12/14/18

Winters 2019 in?

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 14/12/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 13/01/2019.

Zoals verwacht zijn de temperaturen sinds vorige week gedaald, uiteindelijk is het zelfs enkele dagen te koud voor de tijd van het jaar. Het is een winterse speldeprik na het uitzonderlijk zachte weer tijdens het begin van de maand. Het is van korte duur, want zondag voert een storing zachte lucht en neerslag aan. Komt de winter op lange termijn terug? We zoeken het uit in de vierweekse, experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 17/12/2018, tot en met zondag 23/12/2018, trekt een hoogtetrog geleidelijk vanuit het westen over West-Europa. De koude luchtaanvoer vanuit het noordoosten wordt afgesnoerd en in de plaats wordt er zachte lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten. Een paar storingen kunnen ons uiteindelijk ook bereiken waardoor er gedurende 2 of 3 dagen wat regen verwacht wordt. Tussendoor blijft het ook vaak droog, maar door de vochtige zeelucht is de zon meestal verstopt achter een dik pak wolken. De temperaturen bedragen gemiddeld 7 graden in De Bilt, dat is een graadje te zacht voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht kan er alleen vorst optreden als de hemel wolkeloos blijft, maar die kans is klein. Vermoedelijk zijn de minimumtemperaturen rond 3 of 4 graden op de meeste plaatsen.

Tijdens de tweede week van maandag 24/12/2018, tot en met zondag 30/12/2018, blijven de depressies actief boven de Atlantische oceaan en de straalstroom houdt de westelijke circulatie op gang. Hoewel de winterkou niet veraf is, zullen de temperaturen wellicht te warm worden voor de tijd van het jaar. Storingen kunnen bovendien ongehinderd ons land bereiken waardoor er vaak neerslag verwacht wordt. Een grijze en natte kerst is dus waarschijnlijker dan een wit exemplaar. De kans op vorst tijdens de nacht bedraagt 30 à 40 % volgens het Europese weermodel.

In de derde week van maandag 31/12/2018, tot en met zondag 06/01/2019, wordt er een sterk hogedrukgebied opgebouwd boven Rusland en het hoge noorden, dit is een goede indicatie voor winterweer aangezien koude lucht met deze circulatie rond het hogedrukgebied (met de wijzers van de klok mee) kan afzakken richting het zuiden. Wel blijft de luchtdruk bij ons laag door de nabijheid van actieve depressies waardoor de aanvoer van de winterkou geblokkeerd wordt. De temperaturen blijven dus vrij normaal voor de tijd van het jaar. De kans op vorst neemt wel sterk toe in geval van heldere of licht bewolkte nachten.

 In de laatste week van maandag 07/01/2019, tot en met zondag 14/01/2019, blijft het noordelijk hogedrukgebied standhouden, de erg koude landlucht ligt dus niet zo veraf. Het Europese weermodel komt echter nog met actieve depressies bij of boven het land, waardoor de echt koude lucht niet kan binnendringen. De temperaturen gaan toch dalen tot onder het langjarig gemiddelde en tijdens de nacht is er 50% kans op vorst.

Conclusie:

Na een korte winterse periode lijkt het vrij zachte weer zich volgende week te herstellen met de aanvoer van Atlantische storingen en gematigde zeelucht. De temperaturen stijgen en de feestdagen lijken zacht en nat te verlopen. Het goede nieuws is dat de verwachting  onzeker is. Door een Russisch hogedrukgebied ligt de koude lucht namelijk niet veraf. Een lichte verandering in het stromingspatroon kan de weersverwachting tijdens het nieuwe jaar veranderen. Het wordt dus nog even afwachten!