Waar blijft de kou?

Ook vandaag waren er plaatselijk nog geluiden over naderende vorst te horen of lezen in de media. Wat staat ons te wachten en waar zit de kou nu.

Terwijl Amerika nog steeds in de greep van de winter is, lijkt de kans op winterkou in Nederland zo goed als verkeken. Gisteren werden meer dan 10 vliegtuigen op het vliegveld van Denver, Colorado, licht beschadigd door de combinatie van wind en vrij lage temperaturen. Diverse toestellen kregen barsten in de ruiten van de cockpit. Dit is op zich niet alarmerend maar wel zeer verbazingwekkend. Want op grote hoogte worden toestellen steevast geconfronteerd met zeer lage temperaturen in combinatie met een zeer hoge snelheid van voorbij razende lucht. Nader onderzoek leert, dat de wind er aantrok tot windkracht 8 uit het noorden, maar dat de temperatuur maar net onder nul kwam. Bovendien werd geen melding gemaakt van neerslag. De meest waarschijnlijke verklaring is wellicht, dat rondwaaiend puin of fijn grond de ruiten heeft beschadigd. Al is zelfs dat een twijfelachtige verklaring.

De kou in Amerika heeft zelfs de zuidelijk gelegen staten in de greep. In Tallahassee, een plaats in het noorden van Florida, aan de Golf van Mexico, noteerde vanochtend 7 graden vorst. In de noordelijke staten vriest het streng tot zeer streng. Rond de Grote Meeren ligt bovendien een dik pak sneeuw. Net noord van Lake Superior gaf de Canadese plaats Chapleau een diepvriestemperatuur van -30 graden door. Chapleau ligt met bijna 48 graden Noord min of meer op dezelfde breedtegraad als Brest, in Frankrijk, of Wenen. Op het Euraziatische continent zien we vergelijkbare temperaturen of lager in Rusland vanaf circa 55 graden Noorderbreedte. In Europa zelf zien we temperaturen van -30 of lager momenteel uitsluitend in het uiterste noorden van Noorwegen. Deze kou gaat zich de komende dagen echter verder uitbreiden over de Scandinavische landen.

De afgelopen dagen was het spannend hoe ver de kou naar het zuiden zou komen. Nu begint het steeds duidelijker te worden, dat de koudeaanval tijdig wordt afgeslagen. Denemarken krijgt er in de tweede helft van de week nog een stootje van mee, bij ons blijft het hooguit bij 1 of 2 nachten met lichte vorst. De wind wordt aan het eind van de week misschien even zuidoostelijk maar daarmee kan de kou ons niet bereiken. En zo lijkt het onafwendbaar te worden, dat deze winter de warmste wordt sinds het begin der Nederlandse waarnemingen.

Voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen: de Meteo Consult Weerlijn 0900-9725, optie 2 en 5.