07/20/18

30-daagse verwachting

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 20/07/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 19/08/2018

Het ziet er naar uit dat we op weg zijn naar een van de warmste zomers sinds de metingen begonnen zijn. De temperaturen zijn al weken erg hoog en het is vooral ook bijzonder droog. Stilaan wordt de droogte problematisch voor de natuur, maar ook voor de mens. In onze streken zijn we immers niet gewoon aan dergelijke temperaturen en een zo lange droge periode. Wie had ooit gedacht dat wat hemelwater welkom zou zijn in onze streken. Voor de zonnekloppers is dit uiteraard uitstekend weer, al schuilt er ook enig gevaar in. De UV-index is nog steeds erg hoog en met de hoge stand van de zon kunnen gevoelige huidtypes gemakkelijk verbranden.  Deze vierweekse verwachting gaat tot in augustus, zal de augustusmaand ons meer neerslag brengen ? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 23/07 tot en met zondag 29/07, zakt een hoogtetrog over de Atlantische Oceaan ver naar het zuiden. Hierdoor wordt er in een zuidwestelijke luchtstroming opnieuw erg warme lucht naar onze streken opgestuwd. Was er in de vorige verwachting sprake van zomerse temperaturen, wel deze experimentele verwachting gaat het nog wat hoger zoeken en tropische temperaturen worden mogelijk. Vooral in het zuiden van het land kan het kwik zelfs boven de tropische grens van 30 graden uitkomen. De onstabiliteit die we eerst verwachtingen lijkt niet tot onze streken te kunnen doordringen, waardoor er nauwelijks convectie is en er dan vrijwel ook geen buien verwacht worden. Op het einde van de week is er mogelijk wel kans op een enkele plaatselijke onweersbui, maar zeker is dat nog niet.  Wel ziet het er naar uit dat het minder zonnig zal worden. Er komen wolkenvelden boven onze streken schuiven, afkomstig van verzwakte storingen.

De tweede week loopt van maandag 30/07 tot en met zondag 05/08 en wordt gekenmerkt door een vrij lage luchtdruk met een overheersende zuidwestelijke luchtstroming over onze streken. De onstabiliteit is groter en het zou dan toch tot enkele buien komen, lokaal vergezeld van onweer. Een gestructureerde regenzone lijkt evenwel nog niet voorbij te trekken, waardoor de neerslag niet algemeen zal zijn. De neerslagkansen zijn wel behoorlijk, meestal tussen 30 en 50 %, wat aangeeft dat er toch wel een aantal buien verwacht kunnen worden. Of deze buien een soelaas kunnen bieden voor de huidige droogte, valt echter nog even af te wachten. Op het thermisch vlak blijven we nog hoge toppen scoren. Het kwik zal niet meer onmiddelijk in de tropische regionen terug te vinden zijn, maar zomerse maxima tussen 25 en 27 graden blijven mogelijk.

Tijdens de derde week, van maandag 06/08 tot en met zondag 12/08, wordt de configuratie op de hoogtekaarten anders. Anders in de zin van wisselvalliger. Met een westelijk georieënteerde staalstroom krijgen we de aanvoer van vochtige zeelucht, waarbij de temperaturen eerder matig zijn. De subtropische lucht die tot nu toe domineerde wordt daarbij verdreven en de maxima liggen dan ook een stuk lager, meestal rond 20 graden. De luchtmassa bevat dus veel vocht en er zijn ook storingen. Wisselvallig weer staat hierbij op het programma met hoge neerslagkansen.

De vierde week loopt van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse voorspelling stuwt de staalstroom nog steeds koelere en vochtige zeelucht naar onze streken. De temperaturen liggen rond of zelfs iets onder normale waarden bij maxima tussen 17 en 21 graden. De neerslagkansen liggen meestal erg hoog, vaak boven 60 %.  Laten we hopen dat het watertekort niet volledig in deze week wordt aangevuld. Er zijn echter ook wel enkele drogere dagen in het verschiet, maar niet met erg hoge maxima en vooral ook met geregeld wolkenvelden.

Conclusie:

Subtropische luchtstromingen brengen eerst nog bijzonder warm weer over onze streken met temperaturen die de tropische grens van 30 graden lokaal kunnen overschrijden. In de eerste week van augustus wordt het wat minder warm, maar de temperaturen zijn nog steeds zomers. De neerslagkansen nemen dan wel licht toe. De weken nadien lijkt het erop dat we erg matige temperaturen mogen verwachten en er ook vrijwel iedere dag neerslag op het programma staat.

Nieuwe verwachting op vrijdag 27/07/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.