Extreme regen in Europa

Terwijl we in eigen land genieten van zon en hoge temperaturen is het bijzonder buiig in het zuiden van Europa.

Terwijl de zomer in ons land nog niet voorbij is, bepalen buien het weerbeeld in vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Italië. Afgelopen week kreeg het noordoosten van Spanje een aantal pittige buien te verwerken waarbij in Barcelona de straten veranderde in kolkende rivieren. Voor de kust werden tornado’s waargenomen en niet alleen de Catalaanse hoofdstad kreeg een behoorlijke plens over zich heen.

Vrijdag nog kon de waarnemer in het noord Spaanse San Sebastiaan 139 mm aftappen over een periode van 24 uur en in het zuiden van Frankrijk viel over dezelfde periode 220 millimeter. Tijdens de zeer natte augustusmaand werd een zelfde hoeveelheid regen over de gehele maand opgevangen. Ook Italië kreeg zijn portie, voornamelijk in het noorden met in Aviano bijna 100 mm. Ook op de Eilanden in het Middellandse zeegebied was het raak, verschillende campings op Corsica kwamen onder water te staan. Inmiddels zijn de buien wat meer richting het oosten getrokken en zo kwamen Slovenië en Kroatië ook voor in de overzichten met extreme neerslaghoeveelheden. Vojsko was met 70 millimeter de natste plek in Slovenië en Gospic kon deze titel krijgen nadat buien in de nachtelijke uren 94 millimeter achter lieten.

De buien worden veroorzaakt door een lagedrukgebied dat klem zit tussen een hogedrukgebied nabij de Azoren en een ander hogedrukcentrum, wat op de kaarten is terug te vinden boven het oosten van Europa. Zolang deze systemen netjes op hun plaats blijven liggen kan het slechtweergebied nauwelijks van plaats veranderen.

Ook voor vandaag, vannacht en morgen worden enorme neerslaghoeveelheden verwacht. Vandaag valt vooral in Italië veel regen, vannacht en morgen kunnen de campings en vakantieparken in Istrië en Slovenië een behoorlijke plens verwachten. Op dat moment zien we ook boven de Alpen een neerslaggebied ontstaan en een lobje daarvan zal morgen de zuidoostelijke helft van ons land raken. In de namiddag en avond volgt hier dan ook een (enkele) regen- of onweersbui.

Op de lange termijn blijft het nat aan de zuidkant van het Alpenmassief met vooral in Italie en langs de Adriatische kust in ondermeer Kroatië geregeld tropisch aandoende onweersbuien. Portugal en Spanje komen geleidelijk onder invloed van een hogedrukgebied, zodat het droger wordt met ook een lichte stijging van de temperatuur.

Bij ons blijft het voorlopig zo goed als droog. Misschien dat maandag en dinsdag een bui valt. De temperatuur gaat geleidelijk omlaag al lijkt orkaan Gordon in de loop van de week in het westen van Europa een portie warme lucht opnieuw naar het noorden te transporteren. Met wat geluk kunnen we de gehele week dan samenvatten als een nazomerweek met mooie temperaturen, regelmatig zon en slechts een enkele bui.

Veel minder positief is de opkomst van Gordon voor Portugal en Spanje. Gisteren was al te lezen hoe het Europese ECMWF model de orkaan via de Azoren richting Portugal en Spanje liet trekken. Ook de nieuwste inzichten gaan nog voor deze oplossing. Nieuwe buien volgen in Spanje en Portugal, dit keer met veel wind erbij. Voorlopig moeten we Gordon in de gaten houden want (ex) orkanen zijn zelfs met de meest nauwkeurige weermodellen moeilijk te verwachten.