Supertyfoon richting Japan

Bij ons staat vanavond, vannacht en morgen overdag een straffe wind. Veel heftiger gaat het er aan toe in andere delen van de wereld.

Terwijl het noordoosten van de Verenigde Staten met forse regenval te maken heeft -de restanten van Ernesto-, heeft de westkust van Mexio met John van doen. En dan hebben we nog supertyphoon Ioke. Deze ligt nu nog ver weg van de bewoonde wereld, maar lijkt later deze week naar Japan te koersen.
Om te beginnen met Ernesto. De overblijfselen daarvan zijn de afgelopen etmalen via de oostelijke delen van de VS noordwaarts getrokken. Dat veroorzaakte heel veel wind en heel veel regen. Zo is in Norfolk (in de staat Virginia, niet ver van Richmond) in de nacht naar vrijdag (plaatselijke tijd) 102 millimeter gevallen in amper 6 uur. Ter vergelijking: dat zijn 10 emmers water per vierkante meter! Dat ging gepaard met een straffe oostenwind, die enige tijd kracht 6 tot 7 haalde. En dan waren er ook nog de windstoten, die er nog steviger aan toe gingen.

Ook in de wijde omgeving van Norfolk ging het fors tekeer met regen en wind. CNN meldt dat de tropische depressie Ernesto in de VS minimaal 6 doden heeft veroorzaakt. Zo zijn er enkele inwoners overleden doordat een boom onder de heftige condities bezweek en op hun stacaravan terecht kwam. Verder zijn grote gebieden zonder stroom komen te zitten, zijn scholen tijdelijk gesloten geweest en worden er heel wat zankzakken gebruikt. Ook zijn er door de weerdienst overstromingswaarschuwingen uitgegeven.

Rond de klok van 13.00 uur onze tijd, bevond de kern van Ernesto zich iets oost van Baltimore. Met veel wind en regen. De verwachting is dat de depressie zich het komend etmaal noordwaarts verplaatst, almaar verder afneemt in kracht en uiteindelijk over een etmaal oost van Toronto bij Lake Ontario uitkomt.

En dan gaan we over naar de westzijde van Noord-Amerika. Daar ligt orkaan John. Om 12.00 uur onze tijd bevond John zich op de zuidoostpunt van het Mexicaanse schiereiland Baja California. Rondom het oog van de orkaan varieerden de maximale windsnelheden rond 75 knopen (zo'n 130 kilometer per uur). De trekrichting van John is noordelijk tot noordwestelijk met een snelheid van een kilometer of 14 per uur. Het lijkt een tamelijk compacte orkaan te zijn, met de hevige winden voornamelijk in een cirkelzone tot 40 kilometer verwijderd van het oog. Op de kaart hierboven is de koers te zien die het Hurricane Centre verwacht van John.

In eerste instantie trekt deze orkaan langs de oostzijde van de peninsula. Ergens halverwege dit schiereiland wordt vervolgens in noordwestelijke richting overgestoken om daarna op de Grote Oceaan uit te komen. Zondagmiddag onze tijd zal die oversteek vooralsnog plaatsvinden. Inmiddels is de wind door de gang over landoppervlak wel fors afgenomen.

Komende nacht staan er nog wel orkaanwinden, maar zodra de orkaan het eiland 'oversteekt' is dat niet meer het geval. De verwachte windsnelheden bedragen dan ongeveer 7 a 8 Bft (een harde tot stormachtige wind) en nemen snel verder af.

Maandagmiddag ligt de depressie weer boven open water (de oceaan), met dan nog maar 20 knopen. Er lijkt dus weinig tot niets van over te blijven. Maar ja, voordat het zover is, zal er forse schade aangericht worden. Inwoners en touristen zijn dan ook allemaal gewaarschuwd. In veel regio's zijn schuilplekken beschikbaar om de ergste winden en de hevigste regen rustiger af te wachten.

ot slot werpen we een blik op Ioke, helemaal aan de andere kant van de Grote Oceaan. Dit is een zogeheten supertyphoon, die al sinds 19 augustus op de oceaan rondwaart. Vanaf de twintigste van die maand is het een officiele tyfoon en de windsnelheden rondom de kern bedragen nu al vele etmalen ruim 100 tot 135 knopen (dan zit je op zo'n 180 tot 250 kilometer per uur!).

Boven de oceaan kan deze waanzinnige tyfoon niet al teveel kwaad, maar er liggen wel her en der wat kleine eilanden die een klap ervan meekrijgen. Bovendien laten de nieuwste modellen zien dat met de westelijke tot noordwestelijke trekrichting geleidelijk Japan in zicht komt. De allerlaatste update (niet in het kaartje hierboven te zien) laat de tyfoon op donderdagochtend langs de oostkust van Japan noordwaarts trekken en daarna mogelijk schampen aan de kust zo'n 300 a 400 kilometer noord van Tokio. Alles ziet er naar uit dat we weldra nog meer gaan horen van de aanstormende Ioke.

Bron: National Hurricane Centre, CNN, Joint Typhoon Warning Centre , Meteo Consult