Warm septemberweer

Hoe uitzonderlijk zijn zomerse en tropische temperaturen in, de voor meteorologen eerste weerkundige herfstmaand?

Vandaag brak dan eindelijk de zon op veel plaatsen door en was er sprake van een echte nazomerdag met temperaturen die dankzij de hoge luchtvochtigheid broeierig aanvoelde. De warme lucht wordt echter komende nacht alweer verdreven, al lijkt de nazomer weer snel terug te komen. Hoe uitzonderlijk zijn zomerse en tropische temperaturen in, de voor meteorologen eerste weerkundige herfstmaand?

De verwachtingen, en dan met name voor de hoeveelheid zon, voor het begin van de week waren iets te positief, maar gelukkig wist vandaag de zon beter door te breken. De nog redelijk sterke septemberzon in combinatie met een zuidelijke aanvoer maakte het mogelijk dat rond het middaguur de thermometers in het zuiden van ons land al 24 graden aanwezen. De warme lucht zijn we echter morgen alweer kwijt, dan zorgt een noordwestenwind, die aan zee even flink aantrekt, ervoor dat het merkbaar frisser wordt.

Vanaf vrijdag neemt de wind af en warmt de zon de atmosfeer geleidelijk op. Voor veel mensen zorgt dit voor aangename middagtemperaturen van 21 tot 25 graden. Met wat gelukt houdt het warme weer ook de volgende week aan, meer daarover hoort u onder optie 5 in de Meteo Consult weerlijn(0900-9725).

Hoge kwikstanden in september zijn overigens heel gebruikelijk. Normaal komt in De Bilt de temperatuur op één dag boven de 25 graden uit en vooral de eerste tien dagen van de maand staan geregeld in het teken van zonnig en warm zomerweer. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland in de herfstmaand is 35.2 graden op 4 september 1929 te Maastricht. Hieruit blijkt dus dat tropische temperaturen (middagtemperatuur boven de 30 graden) zelfs mogelijk zijn iets wat vorig jaar overigens nog bijna lukte met in het Limburgse Ell 29.6 graden op 8 september.

Een septembermaand die we zeker niet mogen overslaan is die van 1999. Dit is de warmste fruitmaand sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van 17.4 graden. Hiermee kwam het maandgemiddelde overeen met een normale augustustemperatuur. In totaal steeg de temperatuur in De Bilt op 8 dagen boven de zomerse grens van 25 graden uit en in Eelde (nabij Groningen) kwam het tot drie tropische dagen. Beide feiten zijn voor deze stations een record.

En niet alleen september 1999 bracht een zomers weertype, als we de klimaatdata bekijken van de laatste jaren blijkt dat de herfstmaand zijn naam niet echt eer aan doen en eerder de naam nazomermaand behoort te krijgen. Vorig jaar kwam de zomer na een tegenvallende augustus terug en ook in 2004, 2003 en 2002 was de herfst nog ver te zoeken. Alleen 2001 kunnen we niet toevoegen bij dit lijstje, toen was het een sombere, koele en zeer natte maand.

Qua nattigheid heeft deze maand overigens ook een reputatie. Dankzij het warme water van de Noordzee en het IJsselmeer krijgen buien een extra impuls. Vooral aan zee kan het soms tot flinke neerslaghoeveelheden komen zoals in 2001 toen 35% van de totale jaarsom in Hoek van Holland in de regenmeter viel. Het Westland kreeg toen te maken met wateroverlast.

Al met al lijkt september 2006 warm te beginnen en dat past helemaal in de trend van de afgelopen jaren. Overigens is de vergelijking met vorig jaar erg groot, toen de augustusmaand net als dit jaar in het teken stond van lage temperaturen en veel buien.

Meer over de ontwikkelingen op lange termijn kunt u beluisteren in de Meteo Consult weerlijn, 0900-9725 en kies dan optie 5. Overigens kunt u op onze vernieuwde website voor uw eigen woonplaats de verwachting opvragen tot 7 dagen vooruit. De informatie wordt constant voorzien met de laatste inzichten waardoor u op elk moment op de dag kunt zien hoelang de nazomer aan blijft houden.

Bron: Meteo Consult B.V. nlweer.com, Meteonet, eigen archief.