Mooie beelden

Maandag leverden op Nederland afstevenende buien en bewolking met neerslag boven de Alpen hele mooie radar- en satellietbeelden op.

Maandagmiddag stevende een omvangrijk gebied met buien op Nederland af. Tegelijkertijd trok een gebied met meer aaneengesloten regen via het noordoosten van het land naar Duitsland weg. Dit laatste regengebied was onderdeel van een veel grotere sliert bewolking en neerslag die in de Alpen maandag, maar ook dinsdag behoorlijk wat sneeuw geeft.

Op de hoge-resolutie-satellietbeelden zijn de buien die op weg zijn naar Nederland, maar ook de grote plak bewolking die sneeuw geeft in de Alpen, mooi te zien. Beide neerslaggebieden behoren bij een depressie boven de Britse eilanden die op weg is naar de Waddeneilanden om dinsdag naar verwachting verder te trekken naar het noorden van Duitsland en Denemarken.

Rondom de depressie draaien de winden, net als bij elke depressie op het Noordelijke Halfrond, tegen de klok in. Ook de neerslag draait in deze richting rond depressies, dus ook in dit geval. De buien die rond het middaguur nog boven het zuiden van Engeland en het noorden van Frankrijk dreven, waren zowel op de radarbeelden als de satellietbeelden goed te zien. Op het afgebeelde satellietbeeld zijn de buienwolken goed te herkennen als felle witte spikkels. Tevens valt op dat de buien boven het noorden van Frankrijk grotendeels aan elkaar geklonterd zijn.

Ook is op de satellietbeelden goed te zien dat de wegtrekkende regen in het noordoosten van Nederland inderdaad onderdeel is van een veel groter gebied met bewolking en neerslag. In het laagland van Duitsland en Frankrijk valt deze in de vorm van regen, maar in hoger gelegen gebieden in de Alpen valt de neerslag boven zo’n 900 meter in de vorm van sneeuw. De verwachting is dat een behoorlijk pak wordt opgebouwd. Op hoger gelegen hellingen aan de westkant van de Alpen valt maandag en dinsdag in totaal plaatselijk een meter sneeuw of meer.

Bij ons geen sneeuw, daar is de lucht veel te zacht voor. Rond het middaguur was het in het westen en zuiden op een aantal plaatsen zelfs bijna 11 graden, op een enkele plek zelfs even nog wat zachter bij een tijdelijk fel doorbrekend zonnetje. De buien waren echter al in aantocht.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Elly Peeters 

Bron: Meteo Consult