06/15/17

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 9 juni 2017. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting van vrijdag 16 juni, geldig tot en met zondag 17 juli. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 23 juni ingesproken.

Het weerpatroon deze zomer is al meerdere weken meer dan duidelijk. Hogedrukgebieden trekken steeds van de Azoren via onze omgeving naar het noordoosten en brengen vooral aan hun westflank elke keer weer impulsen aan warmte met zich mee. Tussendoor draait de wind tijdelijk naar richtingen tussen west en noord, kan een bui vallen en is het tijdelijk wat koeler. Lang duren deze perioden echter nooit en gemiddeld zijn de temperaturen veel hoger dan normaal.

Week 1, de week van maandag 19 juni tot en met zondag 25 juni:
Voor de komende week staat zeker één en waarschijnlijk ook nog een tweede hogedrukpuls op het programma, beide met een stoot aan warmte, of misschien wel hitte aan hun achterzijde. De eerste puls is al meteen dit weekend, vooral op zondag en maandag gevolgd door waarschijnlijk tropische hitte, daarna op dinsdag een woensdag een tamelijk geruisloze overgang naar tijdelijk koeler weer, als aan de voorzijde van een volgende hogedrukpuls vanuit het westen de wind even naar richtingen tussen west en noord draait. Vervolgens nemen de kansen op warmte of hitte tegen het einde van de volgende week opnieuw toe, als ook dit hogedrukgebied verder naar het oosten wegtrekt. Aan het einde van de week van de week dan wel een toenemende kans op enkele regen- of onweersbuien, die de nieuwe puls aan warmte in het weekend daarna weer lijken te verdrijven.

Week 2, de week van maandag 26 juni tot en met zondag 2 juli:
De belangrijkste kern van hogedruk in de hogere delen van de atmosfeer wordt wat meer naar het westen berekend dan we de laatste tijd gewend waren. Tegelijkertijd zien we lagedrukinvloeden boven Scandinavië. In Nederland zou dit zomaar een wat langere periode met winden uit richtingen tussen west en noord kunnen opleveren, met als gevolg daarvan ook een toenemende wisselvalligheid. Toch zitten er in de pluim ook nog steeds – en dat vrijwel iedere dag – ook warmere opties. Een nieuwe puls van warmte is ook in week 2 op de achtergrond steeds mogelijk.

Week 3, de week van maandag 3 juli tot en met zondag 9 juli
In de algemene drukverdeling lijkt niet veel te veranderen. Vooral het signaal van de lagedrukgebied ten noorden van onze omgeving is in de berekeningen nog steeds vrij duidelijk, het hogedruksignaal boven de Golf van Biskaje komt iets minder sterk uit de bus, maar is nog wel aanwezig. In Nederland is het weerbeeld relatief wisselvallig met vooral overdag tamelijk gematigde temperaturen, die zelfs een tikje onder de normaal zouden kunnen uitkomen. In de nachten worden nog wel steeds duidelijk boven normale temperaturen verwacht, zodat het gemiddelde vrijwel voortdurend boven normaal zit. Verder dus een afwisseling van wolken en steeds toch weer een paar buien.

Week 4, de week van maandag 10 juli tot en met zondag 16 juli
Nu zien we het lagedruksignaal boven de Noordzee wat meer in tweeën splitsen. Een deel trekt wat naar het oosten, een ander deel komt ten westzuidwesten van de Britse eilanden te liggen. Iets verder naar het noorden, in het gebied van de Noorse Zee, zien we de luchtdruk juist stijgen. Het lijkt erop dat in Nederland de kans op winden uit richtingen tussen oost en noord weer toeneemt. Tegelijkertijd wordt de lagedruk nog wel steeds zo dichtbij berekend, dat de wisselvalligheid nog niet uit de berekeningen verdwijnt. De temperaturen overdag lijken weer wat omhoog te gaan, hetzelfde geldt voor de temperaturen in de nachten. Het bijbehorende weerbeeld is dus onzeker.

Als je deze verwachting zo onpartijdig bekijkt, lijkt er dus een beetje een einde te komen aan de impulszomer van de afgelopen weken. Tegelijkertijd is het zo dat de verwachting van deze week behoorlijk overeen komt met die van de afgelopen weken, die steeds in week 2, 3 en 4 een overgang naar wisselvalliger weer met gematigdere temperaturen lieten zien. De werkelijkheid was dat in het weerbeeld zoals we dat al wekenlang in Nederland hebben, maar weinig veranderde.

We kennen dit ook wel van andere jaren. Als een bepaalde gang van zaken in een jaargetijde eenmaal in de atmosfeer is ingesleten, blijkt zo’n patroon niet zelden behoorlijk hardnekkig te zijn. En het dus lang te kunnen volhouden. Dat zou dit jaar ook zomaar het geval kunnen zijn. Als dat echt zo is, moeten we de veranderingen op de langere termijn waarschijnlijk niet al te letterlijk nemen. Drastische weersomslagen en een keiharde breuk met een patroon, dat eerst heel hardnekkig leek, komen echter ook voor. Garanties hebben we dus ook deze keer niet. 

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 23 juni ingesproken.