Ernesto op weg naar Florida

Ex-orkaan Ernesto is nu boven warm zeewater nieuwe krachten aan het opdoen om vervolgens richting Florida te trekken.

De nu al weer voormalige orkaan Ernesto verlaat vandaag het oosten van Cuba en trekt noordwaarts, over het warme water in de Golf van Mexico richting het zuiden van Florida. Boven het zeewater van 30 graden is er kans dat Ernesto weer orkaan wordt.

Toen Ernesto in de loop van afgelopen zondag korte tijd orkaankracht bereikt - en dat gebeurde in de buurt van Haïti - was dan eindelijk (tussen aanhalingstekens) de eerste orkaan van het nieuwe Atlantische seizoen geboren. We hadden er lang op moeten wachten. Vier tropische systemen schopten het in het lopende seizoen tot tropische storm status, maar bereikten geen van vieren orkaanstatus.

Heel lang duurde de orkaanstatus van Ernesto overigens niet. Als gevolg van de interactie met Haïti, nam de wind al weer snel af en maandagochtend werden in delen van de wolkenbanden rond de kern nog windsnelheden van 80 kilometer per uur gemeten. Op andere plaatsen was de wind al verder afgenomen. Veel regen viel er wel op Haïti en die regen zal ongetwijfeld op grote schaal problemen hebben veroorzaakt in dit zeer arme land.

In Cuba had de bevolking zich goed voorbereid. Door de degradatie naar tropische storm is het met de wind daar meegevallen. Alleen de regenval vormt voorlopig nog een bedreiging voor schade en overlast.

Spannend is vandaag dus, als Ernesto het warme water van de Golf van Mexico, ten noorden van Cubaanse kust in 'duikt'. Daar worden watertemperaturen tot ruim boven 30 graden gemeten. En die hoge temperaturen werken als aanjager voor het opnieuw uitgroeien tot orkaan. Ook de atmosferische condities in het gebied lijken gunstig (tussen aanhalingstekens) voor een snelle intensivering van het systeem. Op de satelleit foto is te zien dat Ernesto net noord van Cuba nog maar een kleine vlek is zonder duidelijk oog. Ook al een teken dat Ernesto (tijdelijk) afgezwakt is.

Het opnieuw bereiken van orkaanstatus zal vooral afhangen van de tijd (verblijf boven het warme water) om weer aan te sterken, voordat hij in het zuiden van de staat Florida aan land gaat. De verwachting is dat Ernesto op het water waarschijnlijk net niet meer orkaanstatus zal gaan bereiken. Hoogste verwachte windsnelheid is nu 111 km/uur en daarmee wordt de 118 km/uur, die de ondergrens vormt om orkaanstatus te krijgen, net niet bereikt. Dat is niet te vergelijken met de verwoestende kracht van Katrina, die vorig jaar rond deze tijd onder meer door de omgeving van New Orleans raasde. Toch zit de schrik er bij de teruggekeerde bewoners van New Orleans nog zo in dat er daar massaal geëvacueerd wordt. De evacuatie is dit keer niet door de overheid aangeraden, want New Orelans ligt op de buitenste rand van het donkergroene verwachtingsgebied. De kans dat tropische storm Ernesto in New Orleans windsnelheden van 62 km/uur of meer produceert is minder dan 5 procent.

De koers die nu wordt berekend is wel voor de staat Florida zeer ongunstig. Ernesto lijkt namelijk in de lengterichting naar het noordnoordwesten over het schiereiland richting de Atlantische oceaan te gaan trekken, waarbij vrijwel iedereen in Florida ermee te maken krijgt. Ook de grote steden dus. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat de meeste mensen in het gebied de ontwikkelingen van dit moment met argusogen volgen. Daarna zal Ernesto snel verder langs de kusten van de staten Georgia, North- en South-Carolina trekken. Er staat dus zeker nog het een en ander te gebeuren.

Het orkanenseizoen lijkt wel met Ernesto op gang te zijn gekomen. Naast Ernesto is nu John aan de andere kant van Centraal Amerika ontwikkeld tot een zware storm met 113 km/uur. John zal vanmiddag orkaanstatus bereiken en wordt morgenavond verwacht naar 195 km/uur te gaan. John trekt langs de kust van Mexico naar het noordwesten. Op de kanspluim is te zien dat de kustplaatsen toch ook op een flinke storm moeten rekenen. De beroemde badplaats Acapulco heeft 50% kans op een volle storm of erger. Op de satellietfoto eerder in het verhaal is de tropische storm John te zien net middenin aan de linkerkant. Daarbij is ook duidelijk te zien dat John alleen met de staart enkele flinke onweersbuien over Mexico produceert maar dat de bulk van de wind en regen nog buitengaats ligt.

Topper van de orkanen dit moment is Ioke. Niemand heeft eigenlijk van deze 10 dagen oude orkaan gehoord en dat heeft alles te maken met de koers die ze volgt. Deze supertyphoon trekt op een ongebruikelijke koers over de Grote Oceaan. In korte tijd ontwikkelde Ioke zich van een gewone storm tot een orkaan. Drie dagen later bereikte Ioke het supertyphoon status. Dagenlang al zwalkt Ioke over de Grote Oceaan met maximum winden van 260 km/uur en rukwinden tot 315 km/uur. Donderdag zal Ioke eindelijk iets afzwakken. Op de kaart met de trekroute van Ioke is te zien dat ze precies tussen Hawaii en de Marshall eilanden doortrok. Een hele opluchting vor de eilandbewoners, maar als orkaan ga je roemloos ten onder. Als er geen land bereikt wordt, is er weinig schade en dan heb je zelfs als supertyphoon geen nieuwswaarde...

Bron: National Hurricane Centre, University of Hawaii, Atlantic Tropical weather Centre, Goes satellite picture , Meteo Consult