Nazomeren in september

Hoogzomerse warmte op komst! Dat kan vooral donderdag bijzondere maxima opleveren. Herinnert u zich nog 20 sep. 2003? Toen werd het in Maastricht meer dan 31°C!

Gisteren schreven we het ook al; er is Spaanse lucht op komst. Dat betekent morgen al een redelijk aangename middagtemperatuur en donderdag zelfs hoogzomerse weercondities, met in het zuiden van het land 28 graden. Deze warmte wordt in vliegende vaart aangevoerd vanuit het zuiden van Europa en zal richting het weekeinde geleidelijk weer wat getemperd worden. Echter niet dusdanig dat we alweer rap onder de 20 graden zakken. Wat dat betreft begint de astronomische herfst heel fraai en rustig.

Het standaard-idee van een herfstweertje behelst wind, buien en een avondzonnetje. De laatste jaren zijn dergelijke weersomstandigheden echter veruit in de minderheid. Stormen zijn schaars (geworden), maar desondanks wel beeldbepalend. Als het in midden-september, oktober of  november een keer stevig waait ervaren we dat als typische herfstcondities. Vaker echter is het tamelijk rustig en zeker de laatste jaren valt in september geregeld een nazomer in.

Na de hete zomer van 2003 verliep de eerste helft van september tegenvallend, maar dat werd gecompenseerd door een aantal ‘hete’ dagen rond de twintigste van de maand. De Bilt kwam een paar keer boven 25 graden uit, met als topper 28,6 op de achttiende. Maastricht pakte het nog overtuigender aan, met twee dagen op rij tropische kwikstanden. Daarna liep de temperatuur snel af en zaten we begin oktober op 10 tot 15 graden in het midden van het land. En vervolgens werd op 24 oktober weerhistorie geschreven door de stevige vorst op vliegbasis Twente (-8,4 graden) en sneeuwval op tamelijk uitgebreide schaal.

En herinnert u zich vorig jaar nog? Juli en augustus konden bij de meeste mensen weinig waardering opwekken, maar september en oktober deden hun volledige best om dat te compenseren. Zelfs halverwege en eind oktober werd het op diverse plaatsen nog 20 graden. We konden zelfs in de herfstvakantie nog in korte broek en t-shirt rondlopen. Daarna was het ook meteen helemaal afgelopen met de warme lucht en moesten we toch echt overschakelen naar voorwinterse omstandigheden.

De algehele luchtdrukpatronen lijken in z’n algemeenheid minder een west-oost orientatie te hebben en vaker dan in de jaren 70 en 80 een zuidelijke aanvoer van lucht te genereren. Vooral in deze maand, september, kan er met een dergelijke windrichting nog een behoorlijke portie warmte onze kant opkomen. Maastricht heeft ooit wel eens begin oktober nog 30 graden gehaald, maar dan zit je echt aan de bovenkant van wat nog mogelijk is. Immers de zon staat al een stuk lager boven de horizon, de daglengte is fors ingekort ten opzichte van de midzomer, en (bij een zuidenwind)  gaat gedurende de afgelegde route gaat ook warmte verloren. Dat het donderdag in het zuiden 28 graden kan gaan worden, dat heeft deels te maken met de enorme vaart waarin de warme lucht onze kant wordt opgestuwd. Bent u benieuwd hoe warm het in uw woonplaats kan worden, bekijk dan de pluimgrafieken naast dit verhaal.