04/20/17

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 14 april 2017. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting van vrijdag 14 april, geldig tot en met zondag 14 mei. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 21 april ingesproken.

In het weer bij ons  is de afgelopen week een omslag opgetreden. Waren we van de afgelopen maanden steeds gewend dat hogedrukgebieden, afkomstig van de oceaan, hun werkterrein elke keer weer snel naar Centraal-Europa verlegden, sinds kort gebeurt dat niet meer. De hogedrukgebieden zijn er weliswaar nog steeds, maar blijven nu op de oceaan liggen in plaats van verder te trekken.

Voor het weer bij ons betekent dit dat de wind niet meer steeds de zuidwest- of zuidhoek opzoekt, maar vooral uit richtingen tussen west en noord waait. Daarmee horen plotselinge uitbraken van warme lucht vanuit het zuiden voorlopig even tot het verleden, lijkt de grote lijn van het weer wat wisselvalliger te worden, zonder dat meteen heel natte tijden op het programma staan en dalen de temperaturen naar een niveau beneden de voor deze tijd van het jaar geldende normaal.

Week 1, de week van maandag 17 april tot en met zondag 23 april
In week 1 is de toestand bijzonder duidelijk. Er is maar één cluster. Omdat je dit bijna nooit ziet, krijg je het gevoel dat er geen ontkomen aan is. Hogedruk op de oceaan, lagedrukgebieden die via het zuiden van Scandinavië en Denemarken naar het oosten tot zuidoosten trekken en bij ons een wind die geleidelijk van westelijke naar noordelijke richtingen draait. Daarbij wordt de aangevoerde lucht vooral in de bovenlucht steeds kouder. Rond het midden van de komende week kan de temperatuur op 1500 meter hoogte tot tussen -5 en -8 graden dalen. En gebeurt dat inderdaad, dat zijn ook in onze omgeving zelfs winterse buien mogelijk. Later in de week lijkt de bovenlucht dan weer iets warmer te worden en neemt de wisselvalligheid een tikkeltje af.

Week 2, de week van maandag 24 april tot en met zondag 30 april
Hoewel de spreiding in de diverse oplossingen wat groter wordt, zien we nog steeds hetzelfde procedé. In de basis is de luchtruk ten westen van onze omgeving aanhoudend relatief hoog, met als gevolg dat de winden uit richtingen tussen west en noord behouden blijven. Daarbij lijkt de wisselvalligheid eerder wat toe dan af te nemen, omdat opnieuw een pluk met relatief koude bovenluchten over het land komt te liggen. Wolken en de zon wisselen elkaar af, maar er vallen ook geregeld buien en de temperaturen zijn zowel overdag als in de nachten voortdurend relatief laag voor de tijd van het jaar. Overdag wordt het tussen 11 en 14 graden. 

Week 3, de week van maandag 1 mei tot en met zondag 7 mei
In week 3 lijkt het hogedrukgebied in beweging te komen en meer boven Scandinavië terecht te komen. We zien de wind dan voor een aantal dagen naar richtingen tussen noord en oost draaien. Het wordt even droger en de zon komt er vaker door. En dat heeft meteen zijn uitwerking op de temperaturen. Zowel in de nachten als overdag komen we eerst rond en later zelfs boven normaal uit. Tegen het einde van de week neemt de hogedrukinvloed af en komen storingen hernieuwd in de buurt. Dan zien we de neerslagcurve vrij steil naar boven krullen. 

Week 4, de week van maandag 8 mei tot en met zondag 14 mei
Het signaal in de laatste week is wederom min of meer gelijk aan dat van de eerste 2 weken van deze verwachting. Halverwege de meimaand zien we dat de hogedrukimpulsen zich opnieuw op de oceaan lijken terug te trekken, waardoor de wind net als nu richtingen tussen west en noord opzoekt. Vrijwel meteen reageren de temperaturen, die als vanouds beneden normaal komen te liggen, vooral overdag. Eerst wordt het daarbij tijdelijk wat droger, doordat storingen even uit de buurt blijven, maar tegen het einde van de periode krult de neerslagkromme opnieuw omhoog.

Alles bij elkaar lijken de komende 4 weken gemiddeld gesproken vrij koud en regelmatig wisselvallig te verlopen. Normaal is het voorjaar in Nederland de droogste periode van het jaar, maar deze 4weekse verwachting komt toch met ongeveer 60 millimeter regen uit de bus, behoorlijk wat dus. Verder zien we het grootste deel van de periode noordwestelijke winden in onze omgeving, met uitzondering mogelijk van week 3. Dan zou het hogedrukgebied zich een tijdje naar Scandinavië kunnen verplaatsen, met bij ons dan een noordoostelijke wind. Krijgt de zon het op die manier een tijdje voor het zeggen, dan zou er zomaar een mooie lenteweek uit de bus kunnen komen.

Een langere periode waarin de wind uit richtingen tussen west en noord waait komt in het voorjaar overigens vaker voor. Het heeft te maken met het opwarmen van het Europese continent en het nog relatief koude water van de oceaan en de Noordzee. Boven dat koude water voelen hogedrukgebieden zich goed thuis, terwijl lagedrukgebieden het boven het opwarmende continent juist naar hun zin hebben. Noordwestelijke winden liggen dan behoorlijk voor de hand.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 21 april ingesproken.