Thermisch hoogstandje

Vrijdag staan opnieuw hoge temperaturen op het programma, waar komt deze “warmte”vandaan?

De afgelopen weken is de temperatuur in het uiterste zuiden van Frankrijk en in delen van Spanje opgelopen naar 20 graden of meer. De hoogste temperatuur die maandag werd gemeten was 25.8 graden (Castellon, ten noorden van Valencia). Ondanks dat het winter is, zijn temperaturen van 20 graden of nog iets meer rondom de Middellandse zee niet uitzonderlijk. Ongeveer 4 weken geleden was het er uitzonderlijk warm met temperaturen van 25 graden of nog iets meer. Ook delen van Italie deden toen goed mee. Zo werd het nabij Turijn ook zomers warm.

In het zuiden van Andalusië ligt de plaats Jerez de la Frontera. Hier is sinds het begin van dit jaar al op 20 dagen een temperatuur gemeten van tenminste 20 graden en op 3 dagen was het met 25 of 26 graden zomers warm. Het blijkt dat temperaturen van 20 graden hier ongeveer 3 keer per maand voorkomen. Dit jaar is dus absoluut een uitschieter, maar ook in 2000 kwam het tot veel warme dagen, in totaal 25 stuks tot eind februari. Daarbij kwam de temperatuur overigens niet boven 25 graden uit. Aan het eind van de laatste (weerkundige) wintermaand was het dagelijks 22 graden met veel zon.

Tussen een diepe depressie op de oceaan en opbouwende hogedruk boven het Europese vasteland komt juist van Spanje over Frankrijk een flinke zuidenwind te staan en dan komt de zeer zachte lucht zonder problemen richting ons land. Vrijdag kunnen we dan ook een thermisch hoogstandje verwachten, als we de huidige weermodellen mogen geloven.

Records zal het niet opleveren, of het moet een dagrecord zijn. Dat staat nu namelijk op 12.5 graden. In de tweede decade van februari is de temperatuur in De Bilt ooit op 16.9 graden uitgekomen (20 februari 1990). In Eindhoven werd het op die dag zelfs 18.9 graden. De hoogste temperatuur ooit in de februarimaand is overigens 20.1 graden, gemeten te Maastricht op 18 februari 1920.

Een zonnige dag wordt het vrijdag niet, een regenstoring over de Britse eilanden ligt behoorlijk dicht in de buurt van ons land en zal voor flink wat wolkenvelden zorgen. Zaterdag komt de regenstoring over ons land heen en krijgen we te maken met regen en een naar west draaiende wind. De hoge temperaturen behoren dan tot het verleden, maar koud wordt het allerminst.

Het februarigemiddelde staat nu op 4.1 graden en dat is ongeveer nodig om de winter de warmste te laten worden sinds 1901. Aangezien de komende dagen de temperatuur verder zal oplopen kan zelfs een winters slot van de maand hier nauwelijks invloed op uitoefenen. De winter van 2006- 2007 wordt vrijwel zeker de warmste winter sinds het begin van de weerkundige waarnemingen in ons land.

 

Bron: Meteo Consult