Ex-Orkaan Gordon nadert

Noordwest-Spanje en Zuidwest-Engeland maken zich op voor stormwinden, Gordon komt eraan!

De Azoren hebben afgelopen nacht en vanochtend veel wind over zich heen gekregen. Orkaan Gordon passeerde de meeste van deze Portugese eilanden aan de zuidzijde en trok uiteindelijk tussen de twee meest oostelijk gelegen eilanden door. Op het eilandje Santa Maria gaf het weerstation in de haven om 11 uur vanochtend 50 knopen door (windkracht 10). De orkaanwinden bleven op open zee.  Gordon trekt in behoorlijke vaart oostwaarts en zal aan het begin van de avond van orkaankracht naar zware tot zeer zware storm terugvallen.

De Azoren waren goed voorbereid op de heftige winden. De afgelopen 150 jaar hebben ze op de eilandengroep 9 keer orkaanwinden beleefd. Ditmaal fietsten ze er net tussendoor. Neemt niet weg dat het flink heeft gespookt het afgelopen etmaal. Maar men was goed voorbereid. Alles aan hulptroepen stond gereed, zoals de brandweer en de politie. Ook werd het vliegveld uit voorzorg gesloten. Santa Maria meldde diverse omgewaaide bomen en een aantal electriciteitsstoringen.

En nu is Gordon op weg naar de Spaanse noordwestkust.  Galicië kan zich voorbereiden op forse stormwinden. In het filmpje naast dit verhaal is te zien hoe ex-Gordon zich de komende dagen over de westelijkste delen van Europa verplaatst. Vanaf de Atlantische Oceaan zien we het lagedrukgebied aankomen en vervolgens (in de huidige stroming van de lucht in de hogere lagen van de atmosfeer) noordwaarts trekken richting de zuidwestkust van Engeland en de ingang van de Ierse Zee. De ex-orkaan is een diep lagedrukgebied geworden, met aan de noordwestpunt van Spanje een verwachte kerndruk van 968 hPa en in de noordwestelijke delen van de Golf van Biskaje bereikt deze 962 hPa.

Op de verwachtingskaarten hebben we aangegeven wat het ECMWF model verwacht aan heftige condities voor de westelijkste delen van Europa. De doorstaande winden (aangegeven met de pijlen) tonen tegen de Spaanse noordwestkust een rose-achtig dicht driehoekje met zelfs nog een streepje eronder. Dat betekent een verwachte windsnelheid van 55 knopen, oftewel windkracht 10, bijna 11. We spreken dan van een zware tot zeer zware storm. De uitschieters van de wind (de windstoten) gaan zelfs tot tegen de 100 knopen aan. Dan zit je op meer dan 180 kilometer per uur! De meeste wind staat op zee en in de kustgebieden. Boven land is de fut er vrij snel uit. De meeste wind wordt donderdagochtend verwacht. Het bijzondere van het ECMWF model is dat deze berekeningen Gordon al vanaf vorige week donderdag voor westelijk Europa in de smiezen had. Een pluim voor dit model. Het Amerikaanse model is dermate grofmazig dat deze Gordon geen enkele rol heeft laten spelen.

Vervolgens gaat het lagedrukgebied noordwaarts koersen. Voor enige visualisering; bekijk de derde weerkaart in het rijtje aan de linkerkant. Bij de ingang van het Kanaal en op de zee ten westen daarvan wordt tegen morgenavond lokaal 60 knopen verwacht, dan zit je weer bijna aan orkaankracht! De windstoten gaan ook daar richting 100 knopen en ik kan me zo voorstellen dat scheepvaart ervoor zorgt om uit de buurt te blijven. Want het is natuurlijk niet alleen de wind die parten gaan spelen, het zijn ook de bijbehorende golven, die waarschijnlijk zo’n 5 a 6 meter hoog zijn, met uitschieters tot 7 a 8 meter. Het is wel een tamelijk kortdurend windveld, aangezien het lagedrukgebied in volle vaart noordwaarts beweegt. Veel tijd om nog hogere golven op te bouwen is er niet.

Gordon verdwijnt vervolgens noordwaarts weg en dan is het even rustiger. Maar er doolt nog een orkaan rond in de westelijke delen van Atlantische Oceaan. Dat is Helene. Het vierde plaatje wordt bij aanklikken een loop die de verwachte koers van de restanten van Helene voorbij laat komen. Volgens deze visie trekt ex-Helene via het Kanaal richting ons land met een forse hoeveelheid wind. Maar het is nog ver weg. Wie weet blijft Helene wat meer ten westen van ons en wordt er middels een straffe zuidenwind aan de voorzijde wederom warme Spaanse lucht op transport gezet naar ons.