Sneeuw

Donderdag sneeuwde het uitgebreid in Nederland. De band met bewolking en neerslag was vanuit de lucht mooi te zien.

Nadat dinsdag vooral in het westen van het land en in het zuiden van Limburg lokaal al een flink laagje sneeuw was gevallen van lokaal meer dan 5 centimeter, is het donderdag op veel grotere schaal gaan sneeuwen. Voor degenen die van sneeuwpret houden is dit leuk maar tegelijk ook teleurstellend, want de sneeuw luidt juist een periode in met hogere temperaturen en vooral regen in plaats van sneeuw. 

Donderdagochtend was het bijna overal nog droog, op een enkel vlokje motsneeuw na. Rond half negen vielen in Zeeuws Vlaanderen de eerste echte vlokken. Geleidelijk breidde de sneeuw zich over het midden van het land uit, op weg naar het noorden. Daarbij trok de wind flink aan uit het oosten en werd matig, in het noordenwesten vrij krachtig. 

Zo rond een uur of twaalf lag de voorste begrenzing van de sneeuw over Amsterdam en de noordzijde van de Veluwe. In de zuidelijke provincies was al enkele centimeters sneeuw gevallen. Door de stevige oostenwind was de sneeuw plaatselijk ook gaan verstuiven. 

Tegelijkertijd liep de temperatuur in het zuiden van Limburg en in Zeeuws-Vlaanderen al op tot boven nul en begon de sneeuw op steeds meer plaatsen over te gaan in regen. Tussen kwart over twaalf en kwart over één liep het kwik in het zuiden van Limburg zelfs op van 1 naar 4 graden boven nul. De wind draaide daar snel van zuidoost naar zuidwest. In Brabant lag dat op moment op een aantal plekken een sneeuwdek van een centimeter of 5. 

De voorste en achterste begrenzing van de bewolking met neerslag zijn goed te zien op de satellietfoto hiernaast van even voor het middaguur. Tevens is een klein lagedrukgebiedje aangegeven dat aan het ontstaan was boven het kanaal en dat op weg was naar Nederland. Zowel in de buurt van de band met bewolking als rond het lagedrukgebied zijn de verschillen in windrichting groot over relatief kleine afstand. Ten noorden ervan waait de wind uit het oosten. Ten zuiden ervan uit het westen. In de nacht naar vrijdag zou het lagedrukgebiedje midden boven ons land komen te liggen. 

Foto homepage: uitsnede foto Elly Volkers

Bron: Meteo Consult