30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 22 april 2016. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

De eerste twee weken van april verliepen erg warm voor de tijd van het jaar. Halverwege de maand lag de gemiddelde temperatuur al meer dan 2 graden hoger dan normaal voor half april. Nu zien we dat de rest van april een stuk kouder gaat verlopen, en deze afwijking compleet gecompenseerd gaat worden. Zover zelfs, dat we de maand uiteindelijk ‘te’ koud gaan afsluiten.

Week 1 Maandag 25 april tot en met zondag 1 mei
De kou heeft alles te maken met een trog in de bovenlucht. Een bel met koude lucht zakt af richting onze omgeving. Ook aan de grond komt een koude noordelijke stroming op gang, met lucht die helemaal vanaf de poolcirkel de Benelux weet te bereiken. Ondertussen zorgt het zeewater wel voor enige opwarming, maar ook voor onstabiliteit. De week van 25 april tot en met 1 mei lijkt dan ook erg wisselvallig te starten met veel buien. Vanwege de koude bovenlucht kunnen dat buien zijn met hagel, maar ook met natte sneeuw. Overdag wordt het eerst slechts 8 tot 10 graden, in de nachten koelt het af tot rond of net boven het vriespunt. Het komt geregeld tot vorst aan de grond, een graadje vorst op waarnemingshoogte zou vooral landinwaarts ook gemakkelijk kunnen voorkomen. In de aanloop naar het weekend van 30 april en 1 mei lijkt het rustiger te worden. De bel met koude lucht trekt zich langzaam terug en we komen in rustiger vaarwater terecht. Het weekend lijkt droger te verlopen met ook iets hogere temperaturen van zo’n 12 of 13 graden.

Week 2 Maandag 2 mei tot en met zondag 8 mei
De bel met koude lucht lijkt in week 2 langzaam weg te trekken, maar blijft nog een uitloper houden tot boven onze omgeving. De wisselvalligheid houdt dan ook stand. De temperaturen lopen wel langzaamaan wat op. Aangezien warmere lucht meer vocht kan bevatten, zou deze week wel eens nóg iets natter uit kunnen pakken. Het wordt overdag maximaal zo’n 14 graden, dat is wel nog steeds onder normaal voor de tijd van het jaar. Begin mei kan het gemakkelijk 17 graden zijn. In de nachten trekt er waarschijnlijk geregeld bewolking over waardoor het ook dan een stukje milder wordt. De nachttemperatuur loopt in de loop van de week op van gemiddeld gezien een graad of 4 tot een graad of 7.

Week 3 Maandag 9 mei tot en met zondag 15 mei
Vervolgens lijken we de nattigheid niet kwijt te raken. Ook in de derde week van deze verwachting blijven we nog te maken houden met een trog in de bovenlucht, waardoor het onstabiel is. Wel zien we een opleving van de temperaturen. Er lijkt een rugje van hogere druk te passeren, waarop er voor een paar dagen met een zuidzuidwestelijke wind warmere en ook drogere lucht wordt aangevoerd. Een paar dagen zien er dan een stuk warmer en droger uit. Het wordt 20 graden, misschien zelfs wel in het binnenland zomers warm met 25 graden.

De rug lijkt wel weer vrij snel verder te trekken naar het oosten, waardoor we opnieuw weer met een westenwind te maken krijgen, en iets lagere temperaturen. Daarna kan er weer wat vaker een bui vallen.

Week 4 Maandag 16 mei tot en met zondag 22 mei
In de laatste week van deze verwachting lijken we opnieuw onder invloed te komen van een trog. De wind waait meest uit een westelijke richting en voert geregeld buien aan vanaf de Noordzee. De wisselvalligheid zet dan ook door. De temperaturen zijn deze week opnieuw onder de maat met overdag een graad of 16, terwijl het tegen die tijd gemakkelijk 19 of 20 graden kan zijn. De nachten lijken niet zo koud uit te pakken. Met een stevige wind vanaf zee en daarbij ook waarschijnlijk veel wolkenvelden koelt het af tot een graad of 8. Daarmee lijken de IJsheiligen hun naam eer aan te doen, de periode van nachtvorst lijkt dan voorbij te zijn.

Samenvatting:
Al met al lijkt van langduriger mooi lenteweer geen sprake te zijn de komende vier weken. De enige opleving in de temperatuur en in het weerbeeld lijkt voor te komen rondom 8 tot 12 mei. In die periode passeert hoogstwaarschijnlijk een rug van hogere druk waardoor die dagen warmer en droger verlopen. Verder is het ronduit nat. Heel veel dagen komt het tot buien, in de eerste week van deze verwachting zelfs nog even tot winterse buien, met hagel en natte sneeuw. De temperaturen blijven ondermaats, waardoor niet alleen april, maar waarschijnlijk ook mei de boeken in gaat als een te koude maand. Daar blijft het niet bij, want ook zijn het natte maanden. April is normaalgesproken de droogste maand van het jaar met landelijk gezien zo’n 40 mm. Daar zitten we op de dag van het maken van deze verwachting, 22 april, al overheen. In mei valt normaalgesproken zo’n 60 mm. Ook dat lijkt overschreden te worden. 

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 29 april ingesproken.