30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 24 juli 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting, geldig voor de periode tot en met 23 augustus:

De tweede en laatste zomermaand augustus staat voor de deur. Voor wie dan vakantie heeft en in eigen land blijft, is het te hopen dat het beter weer wordt dan de eerstkomende dagen. Op de weerkaarten voor de korte termijn zien we een felle westelijke stroming boven onze omgeving terug, luchtaanvoer vanaf de oceaan. Met hierin zelfs een zomerstorm op zaterdag 25 juli, veroorzaakt door een actieve en snel trekkende oceaandepressie. Zondag 26 juli is het qua wind rustiger, wel blijft het sterk wisselvallig. Maandag en dinsdag trekt de wind weer aan en ook dan zijn we nog niet van de buien af. Sommigen leveren onweer en hagel op. Het wordt al deze dagen zo tussen 17 en 21 graden. Vrij koel voor de tijd van het jaar. Kortom, geen fraai zomers weer. Later komende week lijkt het weer te verbeteren.

Het wachten is toch echt op een stevig hogedrukgebied dat zich een keer lange tijd met ons weer gaat bezighouden. Alleen dan wordt het standvastig fraai zomerweer. We gaan eens zien of het Europese model, het ECMWF, hier ergens in de komende 4 weken mee komt... 

We beginnen met de eerste week van de verwachting, 27 juli tot en met 2 augustus. In deze week bevindt ons land zich in een extreem groot gebied met lagere luchtdruk dan normaal voor deze periode. Vrijwel geheel Europa heeft er mee te maken! Het zwaartepunt van lagere druk ligt boven Zuid-Finland. In een brede zone die zich uitstrekt van Oost-Schotland via de Noordzee, het noordelijk deel van ons land naar Zweden, Finland en een stukje Rusland is het natter dan normaal. Droger dan normaal is het in delen van Spanje, Portugal, Frankrijk, de noordelijke Alpen, Zuid-Duitsland, Oost-Europa, de Balkan, delen van Italië, Corsica en Sardinië. Wat de temperaturen betreft is er een hele duidelijke scheidingslijn boven Europa te zien. Grofweg noord van de lijn Bordeaux - Warschau is het te koel voor de tijd van het jaar, zuid daarvan in de meeste regio's warmer dan normaal. 

In week 2, 3 augustus tot en met 9 augustus, is deze scheidingslijn een stuk noordwaarts opgeschoven. In het zuidoosten van ons land is er geen afwijking in de temperatuur meer te zien, elders in Nederland is het iets aan de koele kant. Lagere temperaturen dan normaal zien we in met name Ierland, Engeland, Schotland, Scandinavië, de Baltische staten en een deel van Rusland. Wat verder opvalt is dat het in onder meer onze omgeving aan de droge kant is en dit hangt nauw samen met wat hogere luchtdruk dan normaal. Een duidelijke kentering ten opzichte van de voorgaande week! Het is zelfs zo dat het gehele noordelijke deel van Europa iets hogere luchtdruk dan normaal kan verwachten. Als dit uitkomt, kunnen we bij ons heel aardig vakantieweer verwachten, met middagtemperaturen die zo tussen 20 en 25 graden lijken uit te komen, mogelijk nog een paar graden hoger.

In week 3, 10 augustus tot en met 16 augustus, lijkt er weinig te veranderen. Een stuk warmer dan normaal wordt dan in het midden en oosten van Europa met inbegrip van de Balkan en het oosten van Frankrijk berekend. Koeler dan normaal wordt in Scandinavië en op de Britse eilanden berekend. Bij ons is er nauwelijks tot geen afwijking in de temperaturen. Qua neerslag is er ook geen signaal bij ons. 

In de laatste week van deze verwachting, 17 tot en met 23 augustus, wordt in vooral de kustprovincies iets lagere temperaturen dan normaal berekend. Qua neerslag is er geen signaal. Op luchtdrukvlak is er alleen enige afwijking boven het Midden van Europa; daar lagere luchtdruk dan normaal terwijl in Scandinavië en op IJsland de luchtdruk hoger is dan normaal. Dit kan bij ons een oostelijke stroming betekenen, met in de regel warm en ook droog weer. 

Mocht dit alles uitkomen, dan kunnen we in Nederland in de eerste week van augustus een duidelijke weersverbetering tegemoet zien. Dit kan zelfs resulteren in een vrij langdurige periode met minder neerslag dan normaal en middagtemperaturen die dagelijks ruim boven de 20 graden uitkomen, landinwaarts kan het af en toe 25 graden of warmer worden. In de temperatuurpluim geldig voor De Bilt zien we zelfs af en toe uitschieters naar tropische waarden van 30 tot 35 graden. Veel andere berekeningen zijn hier echter terughoudend in. We wachten het rustig af.

Een nieuwe verwachting volgt vrijdag 31 juli.

Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 24 juli. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.