Slecht weer in de VS

Zowel hevige regenval als tornado’s hebben dit weekeinde veel schade aangericht in het Mid-Westen van de V.S.

Terwijl in eigen land de herfst wat weer betreft nauwelijks merkbaar inviel, werden uit het zuidoosten en oosten van de Verenigde Staten wel grote problemen gemeld. Zowel hevige regenval als tornado’s hebben dit weekeinde veel schade aangericht in het Mid-Westen.

De kalenderherfst ging in het noorden en midden van V.S. gepaard met een extreme kou-inval. In het Mid-Westen zakte de temperatuur lokaal tot 8 graden als maximum, terwijl alle staten aan de Golf van Mexico nog tropisch heet zijn met als topper 37 graden in Waco Texas.  

Die hete lucht werd met een zuidoostenwind over de zuidelijke staten naar het oosten geblazen, terwijl de kou vanuit het noordwesten probeerde op te dringen. Een klassieke situatie om tornado’s te kunnen laten ontstaan en daarvan werden er dan ook 36 gerapporteerd. Op het koufront dat in een langgerekte band van Noord-Texas, Oklahoma, Arkansas en Kentucky richting Boston uitstrekte viel heel veel regen. Langs de zuidkant van het koufront wordt vochtige en hete lucht aangevoerd, terwijl vanuit het noorden de kou eronder probeert te schuiven. Dat lukt omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. De kou wrikt als het ware de warme lucht omhoog, die dan nog sneller stijgt dan gebruikelijk. De draaiing van de wind (namelijk wind uit noordwest in de koude lucht en wind uit zuidoost in de warme lucht) geeft de stijgende luchtkolom een zwieper, die het makkelijker maakt om een tornado te laten ontstaan. Maar ook daar waar geen tornado’s ontstonden, kwam het koufront met hevige onweersbuien en zeer zware windstotenover.  

Veel plaatsen in Indiana, Arkansas en Kentucky  kwamen onder water te staan en daar vonden zeven mensen de dood bij. De nationale weerdienst rapporteerde 125 mm regen in grote delen van Kentucky en zelfs plaatselijk 250 mm over het noordoosten van Arkansas en het zuidoosten van Missouri. Daar is ook de noodtoestand uitgeroepen. Sommige plaatsen zoals Evansville in Indiana zijn nu voor de tweede keer getroffen door een overstroming in twee weken tijd.

Als u in de rechterkolom op wereldweer klikt, kunt u in de regio Noord Amerika de weerkaarten volgen. Het geldt een 15 daagse verwachting te beginnen bij vandaag voor onder andere de neerslag, bewolking, temperatuur en het drukverloop. Werd het gisteren nog op uitgebreide schaal 33 tot zelfs 37 graden, vanaf vandaag wordt het nauwelijks 30 graden meer. U kunt aan de neerslag zien dat er vandaag nog een flinke hoeveelheid valt. Vanaf morgen is het zo goed als droog. 

In de verwachtingen komt er een tweede kou-inval over het noorden en Midwesten op woensdag en donderdag. Maar in het zuiden van de V.S is het sinds vandaag veel minder warm. De temperatuurtegenstellingen zijn niet meer zo groot en de hoeveelheid water, hoe ongewenst ook, zal beperkt blijven tot 10 tot 40 mm, maar wel weer Kentucky en Indiana onder andere. Het stroomgebied van de rivier Ohio (grens tussen Kentucky, Indiana en de staat Ohio) krijgt opnieuw de volle laag.Het model verwacht in de plaats Cincinnati (bijna op de grens van Indiana en Kentucky, maar het ligt net in Ohio op de noordoever van de rivier de Ohio) meer dan 40 mm regen.

Bron: CNN, lokale internetmedia