Moessonregens

In en rond Jakarta is de afgelopen week extreem veel regen gevallen en zijn er grote overstromingen. Ook in Australië is flink wat water naar beneden gekomen.

De overstromingen in Jakarta zijn groot nieuws de afgelopen dagen. De miljoenenstad staat voor een groot deel onder water. Ten minste 22 mensen zijn omgekomen, honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden, en de uitbraak van besmettelijke ziektes dreigt voor de bevolking die haar huizen niet wil verlaten uit angst nooit meer wat terug te zien van hun bezittingen. 

De regenhoeveelheden van de afgelopen zijn extreem groot, maar zijn niet toevallig. Het regenseizoen, de Moesson, is in volle gang. Jaarlijks valt in de zomermaanden (op het zuidelijke halfrond zijn dat de maanden december tot en met februari) zeer grote hoeveelheden regen in Indonesië. In januari en februari valt in Jakarta normaal gesproken al in totaal zo’n 600 millimeter. 

Deze neerslag wordt veroorzaakt door de in dit jaargetijde nagenoeg constante aanwezigheid van een band met lagedrukgebieden. Op het kaartje hiernaast van het Australian Bureau of Meteorology is dit te zien. Het kaartje geeft de luchtdrukverhoudingen weer van donderdag 1 februari. Een gordel van lage druk strekt zich uit over het zuiden van Indonesië, het noorden van Australië, en verder oostwaarts tot over de Grote Oceaan. 

Zoals ook al op dit kaartje het geval is, strekten de lagedrukgebieden zich de afgelopen 10 dagen regelmatig uit tot over het noorden van Australië. Zware onweersbuien zorgde eind januari, maar ook de eerste dagen van februari voor enorme neerslaghoeveelheden in het noordoosten van Australië. Op 1 februari viel op Proserpine Airport bijvoorbeeld maar liefst 283,8 millimeter binnen 24 uur!

Doordat de gebieden in Australië waarin de zware neerslag viel over het algemeen vrij vlak waren en de weinig mensen die in het gebied wonen gewend zijn aan dergelijke omstandigheden, zorgde de grote hoeveelheid regen niet voor al te veel problemen.

In tegenstelling tot de meeste berichten in de verschillende media vallen de regenhoeveelheden in de regio rond Jakarta de komende week mee. De verwachting is dat er de komende week in totaal slechts enkele tientallen millimeters in het gebied vallen. Voor deze tijd van het jaar is dat niet veel. Het noordoosten van Australië krijgt donderdag echter weer flinke regenval te verwerken met lokaal weer meer dan 100 millimeter op één dag. In vergelijking met de regenhoeveelheden begin februari in het gebied valt dit nog echter wel mee.

Foto homepage: Uitsnede foto Ella van de Kraats

Bronnen: Meteo Consult, Nosjournaal.nl, Australian Bureau of Meteorology, Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie