30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 13 november 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting van vrijdag 13 november, geldig tot en met zondag 13 december. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 20 november ingesproken. 

We hebben een uitzonderlijk zachte eerste decade van november achter de rug waarin tal van temperatuurrecords zijn verbroken. De gemiddelde etmaaltemperatuur in de eerste 10 dagen van november kwam uit op 12.2 graden. Het oude record werd verpulverd. Het stond op 11.3 graden in 2005. Met name de maximumtemperatuur viel op. Met gemiddeld 16.3 graden was het maar liefst 1.5 graden hoger dan de oude recordwaarde uit 2005.  November was tot nu toe in grote delen van Europa uitzonderlijk zacht. In grote gebieden was de gemiddelde temperatuur twee tot ruim vijf graden hoger dan de normale waarde voor begin november.

Tussen een hogedrukgebied boven het midden en zuiden van Europa en lagedrukgebieden op de Oceaan en het noorden van Europa werd ook afgelopen week zachte lucht aangevoerd. Tegen het eind van de week zagen we de straalstroom geleidelijk wat naar ons land afzakken. Storingen met regen en wind zullen ons vanaf vandaag goed kunnen bereiken. Afgelopen nacht passeerde een koufront met daarachter koele en onstabiele lucht. In de namiddag en avond trekken buien met hagel, onweer en zware windstoten over ons land. Zaterdagochtend vallen er in het noordoosten nog een paar buien, daarna breekt de zon door bij 11 graden. Op nadering van een warmtefront neemt de bewolking vanuit het westen toe en gaat het ’s avonds regenen. In de periode van zaterdagavond tot en met zondagochtend valt er veel en langdurig regen. Zondagmiddag klaart het op en wordt het 15 of 16 graden.

Week 1 (maandag 16 tot en met zondag 22 november)
Een zwak meanderde straalstroom over ons land tussen lagedrukgebieden op de Oceaan en Scandinavië en een hogedrukgebied boven het westelijkdeel van de Middellandse Zee staat garant voor een week met zeer wisselvallig en soms onstuimig weer. Maandag zien we een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland met de restanten van tropische cycloon Kate. Op nadering van een koufront neemt de zuidwestenwind toe tot krachtig of hard aan zee, in de middag volgt buiige regen. Het is nog steeds extreem zacht met 13 of 14 graden. Vanaf de Oceaan trekken daarna diverse actieve lagedrukgebieden over of ten noorden van ons land langs met zachte lucht waarin het dinsdag 15 graden kan worden. Ook dan vallen er buien en staat er een straffe zuidwestenwind en langdurig en veel regen. Vanaf woensdag wordt het geleidelijk minder zacht met uiteindelijk in het weekeinde overdag temperaturen van 8 of 9 graden. Volgens het ECMWF verloopt de week 3-6 graden boven normaal, uiteindelijk resulterend in een tweede bijzonder warme decade van november. De neerslagkansen en hoeveelheden zijn hoog. Het ECMWF berekent in deze week 30 tot 60 mm meer dan normaal. Duidelijk is dat de wind uit richtingen tussen zuidwest en west waait en stevig blijft, meestentijds matig tot vrij krachtig boven land, aan zee krachtig tot hard en soms stormachtig, kracht 8 met zware windstoten.

Week 2 (maandag 23 tot en met zondag 29 november)
We zien dat de lagedrukgebieden boven de Oceaan en het noorden van Europa minder actief worden resulterend in een minder wisselvallige en minder winderige week. Hogedruk is nog steeds aanwezig boven het vasteland van Europa, met een rug boven de Alpen. Tussen de druksystemen blijft de stroming zuidwestelijk en blijft er zachte van oorsprong subtropische lucht naar ons land worden aangevoerd, resulterend in een temperatuurafwijking van 1 tot 3 graden boven normaal. Het normaal voor deze periode staat op 8 of 9 graden. Overdag wordt 9 tot 12 graden. Ook de nachten verlopen zacht met minima tussen 3 en 6 graden. De kans op vorst is nihil. Af en toe passeert er vanuit het zuidwesten een storing, maar het veel minder nat dan tijdens de eerste week van deze verwachting. De gemiddelde wind blijft zuidwestelijk en neemt in de EPS af.

Week 3 (maandag 30 november tot en met zondag 6 december)
Het lagedruksignaal boven het noorden van Europa wordt weer sterker. De rug van hogedruk boven Centraal-Europa verdwijnt, hogedruk blijft nog wel aanwezig boven het gehele Middellandse Zeegebied. De stroming draait tussen de druksystemen in van zuidwest naar west. We schakelen geleidelijk op een duidelijkere westcirculatie over. Het wordt daardoor iets wisselvalliger, af en toe passeren storingen met regen en westenwinden. Tussendoor zijn er ook rustigere perioden en laat de zon zich af en toe zien. De temperaturen blijven hoog. Landinwaarts blijft het kwik 1 tot 3 graden boven normaal. Met deze wetenschap kunnen we nu al zeggen dat november 2015 de klimaatboeken als uitzonderlijk zacht, mogelijk recordwarm de boeken in gaat.

Week 4 (maandag 7 december tot en met zondag 13 december)
Actieve lagedrukgebieden concentreren zich niet meer boven Scandinavië maar meer boven IJsland. De luchtdruk blijft hoog boven de Azoren een het westelijk deel van de Middellandse Zee met opnieuw een uitloper richting Centraal-Europa. Op de Oceaan is een stevige straalstroom aanwezig, door oplopende luchtdruk boven het continent neemt de kracht van de stroming op het continent af.  Af en toe komt er vanuit het zuidwesten wel een storing, maar deactiveert boven onze omgeving. De neerslagkansen nemen ten opzichte van week 3 enigszins af.  Eindelijk zien we een minder sterke positieve afwijking van de temperatuur, in deze week geen 1 tot 3 graden boven normaal, maar slechts 0 tot 1 graad boven normaal  (normaal is 6 graden).

Het zachte weer houdt voorlopig dus aan mogelijk leidend tot een novemberrecord. De komende week is het zeer wisselvallig en onstuimig. De weken verlopen minder nat en minder winderig.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 20 november ingesproken.