05/17/18

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 11 mei 2018. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste op de weerlijn te beluisteren. 

Dit is de vierweekse ve
rwachting van vrijdag 11/05/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 10/06/2018 
Mei kende al enkele hoogdagen wat de temperaturen betrof bij maxima die al wat vaker boven de 20 graden kwamen en zelfs bijna de 30 graden aantikten. Dit was vooral te danken aan een uitloper van het Azoren hogedrukgebied. Ook in deze lange termijn verwachting zien we geregeld neigingen tot hogedruk, maar het is echter geen constante. Bovendien komt de wind vaak uit de verkeerde hoek, waarbij het kwik wat mager uitvalt. De eerste week van deze verwachting ziet er echter wel fraai uit. 

Tijdens de
 eerste week, van maandag 14/05 tot en met zondag 20/05, kunnen warme luchtstromingen voor maximumtemperaturen van ruim meer dan 20 graden zorgen. Maandag wordt 24 graden haalbaar en dinsdag wordt dat 22 graden. De zon domineert bovendien. Daarna krijgt de wind een noordelijke component en wordt koelere zeelucht aangevoerd. We zullen dan tevreden moeten zijn met een graad of 18. Op woensdag zijn de neerslagkansen beduidend hoger en zijn er enkele regenbuien mogelijk. De andere dagen blijkt de neerslagkans eerder beperkt te zijn en blijft het meestal droog. Wel moeten we rekening houden met meer wolkenvelden richting het einde van de week, wanneer vochtige zeelucht binnenstroomt. Deze week komen ook de IJsheiligen voor. In het verleden ging dat vaak gepaard met nog net wat lichte nachtvorst. Nu blijven de temperaturen tijdens de nacht echter ruim in de plus en is er geen reden om bang te zijn voor vorst, ook niet aan de grond.  

De tweede week loopt van
 maandag 21/05 tot en met zondag 27/05 en wordt gekenmerkt door relatief stabiel weer met neerslagkansen die niet boven 25 graden uitkomen. Enkel op dinsdag is de waarschijnlijkheid op een regenbui net wat groter, maar de hoeveelheid neerslag zou zich beperken tot 1 of 2 mm. De overige dagen verlopen dus overwegend droog. Met de noordelijke windcomponent wordt evenwel nog steeds vochtige zeelucht aangevoerd. De zon zal dus geregeld schuilgaan achter wolkenvelden, maar op het einde van de week kan het toch net wat zonniger worden. De temperaturen bevinden zich rond of net boven de normale waarden van het seizoen met maxima meestal rond 18 of 19 graden. Hoogvliegers lijken er voorlopig niet aan te komen en het lijkt dan ook een bescheiden week te worden wat de temperaturen en de zon betreft. Hou er wel rekening mee dat aan de kust het kwik een stukje lager uitkomt. 

Tijdens de derde week
van maandag 28/05 tot en met zondag 03/06, vertoont het EPS model een flinke daling in de temperatuurcurve bij maxima die vaker onder de norm zitten dan erboven. Het lijkt een koelere periode te worden, waarbij depressies en storingen geregeld onze streken aandoen. De neerslagkansen zijn dan ook beduidend hoger. De nachten verlopen ook eerder koel, al blijft het kwik de hele periode ruim boven het vriespunt. Vooral op het einde van de maand mei nemen de neerslagkansen sterk toe en zou er weleens best veel hemelwater kunnen vallen. Dit kan bovendien gepaard gaan met een erg strakke wind. De eerste dagen van de maand juni kondigen zich dan wat droger aan, maar ook dan blijven enkele regendruppels nog mogelijk. 

De vierde week
 loopt van maandag 04/06 tot en met zondag 10/06, en vertoont vaak afwijkingen met de normale verwachtingen voor deze periode. Afwijkingen in de zin van hogere neerslagkansen en een beduidend lagere maximumtemperatuur. De gemiddelde windsnelheden lijken dan wel mee te vallen en vallen eerder wat laag uit. Kijken we dan ook even naar de gemiddeld etmaaltemperatuur, dan zien we dat deze ook beneden de normale verwachting uitkomt. De temperatuur is dan zowel tijdens de dagperiode als tijdens de nachtperiode aan de lage kant. De kans op vorst is in deze periode erg klein, maar sommige nachten kunnen wel erg koud uitpakken. De bewolkingsgraad is ook behoorlijk hoog of anders gezegd de zon is wat minder van de partij. Voor de studenten die stilaan aan de laatste examens van het schooljaar beginnen, is dit misschien dan wel positief nieuws. 

Conclusie:
 
Mei 2018 lijkt een eerder droge en vooral warme maand te worden. De hoogste temperaturen lijken vooral voor te komen tijdens de eerste weken. Naarmate de maand vordert, wordt het minder warm, al vallen de neerslagkansen nog steeds vrij laag uit. Pas op het einde van de maand wordt meer hemelwater verwacht en dat zet zich ook door aan het begin van volgende maand. Juni begint in minder gunstige omstandigheden, veel wolken, hoge neerslagkansen en maxima die eerder te laag zijn voor deze periode.  

Nieuwe v
erwachting op vrijdag?18/05/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.