Speldenprik

Opnieuw hebben we te maken met een winterse speldenprik. Dinsdag viel regionaal sneeuw van betekenis en ook donderdag gaat het sneeuwen.

Eind januari hadden we een paar dagen te maken met koud winterweer. In de nacht vroor het licht tot matig en overdag bleef het in de oostelijke helft van het land soms net het hele etmaal vriezen. De koude lucht werd snel verdreven door zachtere lucht die vanaf de Noordzee ons land zou binnenstromen. Het leek erop dat op vrijdag 26 januari in het (zuid)oosten sneeuw zou gaan vallen. Uiteindelijk viel dat erg tegen. Ondanks die paar koude dagen werd januari 2007 wel de zachtste louwmaand sinds 1901.

Nu februari een week oud is, hebben we wederom met een winterse speldenprik te maken, nummer twee van het winterseizoen 2006-2007. Afgelopen nachten vroor het op uitgebreide schaal en dinsdag kwam het tot stevige sneeuwval in de westelijke helft van het land. De intensiteit van de sneeuwval was bepalend of de sneeuw ook bleef liggen. Dit gebeurde onder andere in Den Haag en Leiden. Er kwam een papperig laagje sneeuw van 2 tot 4 centimeter tot stand. Het verkeer ondervond last van de sneeuwval, ook omdat het zicht behoorlijk terugliep door de soms grote vlokken. Ook in het oosten van Zuid-Holland viel in de middag sneeuw, het ging in Gouda zelfs om vlokken met een doorsnede van 2 tot 3 centimeter. Ondanks de hevige sneeuwval werd het hier niet wit, in het noordelijker gelegen Boskoop kwam overigens wel een sneeuwdekje tot stand.

Afgelopen nacht werd het op de meeste plaatsen droog en ging het wederom licht vriezen. De koudste plekken waren Rotterdam (-4.2 graden) en Gilze Rijen (-4.6 graden). Aan de grond was sprake van matige vorst met in Soesterberg en Gilze Rijen -7 graden. Over het midden en zuiden van het land kwam mist tot ontwikkeling die regionaal lang bleef hangen. Aan het eind van de ochtend was het in Wageningen nog altijd behoorlijk nevelig.

Donderdag wordt de situatie behoorlijk gecompliceerd. Aan het eind van de ochtend bereikt een sneeuwstoring het zuiden van ons land. Het sneeuwgebied trekt heel langzaam naar het noorden en bereikt aan het begin van de avond de noordoostelijke helft van het land. Zoals het er nu naar uitziet krijgen vooral Gelderland, Flevoland, Utrecht en de noordelijke helft van de Randstad met sneeuwval te maken. Het verkeer zal hier in de loop van de middag last van ondervinden.

Het moeilijke aan de situatie van morgen is, dat koude lucht soms erg hardnekkig kan zijn. Weercomputers, hoe krachtig ze ook zijn, hebben hier vaak moeite mee. Het kan dus best zo zijn dat de sneeuwval minder noordelijk komt omdat een hogedrukgebied boven Scandinavië toch iets meer invloed op het Nederlandse weer heeft. Overigens vriest het in de kern van dat hogedrukgebied behoorlijk met in Finland 30 tot lokaal 40 graden vorst. Het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan, de zachte lucht kan ook zonder al te veel moeite ons land veroveren en in dat geval lijkt de noordelijke helft van het land favoriet te zijn voor winterse neerslag.

Het is dus wel duidelijk, wanneer u donderdag na de ochtendspits op pad moet is het raadzaam om de weer- en verkeerinfo goed te volgen. Ook via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725) is de meest actuele weersinformatie op te vragen. Onder optie 1 wordt constant de meest actuele weersinformatie ingesproken. Ook via deze website houden we u op de hoogte, onder andere met onze weerpresentatie.

 

Bron: Meteo Consult.