Opnieuw een record?

De kans op winterweer later deze week is flink geslonken. Een warmterecord komt daarmee juist een stuk dichterbij.

Zoals zondag in Weer in het Nieuws al te lezen was, leek het er eerder even op dat we in de tweede helft van deze week misschien wel enkele dagen de winterkou in zouden duiken. Zondag waren de weermodellen de winterliefhebber echter al een stuk minder goed gezind. Maandag werd het er niet beter op: de kans op een winterinval is zo goed als verkeken. Het record voor de zachtste winter sinds ten minste 1901 komt daarentegen steeds dichterbij… 

De winterkou gaat ons dus naar verwachting niet bereiken. Ze blijft beperkt tot delen van Oost-Europa en een klein deel van Duitsland en Denemarken. Op het kaartje (hiernaast) met de maximumtemperaturen voor komende woensdagmiddag, berekend door het Europese weermodel, is dit goed te zien. De vorstgrens ligt dwars over Denemarken, het noordoostelijke hoekje van Duitsland en via Polen zo verder naar het oosten toe. Daarbij zijn de temperatuurstegenstellingen groot: de afstand tussen de 0-gradengrens en de 10-gradengrens is boven Duitsland minder dan 200 kilometer! Anderhalf uur doorrijden op de Autobahn en je rijdt van de winter zomaar de lente in, of andersom natuurlijk: van de lente de winter in.

Afgelopen zaterdag werden zulke grote temperatuursverschillen voor komende woensdag ook al verwacht, maar dan veel dichter bij onze omgeving of zelfs boven onze omgeving zoals de hoofdberekening van het Europese model aangaf. De 0-gradengrens zou net ten noordoosten van Groningen komen te liggen, de 10-gradengrens over Zeeuws Vlaanderen – zie ook het kaartje hiernaast uit het Weer in het Nieuwsverhaal van afgelopen zaterdag.

Voor de winterliefhebbers ziet het er nu dus helaas heel anders uit en zijn de winterkansen nihil geworden: zo’n 5%. Sterker nog, winden uit zuidelijke richtingen nemen deze week het heft in handen. Deze brengen zachte lucht met maxima rond 10 graden en ook ’s nachts waarden die in het algemeen ver van het vriespunt verwijderd blijven.

Ook volgende week, alweer de laatste dagen van februari en tevens van deze winter, is dit naar verwachting het geval. Dat zou betekenen dat het record voor de warmste winter sinds ten minste 1901 gebroken gaat worden. Op het moment lijken we af te stevenen op gemiddeld 6,6 graden, gemeten over dag en nacht. Misschien wordt het een tiende van een graad meer of minder, maar een flinke verbetering van het oude record zit er dik in. Dat record stamt uit de winter van 1989/1990 toen het gemiddeld 6,0 graden was.

Overigens komen we voor de maand februari waarschijnlijk in de top-10 februarimaanden terecht. Maar goed, daar zijn we wel aangewend: de afgelopen 5 maanden eindigden ook al allemaal in de top-10 zachtste of warmste maanden.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Jan Kuipers, Borger

Bron: Meteo Consult, KNMI