Persbericht, meer records!

Het aandeel warmterecords neemt duizelingwekkende vormen aan. We maken alvast de balans op van de meteorologische winter.

Meer duizelingwekkende records: Ook winter van 2007 warmste ooit

Met nog een week te gaan komt februari 2007 waarschijnlijk uit op een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden. Dat op zichzelf levert geen record op. Met deze februarimaand wordt de meteorologische winter, die loopt van 1 december tot en met eind februari, echter zonder twijfel de allerwarmste van de afgelopen eeuwen. De verwachte gemiddelde wintertemperatuur lijkt op 6,4 of 6,5 graden uit te komen, tegen 3,3 graden normaal.

 

Met nu ook de allerwarmste winter ooit, loopt het aantal warmterecords steeds verder op. De huidige reeks begon in de zomer van vorig jaar. Vanaf toen beleefden we de warmste julimaand ooit, de op twee na warmste zomer ooit, de warmste septembermaand ooit, de warmste herfst ooit, de op één na warmste oktober- en novembermaand ooit, de op drie na warmste december ooit en de warmste januarimaand ooit. En nu dus ook de allerwarmste winter ooit.

De lijst records in ruim een half jaar tijd is zo langzamerhand indrukwekkend te noemen. Van alle maanden sinds april 2006 is er maar één koeler dan normaal verlopen; augustus 2006. De rest was veel te warm. Deze reeks wordt nu aangevuld met de superzachte winterperiode, die met een gemiddelde temperatuur van 6,4 of 6,5 graden uit de bus zal komen. Het vorige warmterecord voor de winter stond op naam van het jaar 1990, toen de gemiddelde temperatuur op 6,0 graden uitkwam. Deze waarde wordt nu door het huidige seizoen verpulverd, net zoals het oude januarirecord verpulverd werd. Dat stond op 6,2 graden, gehaald in januari 1983 en ligt sinds afgelopen januari op 7,1 graden. Een bijstelling al met al met bijna een hele graad!

Naar verwachting komt de nog in gang zijnde februari op een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden uit, tegen normaal 3,0 graden. Daarmee bereikt deze maand  de negende plaats in de top 10 van warmste februarimaanden. Fier bovenaan staat 1990 met 7,6 graden, gevolgd door 2002 met 7,1 graden. Dat de winter als geheel zo extreem mild uit de bus komt, wordt grotendeels veroorzaakt door het uitblijven van noorden- en oostenwinden. De zuiden- en zuidwestenwinden overheersten en vanuit die hoek kon geen koude lucht worden aangevoerd.

Zo mogelijk nog opvallender dan de bijna voorbije winterperiode was de superzachte herfstperiode, die alweer een paar maanden achter ons ligt. Daarin werd het oude temperatuurrecord, dat nog maar uit 2005 stamde, met maarliefst 1,6 graden overtroffen! Mede door het zeer zachte najaar is het water van de Noordzee lange tijd relatief warm gebleven, wat bij heeft gedragen aan de mildheid van het winterseizoen.

De opgetreden temperaturen worden vergeleken met de zogeheten ‘normalen’ die zijn samengesteld uit de periode van 1971 tot en met 2000. De nieuwe normalen, die in 2011 door het KNMI worden berekend, zullen naar verwachting dan ook flink naar boven worden bijgesteld. Hoe ver precies naar boven, dat moet in de komende jaren nog blijken.