Restanten Gordon

De restanten van Gordon hebben in het noordwesten van Spanje een korte, maar hevige storm veroorzaakt die flink wat schade aanrichtte. Bij ons is het zomer.

Schade in Galicië door restanten Gordon

De orkaan Gordon, die gisteren over de twee zuidelijkste eilanden van de Azoren trok en daar vrij geringe schade aanrichtte, is niet meer. Maar het lagedrukgebied, dat uit de restanten van Gordon is ontstaan, bleef vandaag voor hoofdbrekens zorgen.

Vanochtend trok het razendsnel, nog sneller dan in de weermodellen was voorgerekend, langs de noordwestpunt van Spanje de Golf van Biskaje op. Galicië, de Spaanse provincie die daar ligt, kreeg op dat moment met een kortdurende maar hevige storm te maken. Aan zee trok de wind even aan tot om en nabij honderd kilometer per uur, met windstoten tot ongeveer 130 kilometer per uur en landinwaarts waren het de zware windstoten die overlast veroorzaakten. Op tientallen plaatsen waaiden bomen om, hier en daar raakten wegen versperd en auto’s kwamen als gevolg van de wind naast de weg terecht. Ook regende het hard.

Gisteren al waren, met het oog op de nadering van de storm, maatregelen genomen. Zo bleven de deuren van 2000 scholen in het gebied gesloten. Ook werden de hulpdiensten alvast in staat van paraatheid gebracht. De Spaanse meteorologische dienst kondigde voor het eerst sinds alarmfases worden gehanteerd voor de drie Galisische kustprovincies de code rood af, de hoogste alarmfase die er met betrekking tot het weer in Spanje bestaat.

Sindsdien is het grote gissen naar de werkelijke kracht van het lagedrukgebied, dat is ontstaan uit de restanten van Gordon, begonnen. In het gebied, waar het lagedrukgebied nu doorheen trekt, bevinden zich nauwelijks waarnemingsstations en wordt ook weinig gevaren. Complicerende factor hierbij is dat de verschillende weermodellen, die bij Meteo Consult in gebruik zijn, heel verschillend denken over de evolutie van het systeem. Komen het Engelse (UKMO) en het Europese (ECMWF) model met een klein, maar zeer venijnig lagedrukgebiedje dat tot rond 970 hPa uitdiept, in het Amerikaanse (GFS) model wordt een uitstulping van lage druk aan een veel groter lagedrukgebied, op zee ten westen van Ierland berekend met een laagste druk nauwelijks beneden 990 hPa. Het grappige is dat het drukpatroon, zoals het GFS-model dat aangeeft, de oplossingen van het Engelse en Europese model open laat. De kleine en actieve kern, zoals die door deze twee modellen wordt  berekend, pas vrijwel naadloos in het door het GFS getekende patroon.

De korte maar hevige storm, zoals die vanochtend bij Galicie optrad en waarbij een schip op zee even een windkracht 11 doorgaf (met een gemiddelde windsnelheid van 108 kilometer per uur) lijkt enigszins in het voordeel van de twee Europese modellen te wijzen. Een en ander zal echter pas echt duidelijk worden op het moment dat het lagedrukgebied later vanmiddag en vanavond in de buurt van de zuidkust van Ierland aankomt. Mocht er dan inderdaad sprake zijn van de kleine, maar erg actieve kern die door de twee Europese modellen wordt berekend, dan kan het boven de ingang van de Ierse Zee nog tot een windkracht 9 of 10 komen, uit zuidelijke richtingen. In het andere geval komen de windsnelheden lager uit.

Mogen de restanten van Gordon zelf nog steeds ruimte open laten voor speculatie, de gevolgen voor het weer bij ons zijn zoals verwacht. De zon schijnt vandaag volop en de temperaturen, die rond 13 uur van noord naar zuid al tussen 20 graden en ruim 23 graden schommelden, waren op dat moment 2 tot 3 graden hoger dan gisteren rond dezelfde tijd. Omdat de matige zuidelijke wind in de loop van de middag en avond nog warmere lucht aanvoert, is het goed denkbaar dat het uiteindelijk op veel plaatsen toch tot zomerse temperaturen komt. Maxima tot 26 of 27 graden in de provincies ten zuiden van de grote rivieren liggen binnen handbereik. Mogelijk wordt het ergens 28 graden.

Ook morgen bevinden we ons in Nederland aan de warme kant van het koufront, dat vanuit het westen wel steeds dichterbij komt. Waarschijnlijk komen de temperaturen nog wat hoger uit dan vandaag. Van noord naar zuid worden maxima tussen 25 graden in het Waddengebied en 29 graden in Limburg ingetekend. Vooral in het oosten en noordoosten is er daarbij eerst veel zon, in het zuidwesten en westen komt later wat meer (vooral hoge en middelbare) bewolking binnen. Aan het einde van de middag en in de avond is er daar kans op een lokale bui. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk de hele dag droog.

Tijdens het weekeinde neemt de kans op een enkele bui ook in de rest van Nederland toe, het uiterste oosten en noordoosten van het land blijven het langste droog. Daar kan het zaterdag 26 of 27 graden worden. Zondag worden in heel het and wat lagere temperaturen verwacht met maxima tussen 21 en 24 graden uit. Begin volgende week lijkt de temperatuur nog wat verder omlaag te gaan en wordt het geleidelijk wisselvalliger.

Een behoorlijke adder onder het gras is het gedrag van de orkaan Helene, die nu nog ver weg op de oceaan ligt. Gisteren lieten we in een loopje zien dat het ECMWF toen een koers berekende die de kern van het lagedrukgebied, dat uit de restanten van Helene ontstaat, uiteindelijk - en actief - in de buurt van Nederland zou brengen. Inmiddels heeft het Europese model een route in gedachten die Helene, net als haar voorganger Gordon, eerst over de Azoren en vervolgens bij de noordwestpunt van Spanje brengt. De meteorologen van het Hurricane Centre in Miami, die Helene op dit moment volgen, hebben deze optie vooralsnog van de hand gewezen. Vooral omdat zij de indruk hadden dat de Europese modellen de koers van Gordon ook niet goed in de smiezen had. Dit is overigens een indruk die in Europa niet door iedereen wordt gedeeld. Maar zo zal het ongetwijfeld vaker gaan…

Bron: El Pais, La Voz de Galicia