Daverende donderdag

De donderdag heeft de afgelopen maanden regelmatig bijzondere weersomstandigheden opgeleverd. Een overzicht.

Misschien was het u al opgevallen, maar de afgelopen maanden hebben we een aantal bijzondere donderdagen meegemaakt. Moeder Natuur lijkt haast wel een voorkeur te hebben voor de donderdag om haar spannendste trucjes uit de kast te halen. 

Het lijstje speciale donderdagen begon met die van 26 oktober en 16 november tijdens de afgelopen herfst. Vervolgens kwamen daar recent 11 en 18 januari, en 8 februari bij. De eerste twee, 26 oktober en 16 november, bezorgden ons buitengewone temperaturen met op 26 oktober in De Bilt een recordhoog maximum voor eind november: 23,3 graden. Op 16 november gebeurde dat voor midden november met een maximumwaarde van 16,6 graden op de thermometer. In Maastricht werd het die dag 18,8 graden, en dat terwijl een graad of 9 normaal is voor die tijd van het jaar. 

De donderdagen in januari zorgen voor stormweer. 11 januari tekenden we de tweede stormdag van de winter op, maar, hoewel storm vrij uitzonderlijk is, was het geen extreem weer te noemen met aan zee niet meer dan een ‘gewone’ storm, windkracht 9. Alleen op Ameland en aan de Zeeuwse kust tipte de wind héél eventjes aan windkracht 10, een zware storm.

Extreem was vooral de derde, en tot nu toe laatste, storm van deze winter op 18 januari. Deze was extreem voor wat betreft de hoeveelheid schade en ook de zwaarte van de storm met zelfs boven land op een aantal plaatsen enige tijd stormkracht, windkracht 9, en aan zee lange tijd zware storm, windkracht 10. Het meest bijzondere was echter nog wel de duur van het stormweer: op veel plaatsen hield het 12 uur lang aan.

En tot slot was er recent natuurlijk de landelijke sneeuwdag van vorige week donderdag. Toen liep het sneeuwdek in het midden en zuiden van het land op een aantal plaatsen op tot rond 10 centimeter.

De donderdag van déze week is niet zo speciaal als de zojuist beschreven donderdagen, hoewel het voor veel mensen toch wel mooi moet zijn geweest om na de regendag van woensdag de donderdag met stralende zonneschijn te beginnen. Voor de schrijver van dit stukje in ieder geval wel. En het mooie is dat er vrijdag en in het weekeinde waarschijnlijk geleidelijk wel wat wolkjes bij komen, maar dat de zon nog steeds zo af en toe te zien is en het kwik overdag gaat stijgen tot lenteachtige waarden.

Foto homepage: Gieny Boersma

Bron: Meteo Consult