Tegenstellingen in Europa

Terwijl het nog volop zomer is rondom de Middellandse Zee, wordt het in Lapland al een beetje winter met lichte vorst en wat (natte) sneeuw.

Zoals gebruikelijk in de herfst, worden de verschillen tussen het noorden van Europa en de gebieden rondom de Middellandse zee groter. Deze temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de herfstmachine op onze breedtegraad langzaam in beweging komt met meer wind, buien en geleidelijk minder hoge temperaturen.

De afgelopen weken was de verdeling van de temperatuur erg gelijkmatig. Tot ver in Scandinavië was het erg warm met tot in Centraal- Noorwegen en Zweden, maar ook in grote delen van Finland kwikstanden van 20 graden of meer. De septembermaand is hier, net als in Nederland opmerkelijk warm verlopen. De zomer in zijn geheel is in Scandinavië warm geweest. Voor de vakantiegangers natuurlijk niet verkeerd, maar de warmte had wel degelijk nadelen. Zo steeg de watertemperatuur van de Oostzee en de Botnische golf tot ver boven normaal. Hierdoor was er een explosieve groei van algensoorten die niet zo zeer in een uitzonderlijk groot gebied aanwezig waren. Het was vooral het aantal algen dat dit jaar tot een recordaantal steeg.

Pas vanaf midden september kwam in Lapland de temperatuur op een lager niveau uit. De eerste nachtvorst op grote schaal was een feit en hier en daar viel al een eerste sneeuwbui. Het huidige weerbeeld in Lapland komt in grote lijnen overeen met het kwakkelende winterweer dat wij zo vaak hebben in de maanden december, januari en februari. Zo vroor het afgelopen nacht op uitgebreide schaal een aantal graden. Overdag komt het kwik voorlopig op de meeste plaatsen nog wel boven nul, slechts heel lokaal blijft het een heel etmaal licht vriezen. Naast de lage temperaturen is het landschap hier en daar ook wat wit gekleurd door een beetje sneeuw. Over het algemeen stelt het nog weinig voor met hooguit een (gebroken)sneeuwdek van 1 tot 3 centimeter.

De komende dagen duwt een portie warme lucht de koudere lucht naar het noorden. Vandaag en morgen valt lokaal wat sneeuw, begin volgende week lijkt de neerslag vooral in de vloeibare vorm te vallen. In de nacht komt het slechts heel lokaal tot vorst, en overdag is het kil met 3 tot 7 graden. In het zuiden blijft het voelbaar warmer met 12 tot 18 graden als maximumtemperatuur.

De hoogste temperaturen komen nog altijd voor rondom het Middellandse Zeegebied met in Griekenland, Italie, maar ook in Centraal-Europa kwikstanden van 23 tot 27 graden. Vooral in het zuiden van Italie en in Griekenland breekt de zon goed door. De warmste condities treffen we begin volgende week aan in het zuiden van Spanje.

In de middag stijgt de temperatuur in het zuiden van Spanje naar zomerse tot tropische waarden. In de kurkdroge binnenlanden wordt het nog meer dan 30 graden, het relatief koelere zeewater (een aangename 22 a 23 graden) zorgt langs de kust voor een middagtemperatuur van 27 of 28 graden. In de nachten blijft het juist aan zee warm met 20 graden. In het binnenland kan het redelijk afkoelen, soms tot 13 of 14 graden.

Voor meer informatie over het weerbeeld tot zeven dagen vooruit voor uw favoriete vakantiebestemming kunt u gebruik maken van het zoeksysteem op deze website. Al de verschillende weermodellen worden door de computer meegenomen voor de verwachtingen. Hierdoor is de betrouwbaarheid van de verwachting hoger, omdat er nu gebruik wordt gemaakt van alle weermodellen die bij Meteo Consult beschikbaar zijn en niet van zoals voorheen één enkel weermodel.

Bron: Meteo Consult, SMHI