03/23/17

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 17 maart 2017. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting geldig tot en met zondag 16 april. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 24 maart ingesproken.

We zitten in een rustige fase. Hogedrukgebieden zijn relatief sterk en houden storingen niet helemaal uit onze buurt, maar als ze overtrekken zijn ze ook weer niet zo heel actief. Regen is er de afgelopen week dan ook nauwelijks gevallen. En er zat een aantal mooie lentedagen tussen.

Dit weekend gaan we van het ene hogedrukgebied, dat over het oosten van Europa wegtrekt, naar het andere, dat vanaf de oceaan dichterbij komt. Er tussenin komt dit weekend een actievere storing over het land die vooral in de nacht naar zaterdag regen van betekenis brengt. Overdag zijn er ook langere droge perioden. De dagen daarna blijft het front een tijdje in de buurt, waardoor het wisselvallige weer nog enkele dagen aanhoudt. In de loop van dinsdag trekt het front naar het oosten weg, op woensdag gevolgd door een wat minder actief exemplaar.

Vervolgens zien we nieuwe hogedrukimpulsen, eerst boven Centraal-Europa, daarna vanaf de oceaan. En lijkt het weer geleidelijk stabieler te worden. 

Week 1, de week van maandag 20 maart tot en met zondag 26 maart:
Kijken we naar de eerste week van de verwachting, dan zou het volgens vrijwel alle berekeningen zo moeten zijn dat de hogedruk in de loop van die week ten noorden van onze omgeving zou moeten komen te liggen, resulterend in een naar noordoost draaiende wind, een toenemende invloed van de zon en bijbehorende lenteachtige omstandigheden, met in de nachten temperaturen die tot dichtbij het vriespunt dalen en over temperaturen die lokaal tot 14 of 15 graden oplopen. De nieuwste hoofdberekening van het Europese model wil van een noordoostelijke wind echter niet meer weten en komt met een zuidwestelijke tot westelijke wind op de proppen, omdat de as van de hogedruk ten zuiden van Nederland wordt opgebouwd. Dit is iets wat we al maanden zien. Het mag dan zo lijken dat het model aanstuurt op een hogedrukontwikkeling ten noorden van onze omgeving, in werkelijkheid komt het berekende patroon steeds een stuk zuidelijker uit. Dus laten we hier ook in dit geval in ons achterhoofd toch ook maar weer rekening mee houden. Omdat wel vrij koude bovenluchten worden berekend, komen de temperaturen rond normaal uit en met de neerslag zal het in een dergelijke situatie wel meevallen. 

Week 2, de week van maandag 27 maart tot en met zondag 2 april:
De hogedruk lijkt naar het oosten op te schuiven, de as ervan naar het zuiden. In de pluim wordt het windpatroon snel diffuser, met een steeds grotere band rond de zuidwest. En zoals net al betoogd, kan het er ook best op uitdraaien dat dit hoe dan ook de uitkomst is, ook al eerder in de periode. Door het wegtrekken van het hogedrukgebied kunnen storingen vooral in de tweede helft van deze week onze omgeving weer bereiken, met een geleidelijk toenemende neerslagkans. In de zuidelijke fase van deze overgang lijken de temperaturen tijdelijk duidelijk boven normaal uit te komen, daarna komen ze dichterbij de norm uit. Automatisch gaat ook bewolking een belangrijkere rol spelen. 

Week 3, de week van maandag 3 april tot en met zondag 9 april: 
Een nieuw hogedrukgebied wordt boven de Azoren verwacht en lijkt een uitloper in onze richting te hebben. Het bijbehorende grondpatroon is evenwel vaag, er zitten geen duidelijke signalen in voor Nederland. In de pluim lijkt het wisselvallig te blijven, bij een wind die een noordelijke component lijkt te krijgen, waarschijnlijk als gevolg van drukdalingen boven het Europese continent. De temperaturen gaan grappig genoeg weer omhoog, om in de nachten duidelijk boven normaal en overdag een beetje boven normaal uit te komen. Tegelijkertijd zien we juist de bovenlucht een tikkeltje kouder worden. Het zou een weertype met buien kunnen opleveren, vooral als de temperaturen later op de dag wat hoger worden. In een onstabiele atmosfeer. Voor die tijd en tussen de buien door in zo’n weertype ook ruimte voor de zon. 

Week 4, de week van maandag 10 april tot en met zondag 16 april:
Opnieuw moet de hogedruk ten noorden van Nederland terechtkomen, maar het signaal is niet heel duidelijk. Het lijkt een noordelijke tot noordoostelijke wind op te leveren en nog steeds boven normale temperaturen, vooral in de nachten. Ook overdag komt er een geleidelijk warmer dan normaal signaal uit de bus. Het grappige is dat nog steeds wel neerslag wordt berekend, dus binnen het vage signaal zitten ook voldoende opties die wel met een wisselvallig weerbeeld uit de bus komen. Pas tegen het einde zie je de bovenlucht wat warmer worden en dan zou het stabiele signaal dus wat duidelijker in de kaarten kunnen zitten.

Al met al is het een vrij lastige verwachting dit keer. Zoals vaak eerder in de afgelopen maanden, goochelt het ECMWF-model nogal met hogedrukimpulsen, die zeker 2 van de komende 4 weken ten noorden van onze omgeving terecht zouden moeten komen. Maar als de afgelopen maanden ons iets hebben geleerd, dan is dat wel dat de patronen dan over het algemeen mogen kloppen, in werkelijkheid komen ze meestal wel een stuk zuidelijker uit dan eerst berekend. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de uitwerking van het hele verhaal op ons weer.

Misschien komt er wel een weerbeeld uit dat we de laatste tijd ook vaak hebben gezien. Met regelmatig de invloed van hogedrukgebieden die onder Nederland langs naar Centraal-Europa trekken en dan af en toe de invloed van storingen tussendoor. Het warmste weer aan de achterzijde van de hogedrukgebieden, het koelste als de storingen overtrekken en de nieuwe hogedrukgebieden naderen. En gemiddeld toch temperaturen duidelijk boven normaal.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 24 maart ingesproken.