Sneeuwstorm dichtbij

In Nederland is het min of meer lente geworden. Veel vogels zingen het hoogste lied en de temperatuur haalt vrijwel elke dag met gemak de 10 graden. Toch zit de winter dichtbij...

In ons land is het compleet lente. Dagelijks stijgt het kwik moeiteloos tot 10 graden of meer en de buien hebben soms een voorjaarsachtig karakter. Dat maakt het onvoorstelbaar dat gierende sneeuwstormen het openbare leven vrijwel geheel hebben plat gelegd. In het midden en noorden van Denemarken begon het afgelopen dinsdag in de loop van de dag te regenen. In de avond ging de regen over in natte sneeuw bij een aantrekkende oostenwind. De temperatuur daalde tot het vriespunt en weldra begon het landschap er een winterse aanblik te krijgen.

Daags daarna werd de noordelijke helft van Denemarken steeds dieper in het grimmige winterweer gedompeld. De oostenwind trok aan en het ging langdurig sneeuwen. Verstuivende sneeuw veroorzaakte steeds meer problemen. Automobilisten raakten volledig ingesneeuwd. Sneeuwduinen werden hoger en hoger. Toch was dat alles nog maar het begin. De dagen daarna bleef de oostenwind heer en meester en nieuwe neerslaggebieden brachten nog meer sneeuw. Ook in het zuiden van Zweden en in Zuid Noorwegen maakten de sneeuwstormen indruk. De Scandinaviërs, toch veel meer gewend aan winterweer dan wij, konden niet voorkomen dat er op uitgebreide schaal overlast van het barre winterweer was en dat het openbare leven goeddeels plat werd gelegd.

De beelden uit Scandinavië roepen direct herinneringen op aan het barre winterweer dat Nederland in zijn greep hield in de koude winter van 1978/1979. Toen hadden we tijdens de laatste dagen van december 1978 de eerste sneeuwjacht te pakken. Veel indrukwekkender nog waren de sneeuwstormen rond 14 februari. Dorpen in het noorden van het land raakten volledig ingesneeuwd en werden van de buitenwereld afgesloten. Dit soort omstandigheden zien we dus nu op hemelsbreed 500 kilometer afstand gebeuren.

Vanmorgen lag de vorstgrens over het zuiden van Denemarken. Er werd op tal van plaatsen sneeuw en ijzel gemeld. In Bremen was het ruim 4 graden, in Hamburg 1 graad bij een vrij krachtige zuidoostenwind. En dat terwijl het in ons land al weer ruim 10 graden was geworden.

Het is aardig om te bedenken dat het barre winterweer dat nu huis houdt in ondermeer Denemarken, voor hetzelfde geld Nederland in de tang had kunnen nemen. Precies 1 week geleden zagen we in de ensemble verwachtingen van het ECMWF dat maar liefst 50 procent van de berekeningen de koude oostenwind ook naar Nederland lieten komen.

Enfin, het is niet gebeurd, de winter krijgt hier geen schijn van kans terwijl ze in Denemarken voorlopig nog met winterse ongemakken zitten. Want morgen gaat het weliswaar dooien, maar voor de metershoge sneeuwduinen zijn weg gedooid. Dat zal sowieso een flinke modderboel opleveren. Overigens is er van een overtuigende dooi niet eens sprake. Pas vanaf aanstaande woensdag gaat de temperatuur er echt verder omhoog en begint de vorst zich ook een stuk uit Zweden en Noorwegen terug te trekken.