Tornado’s op televisie

Vanavond op National Geographic Channel: documentaire over tornado’s, met als voice-over Reinier van den Berg.

Vanavond om 22.00 uur begint op National Geographic Channel de eerste documentaire van een tweeluik over tornado’s. Weerman Reinier van den Berg heeft de begeleidende teksten ingesproken. Hij is er dan ook uiterst geschikt voor: Reinier is een aantal keer in de Verenigde Staten geweest om op tornado’s te jagen.

Het programma heet ‘Mysteries of the tornado’. Want ‘mysteries’ zijn er nog genoeg rondom dit heftige natuurverschijnsel. Immers, echt dichtbij deze enorme windhozen kun je je beter niet begeven. Niet alleen kun je bedolven worden onder neerkletterende hagelstenen ter grootte van duiveneieren, maar ook waai je uit je vel. De windsnelheden lopen vaak op naar 120 tot 250 kilometer per uur en bereiken niet zelden meer dan 350 kilometer per uur. U kent de beelden waarschijnlijk wel uit de VS, in de centrale delen bevindt zich een strook die tornado alley heet. De naam zegt genoeg en ook dit jaar zijn er daar vele honderden tornado’s overgetrokken. Onder andere eind vorige week, waar we in het weerverhaal van afgelopen zaterdag aandacht aan hebben besteed.

In het pad van zo’n tornado is het niet goed toeven. Om toch meer te weten te komen van wat er nou precies gebeurt in en rondom het centrale deel van de slurf, is er gevoelige - en vooral stevige - apparatuur in het pad van een tornado geplaatst. De bevindingen daarvan zijn vanavond tussen 22.00 en 23.00 uur te zien op National Geographic Channel. Het levert in ieder geval spectaculaire beelden op!

Het gaat hier om een tweeluik, waarbij het tweede deel volgende week dinsdag op dezelfde tijd wordt uitgezonden. Ook dit deel is voorzien van de stem van Reinier.

Bron: National Geographic Channel, Meteo Consult