30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 25 september 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

Na een wisselvallige periode heeft een hogedrukgebied zich inmiddels flink opgebouwd. Dit systeem zal garant staan voor een periode met rustig en vaak behoorlijk zonnig weer, goed voor wat nazomerse trekjes, ondanks het feit dat de temperatuur geen echt nazomerse allures zal krijgen. Twintigers zitten er niet in. Of dat het er in oktober dan nog wel van komt, zullen we zo bekijken, maar eerst dus de slotfase van september. Een maand die vooral opviel door het zeldzaam geringe aantal warme dagen met temperaturen van 20 graden of meer.

Het genoemde hoog arriveert in de loop van dit weekend, 1035 hpa sterk, boven de Noordzee. De positie en oriëntatie zijn zodanig, dat de aanvoer bij ons vanuit een noordoostelijke richting komt. Aanvankelijk is de noordoostelijke wind relatief zwak, maar tegen het midden van de week neemt de lucht drukgradiënt wat toe en wordt de oost- tot noordoostenwind matig en buitengaats misschien wel vrij krachtig. Het weer verloopt vanzelfsprekend droog met in het weekend en maandag behalve zon ook wel enkele wolkenvelden. Rond het midden vd week wordt het overwegend zonnig.

Later in de week verlegt het zwaartepunt van het omvangrijke hoog zich kortstondig naar de omgeving van Schotland. Het opent de weg voor vochtigere lucht vanaf het noorden van de Noordzee. Er zou zelfs wel eens een zwak warmtefront in de noordelijke stroming mee kunnen komen. Het zonnige karakter van het weer maakt vrijdag plaats voor meer wolkenvelden. Maar in het weekend zoekt het hoog toch weer zijn eerdere [positie op en breidt zich dan zelfs uit naar het zuiden van Scandinavië. Met de oostenwind die dat oplevert zou het volgend weekend opnieuw mooi zonnig kunnen worden met een vleugje nazomer. Ondanks het feit dat het niet veel warmer wordt dan een graad of 17.

In de week van maandag 5 oktober tot en met zondag 11 oktober zien we in de week-gemiddelde kaarten van het ECMWf dat het hogedrukgebied geheel verdwijnt. Tegelijkertijd verschijnt er in het zeegebied ten westen van Portugal tot over Spanje en zuid Frankrijk een voorkeur voor depressies. Kijken we in meer detail naar de weerkaart voor halverwege die week, woensdag 7 oktober, dan komt 36% van de berekeningen nog altijd met een hoog in de buurt, min of meer dwars over de Benelux. Nog eens 25% positioneert ons land in een zuidelijke stroming, tussen hogedruk richting Finland en lagedruk bij IJsland en omgeving. Een andere groep van circa 25% laat de hogedrukgebieden ook nog domineren over Europa, maar zodanig dat zwakke storingen ons wel kunnen bereiken. De resterende groep van slechts 15% geeft een echte zuidwestcirculatie met lagedruk bij Schotland. Voor vrijdag 9 oktober zien we een meerderheid met relatief zacht weer in een z-zwtelijke stroming, waarbij een groot deel van de berekeningen
  de verstoringen ook relatief op afstand houdt. Het kan dus zijn dat het weer in de loop van deze oktoberweer opnieuw nazomerse trekjes krijgt. Als we de pluim heel sec interpreteren dan is de kans op vrij warm weer woensdag 7 oktober het grootst, met zelfs een kansje op een lokale twintiger op de thermometers.

Maar tegelijkertijd blijkt uit de pluim, dat de week als geheel qua middagtemperatuur aan de koele kant verloopt. Dus zo groot is de kans nou ook weer niet op een nazomertje of oudewijvenzomertje.

In de week van maandag 12 tot en met zondag 16 oktober komt het ecmwf met een voorkeur voor lagedruk op de route van Groenland naar de Noordkaap. Het gebied met westelijke winden lijkt zich dan vooral te gaan ophouden vanaf Schotland in de richting van Denemarken, maar wij komen daar in de Benelux dus wel dicht bij te zitten. Tel daarbij op, dat de kans op neerslag in deze week iets begint toe te nemen in vergelijking met de week ervoor, en het moge duidelijk zijn dat het karakter van het weer deze fase van oktober wat meer herfstachtige trekjes krijgt.

In de laatste week die we bespreken, die van maandag 19 tot en met zondag 25 oktober, toont het ECMWf eigenlijk geen enkele duidelijke aanwijzing voor voorkeursgebieden voor hoge en lagedrukgebieden. Maar qua temperatuur zien we wel opmerkelijke dingen. Vrijwel heel noord Europa, maar ook gebieden in zuid en oost europa zouden warmer zijn dan normaal. Het warmere gebied reikt tot over Denemarken. Wat betreft signaal is er amper signaal. In de pluim met windrichtingen is het grappig om te zien, dat er een voorkeur komt voor een wind uit zuid- tot zuidoostelijke hoek, samen met toch weer iets hogere temperaturen.

Samengevat zijn er in de komende vierweekse periode wel enige lichtpuntjes te zien. Sowieso omdat het geen echte natte of onstuimige periode lijkt te worden. relatief droog weer heeft de overhand en van tijd tot tijd zal de zon ook goed van de partij zijn. En er is een kansje dat we in met name de eerste oktoberdecade misschien toch nog ergens een twintigje op de thermometer te zien krijgen.