30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 21 augustus 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

De laatste 10 dagen van de meteorologische zomer van 2015 staan op de kalender. Met een verwacht temperatuuroverschot van een halve graad, wordt het een relatief warme zomer. Er zijn intussen al meer zonuren dan normaal en de neerslag vertoont een wisselend beeld: droger dan normaal in het westen en zuiden, duidelijk natter dan normaal in het noordoosten en oosten van het land. En daarin kan de komende tijd natuurlijk nog iets verschuiven.

De drukverdeling gedurende de laatste zomerdecade, is de verdeling zoals we die in de bijna voorbije zomer vaak hebben gezien, met in de bovenlucht een uitzakking van lagedruk boven de oceaan net ten westen van Europa en op het continent zowel in de bovenlucht als aan de grond een hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa. Wij liggen in Nederland een beetje op de grens. We profiteren het ene moment van het hogedrukgebied, dan is het mooi met veel zon en ook nog steeds warm. Maar lagedrukgebieden, horend bij de bovenluchttrog boven de Oceaan, komen het andere moment bij ons in de buurt. En brengen dan meer bewolking, regen- en onweersbuien en tijdelijk lagere temperaturen. Dit weekend is het de beurt aan de hogedruk. We beleven twee zonnige dagen met temperaturen ruim boven 25 graden. Vanaf zondagavond is dan weer een lagedrukgebied aan zet, dat vanuit Frankrijk via onze omgeving en Denemarken naar het noordoosten trekt en woensdag boven de Baltische staten wordt verwacht. Dan krijgen we weer een tijdje met regen- en onweerbuien te maken, meer wind en tijdelijk lagere temperaturen.

De tweede helft van week 1, de week van maandag 24 tot en met zondag 30 augustus, laat voor wat het vervolg betreft een toenemende onzekerheid zien. Of we krijgen een nieuwe opbouw naar warmte, met een aan de westkant van het Noordoost-Europese hogedrukgebied opstekende zuidelijke stroming, of de lagedrukgebieden in het westen nemen het roer alweer snel over met nieuwe, wisselvallige en koelere impulsen. Houden de hoofdberekeningen het tot nu toe vooral op het laatste, in de berekeningen op de achtergrond zien we dat een eventuele nieuwe warmte-impuls het ook nog weleens langer zou kunnen uithouden… We zullen lager volgende week zien wie gelijk heeft…

Week 2 (maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september): 
We nemen afscheid van meteorologische zomer en op de weerkaarten lijkt iets vergelijkbaars te gebeuren. Vrij unaniem laten ze de bovenluchttrog boven de oceaan naar het oosten opdringen en opvullend boven het westen van Europa terechtkomen. Ook de hogedruk boven het noordoosten van Europa wordt naar het oosten teruggedrongen. Als dit echt zo gaat, lijkt het aannemelijk dat we in onze omgeving met een wat wisselvalliger en koeler weerbeeld te maken krijgen. Overdag worden temperaturen ingetekend die normaal zijn voor de tijd van het jaar, in de nachten lijken we nog iets boven normaal te blijven. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af, valt af en toe een bui en kan het op de passage van een storing ook weleens wat langduriger regenen.

Week 3 (maandag 7 september tot en met  zondag 13 september):
De berekeningen lopen wat meer uiteen. Er zijn lichte aanwijzingen voor het wat oplopen van de luchtruk in Frankrijk. Verder zien we drukstijgingen in het gebied ten noorden van Scandinavië tot over Siberië, maar die regio’s liggen ver weg en zijn voor ons van minder belang. Ten zuiden van IJsland en Groenland zien we nog steeds lagedrukgebieden. Bij ons zit de wind in de westhoek en zouden de drukstijgingen ten zuiden van ons de wisselvalligheid wat kunnen onderdrukken. Maar meer dan een vage aanwijzing in deze richting hebben we niet. Wel lijken de temperraturen weer licht boven het langjarige gemiddelde uit te komen.

Week 4 (maandag 14 tot en met zondag 20 september):
De drukstijgingen in het noorden breiden zich uit tot over zeegebied in de buurt van IJsland en Groenland. Lagedrukgebieden lijken hierdoor een wat zuidelijkere koers te gaan volgen, maar grote gevolgen voor het weer bij ons blijven uit. Je zou het weerbeeld nog steeds als licht wisselvallig kunnen kenmerken met geregeld zon, maar ook weleens wat regen of een bui als een storing meer invloed heeft. Duidelijk natter wordt het in delen van Spanje en ook in het noorden van Afrika, waarschijnlijk door het naar het zuiden komen van de straalstroom.

Gooien we het op een hoop, dan vertoont het weer van de komende 4 weken behoorlijk wat overeenkomsten met het weer zoals we dat in de bijna voorbije zomer hebben gehad. Op z’n hoogst is het licht wisselvallig met een afwisseling van wolken en zon en alleen wat regen of een bui als een storing eens wat dichterbij Nederland komt. Verder temperaturen meest iets boven normaal, met als de wind tijdelijk de zuidhoek zou opzoeken ook ruimte voor uitschieters. De tweede week zou wel wat wisselvalliger en ook koeler kunnen uitpakken, als de trog op de oceaan tijdelijk boven het westen van Europa zou komen te liggen. Maar eerst maar eens zien of dat ook echt gebeurt.

Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 21 augustus. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.