Toch die kou?

Boven Scandinavië bouwt zich een flink koudereservoir op. Wat gaat de winter doen? Het Europese weermodel zorgde vandaag voor een hartslagversnelling.

Zoals we zondag al in weer in het nieuws hebben kunnen lezen, bouwt zich boven het Scandinavië zich momenteel een flink reservoir met diepvrieslucht op. Met depressies die een steeds zuidelijkere koers volgen en zich tegen het eind van de week vlakbij onze omgeving gaan ophouden, wordt het spannend. ‘Duikt’ een depressie onder ons door dan draait de wind naar het zuidoosten of oosten en kan een deel van die vrieskou zomaar over ons heen komen.

Maandagochtend vroeg zagen de kaarten er voor de winterliefhebbers echter niet zo gunstig uit. Het Amerikaanse en het Britse model, die zondag nog zulke veelbelovende kaarten lieten zien, kwamen al met een veel zachtere verwachting dan zondag nog het geval was. In plaats van koude oostelijke of zuidoostelijke winden, gaven de hoofdberekeningen van de modellen zuidelijke tot zuidwestelijke winden aan. Korte tijd draait de wind weliswaar naar het zuidoosten met de aanvoer van koude lucht en winterse neerslag, maar daarna worden het zuidwestenwinden die de klok slaan en wordt de delicate poging tot een winterinval bruut verdreven, op mogelijk een tijdelijke koude noordooster op vrijdag na. Wel spannend voor donderdag en vrijdag qua winterse neerslag, maar opwinding over een echte kou-inval met flinke vorst… dat was er toch niet echt meer. Zaterdag en daarna leek het toch zeker afgelopen met de poging van koning winter zich heerschappij te verschaffen over onze territoria. Ook de extra berekeningen van de beide modellen gaven weinig hoop.

Maar toen…. toen kwamen de weerkaarten van de hoofdberekening van Europese verwachting - die altijd wat later binnenkomen dan die van de andere modellen – binnen. En wat een opwinding, wat een kaarten! Volgens de hoofdberekening van het Europese model duiken donderdag tot en met zondag verschillende depressies onder ons land door. Tegelijkertijd stationeert zich een almaar versterkend hogedrukgebied boven Scandinavië. Met oostenwinden zou dan vrieskou uit het noordoosten van Scandinavië en het noorden van Rusland worden aangevoerd!

Zo ongeveer was de opwinding die zich korte tijd van ondergetekende meester wist te maken. Maar ja, het Amerikaanse en Britse model ondersteunde het hele verhaal toch niet? Enneh…. wat zouden de extra berekeningen van Europese model laten zien?

Niet al te veel dus. Tenminste niet al te veel winter. Enkele berekeningen gaan voor een flinke kou-inval. Verreweg de meeste gaan voor het binnendringen van zachte lucht, zeker vanaf zaterdag. Maar goed, onmogelijk is een kou-inval niet. En als het gebeurt, dan gebeurt het waarschijnlijk goed ook, en zitten we een week of wie weet wel langer, midden in de winter. De kans daarop, een procent of 20? De hoop van de winterliefhebber, een procent of 100.

Onwaarschijnlijk, maar het ís mogelijk: full house & jackpot bij waarschijnlijk de laatste kans op een echte winter. We zullen het zien.

Dagelijks een nieuwe uitgebreide analyse van de situatie van een week en meer vooruit op de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct. per minuut). Kies optie 5.

Op zoek naar winterweer? Bekijk de Meteo Consult weersverwachting voor duizenden locaties in Google Earth.

Foto homepage: Uitsnede foto Reinier van Assen 

Bron: Meteo Consult