Op weg naar Ierland

De modellen waren aan het twijfelen, maar het is toch de noordelijke koers naar Ierland geworden. Hélène arriveert woensdag bij Ierland.

Azoren worden gespaard door Hélène

De komende dagen trekt tropische storm Hélène richting Ierland. De modelverwachtingen hebben eindelijk hun standpunt bepaald en de koers van Hélène definitief uitgezet. Vanmiddag trok Hélène met windkracht 11 noord van de Azoren op weg naar Ierland. Met de afname naar 11 Beaufort verloor Hélène haar orkaanstatus. Ook is zij inmiddels haar tropische status verloren. 
Gordon was vorige ter hoogte van de Azoren nog wel een tropische orkaan. Na de Azoren trok Gordon west naar de noordwestkust van Spanje. Een positie die het ECMWF modelrun van zaterdag 12 uur ook in gedachten had voor Hélène. De laatste runs zijn echter terug op koers en laten Hélène al snel afzwakkend noordwestelijk naar Ierland koersen. 

Op de weerkaarten is Hélène ook zonder een drukpatroon goed te zien. De neerslagband op de Oceaan laat zien dat er vandaag nog meer dan 75 mm regen verwacht wordt.  De komende dagen zwakt niet alleen de wind snel af ook de verwachte hoeveelheid regen wordt minder. Eenmaal in Ierland wordt er woensdag niet meer dan 10 mm regen verwacht. 

Gordon wist bij Landsend op de zuidwest punt van Engeland nog windkracht 10 te genereren en windkracht 9 over Noord-Ierland. Het ziet naar uit dat Hélène dan al verder verzwakt zal zijn, maar wellicht zal het in Cork op de zuidkust van Ierland nog even tot een zuidoosterstorm zal komen.

Eenmaal bij Ierland aangekomen zal Hélène net als Gordon opgenomen worden in de daar al aanwezige lagedrukgebieden. Samen vormen de lagedrukgebieden een groot wagenwiel op de weerkaarten die nog dagenlang een zuidelijke stroming genereren. Met die zuidelijke stroming wordt warme lucht aangevoerd. Spanje en vooral Zuid-Frankrijk krijgen met een stroming vanaf de Middellandse Zee veel regen. Afgelopen nacht viel op enkele plaatsen meer dan 130 mm regen zoals in Toulon en in Cap Cepet. Ook in Milaan was het afgelopen nacht zeer nat en de aanhoudende matige tot zware regen bracht daar 185 mm. Meer regen wordt er ook aan de voet van de Dolomieten verwacht als de zuidelijke stroming zal aanhouden.

Bron: National Hurricane Center, ECMWF, Meteo Consult