30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 16 september 2016. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725. 

De vierweekse verwachting, geldig t/m zondag 16 oktober, opgesteld op vrijdag 16 september.

We zijn nog maar halverwege, maar we kunnen nu eigenlijk al wel een beetje zeggen dat de maand september bijzonder was. Het kwam enkele dagen achter elkaar tot tropische waarden en regionaal zelfs nog een hittegolf en dat is vrij uniek in deze tijd van het jaar. In de nacht naar vrijdag 16 september kwam er een einde aan de tropische hitte door een lijn met forse regen- en onweersbuien die van zuid naar noord over het land trok. En hoewel het natuurlijk niet meer zo zonnig en warm is als daarvoor, lijkt het vooralsnog ook nog heel aardig zomer- of nazomerweer te worden. Het is relatief droog en extremen zijn het niet meer, maar de middagtemperaturen blijven de komende dagen steeds op of enkele graden boven de norm van 18 graden uitkomen voor halverwege september.  In deze tijd van het jaar dalen de normalen wel snel, met aan het einde van deze te bespreken periode nog maar een norm van 14 graden.

In de week van maandag 19 tot en met zondag 25 september lijken we onder invloed te komen van een rug van hoge luchtdruk vanuit het zuidwesten van Europa. De grootste groep van 18 members (van de 51) laat die rug helemaal uitstrekken tot boven het zuiden van Scandinavie. We blijven dan in relatief rustig vaarwater, met weinig wind en nog vrij warme lucht vanuit zuidelijk Europa. Twee groepen van bij elkaar twintig members laten ook die rug zien, maar zijn iets minder noordwaarts georienteerd. Hiermee zouden wij een meer westelijke aanvoer krijgen en dat zou minder hoge middagtemperaturen opleveren. De kleinste groep van 13 laat die rug iets oostelijker uitkomen, waardoor we een wind uit zuidwestelijke richtingen gaan krijgen en net als die andere 20 members zou dat dus in iets minder hoge temperaturen resulteren. Kijken we echter naar de pluim, dan zien we aan het einde van deze week toch wel degelijk kans op flinke opwarming, met middagtemperaturen rond 20 graden en mogelijk zelfs 24 graden. We blijven in ieder geval ruim boven de norm.

In de weken daarna, tot en met zondag 16 oktober  zien we steeds het gevecht tussen troggen vanuit het noordwesten en ruggen vanuit het zuidwesten terugkomen. Zodra zo’n trog uitzakt vanuit de omgeving van IJsland uit tot over de Britse Eilanden, wordt de wind zuidwestelijk en is het tijdelijk iets minder warm, maar steeds volgt ook al snel weer een rug waarna het kwik weer omhoog gaat, met een wat meer zuid- tot zuidoostelijke aanvoer. Echt grote uitschieters  qua wind zien we verder niet en significant afkoelen kan het dus vrijwel niet in deze periode.

We zien een mooie gelijke daling van de temperatuurcurve volgens de klimatologie, maar vaak zitten we nog wel 1 of meerdere graden boven normaal, met soms zelfs flinke uitschieters omhoog. Vooral begin oktober lijken we weer met een zucht warme lucht te maken te krijgen, waarbij de temperaturen dan nog op kunnen lopen tot mogelijk 23 graden, terwijl de norm dan al rond 16 graden ligt.

Vanaf 5 oktober wordt het tijdelijk weer wat minder warm, maar de controlerun laat toch iets bijzonders zien. In de periode van 10 oktober komt deze namelijk alsnog met middagtemperaturen tot mogelijk 24 graden en in de laatste week van deze periode nog met ruim 20 graden, wat wel bijzonder zou zijn voor in oktober.

Met die zuidwestelijke winden krijgen we natuurlijk ook geregeld te maken met storingen die vanaf de Atlantische oceaan worden aangevoerd. Hoewel het klaarblijkelijk dus niet echt koud wordt, krijgen we wel te maken met geregeld wat nattigheid. De eerste week verloopt onder invloed van die hogere luchtdruk relatief droog, maar rondom de maandwisseling zien we toch wel een duidelijk stijgende curve.

 

Conclusie
Na nog een rustige eerste week, met relatief  hoge temperaturen, lijken we daarna dus langzaamaan wel richting herfstweer te gaan, met veelal zuidwestelijke winden en geregeld een storing die over het land trekt. Ondanks dat blijven de temperatuur wel boven de norm uitkomen, met soms zelfs even een flinke uitschieter omhoog. We zien begin oktober wellicht nog even een warmtepiek en ook rond 8 oktober zou er opnieuw warme lucht onze omgeving in kunnen stromen.

Nieuwe verwachting, vrijdag 23 september.