03/15/18

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 9 maart 2018. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste op de weerlijn te beluisteren. 

De 4-weekse verwachting, opgesteld en ingesproken op vrijdag 9 maart en geldig tot en met zondag 8 april.

Na het koude einde van de winter en de nog veel koudere start van de lente, zijn de bordjes nu bijna een week geleden drastisch verhangen. Toen de koude lucht, die ook over onze omgeving vanuit Siberië naar het westen was getrokken, eenmaal boven de Oceaan was terechtgekomen, ontstond boven Zuid-Europa een lagedrukgebied. Dit verplaatste zich naar het noorden over Frankrijk en blies aan zijn voorzijde zachtere lucht naar het noorden. En die beëindigde bij ons de winter. Wat vervolgens gebeurde, is dat het lagedrukgebied in de buurt van Ierland voor anker ging. Aparte kernen draaiden er omheen en brachten bij ons een wisselvallige periode op de rails, met soms de passage van een regengebied, op een ander moment ook een paar buien en die pakten lokaal al stevig uit met hagel en onweer. Inmiddels zijn we bijna een weekje verder en hebben we een zacht weekeinde voor de boeg met op beide dagen vooral de eerste helft van de dag ook neerslagkansen. De zon zal niet veel te zien zijn, maar op plekken waar dat wel lukt, voelt het in combinatie met temperaturen die tot in de buurt van 15 graden kunnen oplopen, wel lenteachtig aan.

Week 1, de week van maandag 12 maart tot en met zondag 18 maart

In de eerste week van deze verwachting houdt dat licht wisselvallige weer aan. De straalstroom ligt nog steeds erg zuidelijk en 1 of 2 kernen van lagedruk trekken naar het noorden en komen bij ons in de buurt, met hun bijbehorende storingen. Als die passeren brengen ze regen of buien met zich mee, tussendoor laat ook de zon zich af en toe zien. De wind waait eerst uit richtingen tussen oost en zuid, komt later een tijdje in de westhoek terecht, om later in de week opnieuw naar richtingen tussen zuid en oost te draaien. De temperaturen liggen overdag tussen 10 en 12 graden, in de nacht worden minima tussen 2 en 5graden verwacht. Daarmee zijn zeongeveer normaal voor deze tijd.

Week 2, de week van maandag 19 maart tot en met zondag 25 maart

We zien een opmerkelijke verandering op de weerkaarten. Misschien wel opnieuw onder invloed van de SSW die we in februari hebben gehad, de plotseling opwarming van de stratosfeer boven het Poolgebied, loopt de luchtdruk in het noorden opnieuw op. Zowel in de buurt van IJsland als boven Scandinavië komen hogedrukgebieden te liggen. De wind komt hierdoor in steeds meer berekeningen in de richtingentussen noord en oost terecht, al blijft er ook een aardig groepje met richtingen tussen west en noord over, en de bovenlucht koelt af. Op een hoogte van 1500 meter koelt het af tot rond -4 graden, ook aan de grond gaan de temperaturen omlaag en komen we op waarden beneden de norm uit. Zeker als de variant met windrichtingen tussen noord en oost deoverhand krijgt, kan het nog best weer behoorlijk koud worden.

Week 3, de week van maandag 26 maart tot en met zondag 1 april

Het koudere weer lijkt nog een tijdje langer aan te houden, maar uiteindelijk wordt de wind uit richtingen tussen noord en oost toch weer meer ingeruild voor een meer westelijke tot noordwestelijke wind. Het weerbeeld is nog steeds wisselvallig, in 4 weken tijd wordt een neerslaghoeveelheid van rond 80 millimeter verwacht en dat is behoorlijk wat voor een voorjaarsmaand als maart. Normaalgesproken begint al iets van voorjaarsdroogte te ontstaan. Laat in de week trekken de temperaturen wat bij om in de buurt van normaal terecht te komen.

Week 4, de week van maandag 2 april tot en met zondag 8 april

Er verandert niet veel. Ook deze laatste week van de verwachting wordt wisselvallig weer verwacht met winden uit richtingen tussen west en noord en temperaturen die vooral overdag nog een beetje beneden de normaal blijven. Dat heeft met de nog steeds vrij koude bovenlucht te maken. Verder zien we dat de spreiding, met name in de nachten,behoorlijk groot is. Overdag komt het gros van de verwachtingen tussen 6 en 12 graden uit, in de nachten kan het, vooral als het afkoelt, ook weer tot beneden het vriespunt afkoelen. Een echte lenteperiode, waarop we met zijn allen toch een beetje zitten te wachten, is op basis van deze kaarten vooralsnog niet te verwachten.

Al met al, als we de kaarten voor de komende 4 weken zo nog eens in één overblik overzien, dan lijken we nog steeds een beetje met de naweeën van de SSW in februari te maken te hebben. Hij is er de oorzaak van dat de straalstroom de komende 4 weken nog steeds tamelijk zuidelijk ligt en dat koudere bovenluchten ons, in elk geval gedurende een deel van de periode, nog steeds kunnen bereiken. Vooral halverwege de periode zou dat nog een aantal koude dagen kunnen opleveren, met wellicht ook nog een aantal winterse buien. Later in de periode lijken de temperaturen dan weer iets dichterbij normaal te komen. Maar ook dan blijft het nog steeds wisselvallig. Tot zover deze 4-weekse verwachting. Een nieuwe wordt vrijdag 16 maart ingesproken.