30-daagse verwachting


Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 19 juni 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

Welkom bij de vierweekse verwachting, ingesproken op vrijdag 19 juni.

Komende zondag begint het zomerseizoen officieel, maar echt zomers wil het wat het weer betreft nog niet echt worden. Het is momenteel zelfs erg wisselvallig, met vrijwel dagelijks een paar buien en te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Vorige week leek er in deze verwachting toch wel een verandering zichtbaar te worden, waarin het wisselvallige en koele weer plaats maakte voor zomerse sferen met meer zon en temperaturen rond 25 graden. We gaan maar eens kijken of die verandering er nog steeds in zit en hoe lang deze periode dan gaat duren.

In week 1, 22 t/m 28 juni, lijkt het aanvankelijk nog wisselvallig te blijven. Met een noordwest- tot westelijke stroming in de bovenlucht worden regelmatig troggen bij ons aangevoerd en het is dan ook iets natter dan normaal. Ook de aangevoerde lucht blijft relatief koel en daarmee komt het kwik steeds iets onder de norm van 20 graden. Aan de achterzijde van zo’n trog stroomt soms wel even wat warmere lucht binnen, met een tijdelijk naar zuidwest draaiende wind, maar dat wordt daarna ook weer snel afgewisseld met koelere lucht door een volgende trog. Vooralsnog lijkt donderdag de kans groot dat het iets warmer gaat worden. Opvallend is wel dat de afwijking naar zuidwest later in deze week steeds vaker optreedt en dat warmere lucht zich boven Europa begint op te bouwen.

In week 2, 29 juni t/m 5 juli, zien we dat duidelijker gebeuren. Troggen blijven veelal ten westen van ons, dus boven de Atlantische Oceaan en daarmee wordt de stroming steeds meer zuidwestelijk tot zelfs even zuidelijk. De luchtdruk gaat omhoog en de lucht wordt steeds warmer. Vooral deze week lijkt dan ook een warme week te gaan worden met vooral begin juli zomerse temperaturen, vooral in het binnenland mogelijk zelfs tropische waarden, dus rond 30 graden. Met een hogedrukgebied boven ons is het bovendien tamelijk droog en vrij zonnig, dus ja… deze warmere week zit er nog steeds duidelijk in. Troggen vanuit het westen weten later in de week echter wel weer steeds dichterbij te komen.

In week 3, 6 t/m 12 juli, trekt het hoog naar het oosten weg en weten troggen vanuit het westen ons opnieuw te bereiken. De stroming wordt dan opnieuw west tot noordwest en daarmee gaat het kwik zienderogen weer omlaag. We komen dan weer rond normaal uit, op dat moment al 21 graden, maar er blijven soms ook nog wel wat uitschieters omhoog tussen zitten. Met aan de achterzijde van zo’n trog vaak een zuidwestenwind kan het op sommige dagen toch nog ruim 25 graden worden. De passerende troggen resulteren wel weer in wisselvalliger weer, al lijkt het niet veel natter te gaan worden dan normaal in deze eerste decade van juli.

In week 4, 13 t/m 19 juli, komen de zwaartepunten van de passerende troggen steeds vaker boven onze omgeving uit en dat resulteert opnieuw in wisselvallig weer, met soms een paar buien, maar ook wel wat ruimte voor de zon. De straalstroom komt precies boven ons land te liggen en daarmee keren we heel duidelijk weer terug naar een westelijke stroming. De middagtemperaturen liggen veelal rond of net iets onder normaal, al zien we vooral begin van deze week soms een draaiing naar zuidwest en op die dagen kan de zomerse grens van 25 graden regionaal nog wel gehaald worden. Ook wat het weer betreft.. het is gewoon oer-Hollands zomerweer.

Conclusie:  Aanvankelijk blijft het dus eerst nog even wisselvallig en relatief koel, maar in week 2, dus begin juli gaat het kwik duidelijk omhoog, met regionaal zomerse tot tropische waarden en flink wat zon. Lang duurt dit echter niet, want vanaf week 3 daalt de temperatuur en komen we soms zelfs weer iets onder normaal uit en is het bovendien weer wisselvallig, met regelmatig een bui, maar soms ook wat zon. Week 4 kabbelt vervolgens een beetje voort op week 3, met vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar, soms er iets boven en soms er iets onder, en daarbij oer-Hollands zomerweer, met een afwisseling van zon en soms ook een paar buien.?

Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 19 juni. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.