Echt winter!

Echt aangenaam is het nog altijd niet, zeker in combinatie met een stevige oostenwind. Serieus winterweer vinden we in bijvoorbeeld Finland.

Tot nu toe verloopt de winter in eigen land zeer opmerkelijk en voor de liefhebbers van winterweer zeer teleurstellend. Voor iedereen die een hekel heeft aan glijpartijen, autoruitkrabben en een schrale oostenwind is het deze winter echter goed toeven. De winter stelt weinig voor, ondanks de sneeuw van afgelopen donderdag. De laatste resten van de winterkou worden de komende 24 uur naar het noorden verdreven en daarna is het wederom wisselvallig en zacht.

De winterse kou trekt zich terug naar het noorden. In Noorwegen, Zweden en Finland vriest het flink en pas donderdag komt in het zuiden van Zweden de temperatuur (ruim) boven nul uit. Verder naar het noorden blijft het wel koud en dat is nu inmiddels al een maand het geval. Als we ons richten op Finland dan blijkt dat de temperatuur de afgelopen weken op uitgebreide schaal onder -20 graden kwam, ook overdag. Regionaal vroor het tijdens de nacht meer dan 30 graden, behoorlijk koud dus. Zelfs de liefhebber van vrieskou en schaatsijs zal bij dit soort temperaturen liever binnen zitten. Voor de Finnen zijn deze temperaturen van eind november tot begin maart vrij normaal. Het kan er zelfs nog kouder worden.

In 1999 was het voor het laatst uitzonderlijk koud in Finland met eind januari temperaturen die tot -50 graden daalde. Verschillende weerstations moesten de klimaatboeken aanpassen wat betreft de laagst gemeten temperatuur. Op 28 januari 1999 kwam de temperatuur op -51.5 graden uit te Kittila. Salla kwam op -54.4 graden uit, maar deze waarneming wordt niet meegenomen in de klimaatdata van Finland omdat de licensie van het betrefende weerstation was verlopen.

Zo koud als het in 1999 was, is het nu niet in Finland, maar dat het daadwerkelijk koud is blijkt wel uit de waarnemingen van weeramateur Sander van den Berg uit Ulrum. Samen met een aantal weerfanaten trok hij eind januari richting het Finse Salla. Salla ligt nabij de Poolcirkel op voldoende afstand van de Noordkaap en de Botnische golf. De milde invloed van het relatief warme water ontbreekt hier meestal waardoor juist hier lage temperaturen gemeten worden.

De reis van Sander begon in Nederland met pittige buien. Vanuit het vliegtuig zagen deze er prachtig uit. Richting Finland brak het wolkendek open en zo kon hij vanuit het vliegtuig het besneeuwde landschap mooi zien. De aankomst op vliegveld Kuusamo was behoorlijk winters, de thermometer gaf -16 graden aan.

Onderweg naar Salla was het genieten geblazen voor de winterliefhebbers. Wat ze tot die tijd niet in eigen land nog niet hadden gezien was in Finland in overvloed: sneeuw. De volgende dag scheen de zon, toch ging de temperatuur langzaam omlaag en vroor het uiteindelijk meer dan 20 graden. Regelmatig maakte Sander en zijn collega weeramateurs uitstapjes in de omgeving. De uitstapjes die ze maakten werden soms met de sneeuwscooter ondernomen. Bijzonder spectaculair was de reis richting de Sorsatunturi. Deze heuvel met een hoogte van 629 meter hoogte zou op onze breedtegraad bij lange na niet sneeuwzeker zijn, in Finland kan men van november tot april zonder problemen de lange latten onderbinden. Vooral in april (en in sommige jaren ook in mei en soms zelfs tijdens de eerste dagen van juni) kan men dan genieten van veel sneeuw en steeds langer wordende dagen. In januari is het toch echt wel afzien op de top, zeker als het een beetje waait.

De vierde dag was de koudste dag van de hele reis met in de ochtend -32 graden. Het advies was dan ook om je goed aan te kleden want dat het koud was wel duidelijk. Twee flesjes bier waren na een wandeling van 800 meter al diep bevroren. Na deze extreme kou ging de temperatuur omhoog, maar kwam het wel tot sneeuwval met een krachtige wind. De Finse meteorologische dienst had zelfs een windwaarschuwing uitstaan.

Een ander hoogtepunt van de reis was het poollicht tijdens de zesde avond. Bij -16 graden kleurde de noordelijke hemel prachtig op, iets dat richting de poolgebieden regelmatig is te zien. Aangezien het tijdens de vakantieweek meestal bewolkt was hadden de heren geluk dat ze dit natuurverschijnsel toch even mochten waarnemen. Na dit laatste hoogtepunt was er nog één dag om te genieten van sneeuw, vorst en ijs. Terug in Nederland was het zacht en kon de jas met alle gemak uit.

De foto's zijn afkomstig van Sander van den Berg. Op zijn website zijn nog veel meer foto's te zien.

 

Bron: Meteo Consult