Nazomer komt eraan!

Dit weekeinde viel het weer nog tegen, maar vanaf morgen komt het snel goed. Niet alleen krijgt de zon hoofdrol, ook gaan de temperaturen omhoog.

Viel het weer dit weekeinde nog tegen, in de nieuwe week komt het alsnog goed. De nazomer komt naar Nederland. En hoe! Wordt het morgen bij behoorlijk wat zon al tussen 19 en 22 graden, gaat in het zuiden waarschijnlijk de grens van 25 graden er al op meerdere plaatsen aan en woensdag kan het in het zuidoosten 28 graden worden. Met een beetje geluk blijft het ook donderdag in een deel van het land nog warm, vrijdag wordt het iets koeler. Maar het blijft mooi.

Verantwoordelijk voor het tegenvallende weer van dit weekeinde waren twee lagedrukgebieden, die in de bijzonder krachtige straalstroom van dit moment boven onze omgeving, over de Noordzee naar het oosten schoten. De bijbehorende fronten brachten zaterdagmiddag en vanochtend van tijd tot tijd regen. Viel het gisteren met de hoeveelheden nog mee, vanochtend is met name in het westen van het land toch wel tussen 5 en 10 millimeter neerslag en misschien lokaal ook meer omlaag gekomen. Verder naar het oosten en zuidoosten waren de hoeveelheden minder groot. Opvallend was verder de zuidwestelijke wind die zowel de afgelopen nacht als vandaag overdag aan zee van tijd tot tijd hard was.

De kracht van de straalstroom van nu wordt veroorzaakt door de grote temperatuurverschillen die we op dit moment in Europa hebben. Werd het gisteren lokaal in Noorwegen niet warmer dan een graad of 9, in de in het Spaanse Andalusië gelegen stad Ecija wees de thermometer op het warmste moment van de dag maarliefst 41,5 graden aan. En zelfs voor die regio is dat een voor de tijd van het jaar erg hoge waarde. In Andalusië, en dan met name in de regio Sevilla, is in verband met de hitte door de autoriteiten de alarmfase 'geel' afgekondigd. Dit betekent dat bevolkingsgroepen die kwetsbaar zijn voor extreme warmte, zoals kinderen, ouderen en chronisch zieken, extra in de gaten worden gehouden. Verder wordt mensen afgeraden overdag in de zon te gaan en aangeraden om voldoende water te drinken. Vandaag en morgen kan het in het zuidwesten van Spanje en in het zuidoosten van Portugal nog steeds 40 graden of warmer worden. Tegelijkertijd wordt voor de koudste plaatsen in het zuidwesten van Noorwegen een maximum van een graad of 8 verwacht.

Ook op wat grotere hoogte in de atmosfeer vinden we deze temperatuurverschillen terug. Zo is het op een hoogte van ongeveer 1500 meter in de relatief koude lucht boven het noorden van de Noordzee en boven de Noorse Zee op dit moment ongeveer 3 graden, boven het zuidoosten van Spanje wordt in de warme lucht op dezelfde hoogte een temperatuur van 26 graden gemeten. Zouden we nog hoger in de atmosfeer gaan kijken, dan zouden we ook daar grote verschillen terugzien boven Europa. Het zijn die verschillen die als brandstof dienen voor de straalstroom. Vandaar dat deze op dit moment een flinke kracht heeft, ook boven Nederland.

Behalve een smalle band met hoge windsnelheden, hoog in de atmosfeer, is de straalstroom ook de transportband waarin storingen meelopen. Hoe sterker de straalstroom is, deste actiever kunnen de storingen worden die zich erin bevinden. Maar deste sneller trekken ze ook. De twee storingen die het weer in Nederland dit weekeinde beïnvloedden waren zulke hardlopers. Niet alleen brachten ze bewolking en af en toe regen teweeg, ook zorgden ze ervoor dat de wind flink toenam. Het bleef, omdat we aan de warme zuidrand van de straalstroom zaten, wel relatief warm voor de tijd van het jaar. Zelfs onder de wolken in de regen steeg het kwik tot 20 graden. Toen in het westen en noordwesten vanmiddag ook de zon een beetje begon mee te helpen, werd het al snel ruim 20 graden.

In de warme lucht boven het zuiden van Europa heeft zich een sterk hogedrukgebied gevormd waarvan de kern morgen boven het noordwesten van Frankrijk uitkomt. Als gevolg van deze noordwaartse beweging komt de straalstroom in onze omgeving de komende dagen nog wat noordelijker uit. Hierdoor raakt Nederland, met name dinsdag en woensdag, steeds dieper in de warme lucht aan de zuidkant.

Morgen is de wind westelijk tot noordwestelijk en valt het met de warmte nog mee. De temperaturen lopen op tot tussen 19 en 22 graden. Daarbij zijn er flinke perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Vooral laat in de middag en in de avond neemt de wind af. In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend passeert de voorste begrenzing van de warme lucht onze omgeving met een paar wolkenvelden. Als na passage op dinsdag de zon er vanuit het zuidwesten eenmaal doorkomt, merken we het verschil meteen. Vooral in het zuiden kan het kwik dan al tot 25 graden of meer stijgen.

Woensdag lijkt de warmste dag uit de reeks te worden. Het hogedrukgebied is dan boven Tsjechië, Slowakije en Hongarije aangekomen en de wind in Nederland waait uit het zuiden. Verder is er veel zon en lopen de temperaturen snel op. In het zuidoosten van het land kan het die dag 28 graden worden, vrijwel het hele land haalt zomerse waarden van 25 graden of meer. Alleen in het uiterste noordwesten lijkt het kwik net iets beneden 25 graden te blijven. Maar ook daar wordt het een prachtige zomerdag.

Donderdag komt een zwak koufront vanuit het westen het land in. In het westen en noorden zorgt dit systeem al voor wat lagere temperaturen en wat meer bewolking. In het oosten en zuidoosten kan het bij flink wat zon mogelijk nog 25 of 26 graden worden, al hangt dit wel af van het tempo waarin het koufront het land verovert. Mogelijk komt het hier aan het einde van de dag tot een onweersbui. Vrijdag liggen de temperaturen vervolgens op een wat lager, maar nog steeds aangenaam peil. En omdat het volgende hogedrukgebied vanuit het westen alweer nadert, schijnt opnieuw de zon. Zo lijkt september ons de natte augustus snel te willen laten vergeten. En de mooiweerperiode, net als de vandaag geëindigde wisselvallige periode nu ook eens 5 weken duurt, dan zitten we voorlopig goed. En krijgen we misschien een nazomer zoals vorig jaar.

Of het tijdens het komende weekeinde en in de eerste dagen van de week daarna opnieuw warm en zonnig wordt, kunt u uitvinden via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct. per min.). Kies optie 5 en u hoort de lange termijnverwachting. Of stuur een SMS met de code WL, een spatie en dan een plaats van uw keuze naar 5454. Dan ontvangt u een SMS met daarin de lange termijnverwachting voor die plaats. Meer informatie staat onder de kop 'producten' op deze site.

Bron: Jannes Wiersema, Diario de Sevilla , Meteo Consult