Winterkou dichterbij

Begin volgende week stroomt koude lucht vanuit het noorden van Scandinavië en Rusland tot over Oost-Europa. Daarna komt de kou langzaam dichterbij...

Volgende week wordt een spannend weekje. Vanuit het noorden van Rusland wordt vanaf maandag koude lucht via het oosten van Scandinavië tot over Oost-Europa getransporteerd. De vraag is natuurlijk of de kou (voor een deel) ook onze kant op komt.

Op dit moment al, wordt op grote hoogte boven Scandinavië berekoude lucht van boven de Noordpool aangevoerd. Aan de grond waaien in het zuiden en midden van Scandinavië aan de zuidkant van een depressie echter nog westelijke winden die juist zachte lucht van boven de oceaan brengen. Zelfs in het binnenland van Midden- Zweden en Noorwegen liggen de maximumtemperaturen boven nul, afgezien van hoger gelegen berggebieden.

Zondag trekt de depressie verder naar het oosten en daarachter probeert vervolgens met noordelijke winden ook in de lagere luchtlagen koude lucht over Scandinavië uit te stromen. Dit gaat in eerste instantie nog vrij langzaam, maar maandag en dinsdag gaat het dan los. De depressie trekt door tot boven Rusland en de kou verovert Scandinavië en het oosten van Europa met temperaturen die ook overdag onder nul blijven steken.

Tegelijkertijd begint zich boven Scandinavië een hogedrukgebied op te bouwen, waaromheen de kou woensdag ook over het midden van Europa wordt gevoerd, tot over het oosten van Duitsland en Denemarken aan toe.

De vraag is natuurlijk of het winterweer het nog gaat redden om tot onze omgeving door te dringen. De kou komt immers zo dichtbij en de grens met de zachte lucht is scherp. De weermodellen worstelen met de situatie en geven verschillende uitkomsten. Ongeveer de helft van de berekeningen geeft iets boven normale temperaturen, de andere helft geeft vanaf dinsdag, woensdag of donderdag een aantal dagen winterweer met zeker in de nachten vorst. Het wordt dus spannend.

Voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen: de Meteo Consult Weelijn 0900-9725, optie 2 en 5.

Afbeelding homepage: Uitsnede foto Jan Kuipers, Borger

Bron: Meteo Consult