Sneeuwstorm in VS

In Nederland regende het vandaag de hele dag, maar het noordoosten van de VS maakte zich op voor een zware sneeuwstorm.

Wordt het in Nederland dit jaar waarschijnlijk niets meer met de winter, aan de andere kant van de oceaan houdt de kou maar aan. Het noordoosten van de Verenigde Staten zet zich vandaag schrap voor een zware sneeuwstorm, die in delen van Pennsylvania en de staat New York tot ongeveer een halve meter aan sneeuw kan brengen. Stuifsneeuw kan er daarbij voor zorgen dat de sneeuwlaag plaatselijk nog veel dikker wordt. Ook de hogere delen van beide staten moeten hierbij op aanzienlijk meer sneeuw rekenen. De staten Vermont, Maine en New Hampshire krijgen eveneens met het slechte weer te maken. New York stad, waar dit jaar nog maar erg weinig sneeuw is gevallen, komt aan de rand van het sneeuwgebied terecht. Waarschijnlijk valt daar niet meer dan tussen 5 en 10 centimeter.

Het slechte weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat langs de Amerikaanse oostkust naar het noordoosten trekt en de grens vormt tussen ijskoude lucht, die in het midden en noorden van de VS en ook in Canada aanwezig is, en veel warmere lucht die vanuit de Golf van Mexico en het zuidoosten van de VS aan de oostflank van het lagedrukgebied naar het noordoosten oprukt, maar daarbij vooral boven zee blijft. Zoals bij dit soort omstandigheden vaak het geval is, brengt zo’n lagedrukgebied in de gebieden waar het passeert extreme weersomstandigheden teweeg. Niet alleen sneeuwt of ijzelt het er onophoudelijk, met in eerder genoemde staten indrukwekkende hoeveelheden, sterke noordoostelijke winden brengen ook ware blizzards teweeg die het openbare leven ontwrichten.

Op het kaartje hiernaast is mooi te zien hoe laag de temperaturen soms zijn op de plaatsen waar sneeuw valt. Waarden tussen -10 en -15 graden zijn heel gebruikelijk. In New York stad vroor het vanochtend 8 uur plaatselijk tijd 5 graden. Het sneeuwde er lichtjes en er was op dat moment ongeveer een centimeter gevallen. Dat bij een krachtige noordoostelijke wind, die in vlagen tot stormachtig uithaalde. Het zijn omstandigheden waarbij wij ons, op het noorden eind vorig week na, over het algemeen maar weinig bij kunnen voorstellen.

Tot enkele weken geleden verliep de winter ook in het noordoosten van de VS erg zacht. Sneeuw was er nog nauwelijks gevallen. Met februari op de kalender verscheen echter ook de koude lucht ten tonele, vanuit het voor die tijd al afgekoelde Canada. En toen begon het dan echt. Vooral de gebieden ten oosten van het Ontariomeer kregen vorige al een aardig idee van wat winterweer inhoudt. De combinatie van de ijskoude lucht die vanuit het westnoordwesten over het nog relatief warme water van het meer naar het oosten werd geblazen leverde daar een onafzienbare stroom sneeuwbuien op die hele gebieden onder een metersdikke laag bedolven. De plaats die de meeste sneeuw omlaag zag komen, meldde op een bepaald moment een sneeuwhoogte van 3,5 meter! Dit effect, waarbij de kustgebieden van een van de grote meren tijdens de afstroom van erg koude lucht over het warme water onder sneeuw bedolven worden, heet ‘Lake effect snow’. Nu komt de sneeuw, veroorzaakt door het naderende lagedrukgebied, daar dus bovenop. Met veel wind.

De verwachting is dat het lagedrukgebied, dat dit slechte weer allemaal veroorzaakt, de komende dagen boven Canada min of meer tot stilstand komt en het weer in het uiterste noordoosten van de VS nog dagen blijft bepalen, onder meer met een straffe en ook erg koude wind. De overlast van het winterweer zal daar dus nog lang niet voorbij zijn. Hoe anders is het aan onze kant van de oceaan waar de winter maar niet van de grond wil komen. Vandaag was het slecht met veel bewolking en onafgebroken regenval. Morgen, vrijdag en zaterdag zien er stukken beter uit, met duidelijk meer zon en vooral hogere temperaturen. Morgen al gaan we naar een graad of 9 a 10, vrijdag kan het plaatselijk 13 graden worden en als de zon en de wind het zaterdag goed genoeg doen (waarbij voldoende van de warme lucht op grotere hoogte naar beneden toe wordt bijgemengd) kan het zaterdag lokaal 15 graden worden. En in het Limburgse heuvelland misschien wel plaatselijk 16 graden. Dan kunnen we in Nederland van een vroege lente spreken. In de allerwarmste winter ooit opgetekend.

Bron: CNN.com, Weather.com, Meteo Consult