11/09/17

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 17 november 2017. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste op de weerlijn te beluisteren.

De vierweekse verwachting van vrijdag 17 november, geldig tot en met zondag 15 december.

We bevinden ons inmiddels in de tweede helft van november, en dan beginnen de liefhebbers van kou en sneeuw langzaam wakker te worden. Tot dusverre heeft het nog nauwelijks gevroren met in De Bilt slechts 1 vorstnacht en alleen de geoefende kijker heeft een vlok natte sneeuw kunnen waarnemen.

Een vorstperiode in november is echter behoorlijk zeldzaam. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1998. Het lijkt er niet op dat dit in november van dit jaar zover komt, maar in deze verwachting kijken we wat verder vooruit dan in de reguliere verwachtingen. Daarbij kijken we vooral naar trends, aangezien details op zo’n lange termijn weinig betrouwbaar zijn.We bekijken deverwachte situatie in chronologische volgorde, te beginnen bij:

Week 1, de week van maandag 20 november tot en met zondag 26 november:

De eerste dagen van deze week staat er een west-tot noordwestelijke stroming, waarbij wat koudere lucht in de hogere lagen van de atmosfeer het noordoosten van ons land schampt. Op neushoogte blijft het echter vrij mild met middagtemperaturen tussen 8 en 10 graden. In de nacht naar dinsdag kan het dieper landinwaarts wel tot een graadje vorst komen.Vanaf halverwege de week komt er een strakke zuid-tot zuidwestelijke aanvoer op gang. Dit als gevolg van diepe oceaandepressies die via de Britse Eilanden noordoostwaarts koersen.Hierdoor gaan de temperaturen in de loop van de week omhoog. Op vrijdag en in het weekeinde kan het op meerdere plaatsen 15 graden worden. In de nacht wordt het dan niet veel kouder dan een graad of 10. Daarbij overheerst bewolking het beeld en valt nu en dan wat regen.In het kort gezegd, schakelen we in de loop van de week dus over op zeer zacht enonbestendig herfstweer.Is dit de aanzet tot een warm begin van december? We gaan de verwachting eens bekijken...

Week 2, de week van maandag 27 november tot en met zondag 3 december:

In deze week lijken de scherpste kantjes van de warmte-uitbraak eraf te gaan. Circa 80% van de modelberekeningen komt echter wel met een zuidwestenwind en daarmee de aanvoer van milde lucht en aanhoudend wisselvallig en vaak bewolkt weer. Slechts een handjevol modeloplossingen laten een winters beeld zien waarbij de temperaturen overdag een paar graden in de plus uitkomen, en het ’s nachts licht tot lokaal matig vriest. In deze gevallen is de wind aflandig met oost-tot noordoostelijke winden. Het ligt uiteraard niet voor de hand dat deze koude oplossingen uitkomen.

Week 3, de week van maandag 4 december tot en met zondag 10 december

In deze week laat het ECMWF-model dominerende hoge luchtdruk zien boven het zuidwesten van Europa, terwijl lagedruk zich dan lijkt te concentreren boven het noorden en noordoosten van Europa. Daarmee zal de overheersende windrichting in onze regio west-tot zuidwestelijk zijn. Uit die hoek wordt relatief zachte en vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan onze kant opgeblazen. Dat blijkt ook aan de verwachte temperaturen voor deze week. Die zijn duidelijk hoger dan gebruikelijk met 1 tot 3 graden boven de norm. Ook de hoeveelheid neerslag zal hoger uitpakken met 10 tot 30% meer neerslag.In het verleden is het vaak na pakjesavond tot de eerste serieuze winterveeg gekomen. Gaat dit jaar ook gebeuren is dan de vraag? We nemen de huidige verwachtingen met u door:

Week 4, de week van maandag 11 december tot en met zondag 17 december

Volgens de laatste berekeningen worden in deze week de luchtdrukverschillen tussen Noord-en Zuid-Europa kleiner. Hierdoor zal het in onze omgeving wat rustiger en minder onbestendig worden. Het te natte karakter van de voorgaande weken gaat er vanaf, waarbij we overschakelen op een vrij normale hoeveelheid neerslag. De temperaturen blijven in het algemeen iets te hoog, maar de kansen op vorst tijdens de nacht neemt geleidelijk dan wel wat toe. Alles we dit alles bij elkaar nemen, kunnen we concluderen dat winterweer er de komende drie weken waarschijnlijk niet in zit. Het blijft tot aan Sinterklaas meestal zacht tot zeerzacht, met overheersende zuidwestenwinden en geregeld wat regen. Pas vanaf ruwweg 11 december lijken we over te schakelen op een wat rustiger en droger weerbeeld met in de nachten soms wat vorst.

Tot zover deze vierweeks verwachting. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 24 november ingesproken