk 20 millimeter regen vallen. Vooral het zuiden van het land maakt bovendien kans op veel wind. Misschien komt het aan de Zeeuwse en Belgische kust wel tot een zuidwesterstorm. Maar trekt de storing net wat noordelijker voorbij, dat kan het ook in de rest van het land niet alleen een kletsnatte, maar tevens een zeer onstuimige herfstdag worden.