09/07/18

30-daagse verwachting

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 21/09/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 21/10/2018

De restanten van orkaan Helene hebben afgelopen week duidelijk hun invloed uitgeoefend op ons weer met hoge maxima voor de tijd van het jaar. Een hogedrukkern boven Centraal-Europa en depressies rond de Britse eilanden en Scandinavië brachten een sterke zuidelijke luchtstroming op gang met hoge temperaturen tot gevolg. Het einde van afgelopen week toont een heel ander weertype door de nadering van een actieve depressies. De straalstroom komt pal boven de lage landen te liggen, waardoor lagedrukgebieden vlot de weg kennen naar ons land. Zet dit herfstachtige weer zich de komende weken voort, of is het eerder een intermezzo in een zachte en droge maand? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

De eerste week van maandag 24/09 tot en met zondag 30/09, wordt gekenmerkt door een hogedrukgebied dat pal boven ons land komt te liggen. In het begin van de week is de hogedrukkern zo gepositioneerd dat een noordelijke luchtaanvoer op gang komt met beduidend koelere temperaturen dan afgelopen week. De maxima duiken onder 15 graden, 3 à 4 graden onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. ’s Nachts kan het dan ook flink afkoelen. De atmosfeer wordt wel volledig uitgedroogd en de zon krijgt dus vrij spel, er zijn amper wolken aanwezig. Tijdens de tweede helft van de week verplaatst de hogedrukkern zich naar het westen waardoor we in een meer westelijke stroming terecht komen. Vochtigere zeelucht leent zicht tot de ontwikkeling van talrijke wolkenvelden, maar regen krijgt wel geen kans dankzij de resterende hogedruk. De temperaturen stijgen opnieuw enkele graden waardoor we de normale waarden voor de tijd van het jaar naderen.

Tijdens de tweede week van maandag 1/10/2018 tot en met zondag 7/10/2018, verplaatst het hogedrukgebied zich nog verder naar het westen en komt in het midden van de Atlantische oceaan te liggen. In Noord-Europa blijft de luchtdruk laag en tussen deze twee structuren komt een noordwestelijke stroming op gang. Polaire zeelucht doet de temperaturen opnieuw dalen, de maxima schommelen in het centrum van het land tussen 14 en 16 graden. In deze stroming ontstaan er geregeld buien over de Noordzee, vooral langs de kustlijnen wordt er dus vrij veel neerslag verwacht. In het centrum van het land wordt het licht wisselvallig met buien en wolken, maar ook met opklaringen en drogere perioden. De nadruk ligt wel op bewolkt weer, er wordt minder zonneschijn verwacht dan normaal tijdens het begin van oktober. Structureel herfstweer met de ene depressie na de andere aangevoerd via de westcirculatie lijkt er deze week niet aan te komen door het blokkerend hogedrukgebied in het midden van de oceaan.

In de derde week van maandag 8/10/2018 tot en met 14/10/2018, lijkt de herfst meer op gang te komen. Hogedrukgebied trekken zich terug naar hun thuisbasis ronde Azoren en de straalstroom kan naar het zuiden afzakken. Depressies vinden makkelijker hun weg naar West-Europa met normale neerslaghoeveelheden in Nederland als gevolg. De aanvoer van relatief zachte zeelucht doet de temperaturen stijgen tot rond het langjarige gemiddelde. Er is kans op enkele actieve depressies die via westelijke luchtstroom tot bij ons kunnen geraken. In dat geval kan de zuidwestenwind flink toenemen waardoor de blaadjes stilaan van de bomen vallen.

Tijdens de vierde week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, blijft de luchtaanvoer hoofdzakelijk westelijk en bij momenten kan er zelfs wat koudere lucht aangevoerd worden uit het noorden. De temperaturen lijken iets te laag uit te komen voor de tijd van het jaar. Dankzij de opbouw van hogedruk vanuit het zuiden wordt de kans op neerslag wel kleiner dan de week voordien. Volgens het Europese weermodel wordt er zelfs meer zon dan normaal verwacht tijdens het midden van oktober. Helemaal droog zal het wel niet blijven aangezien buien gemakkelijk kunnen ontstaan in de westelijke stroming.

Conclusie:
De eerstvolgende week wordt gekenmerkt door een weertype dat we de laatste maanden vaak zagen terugkomen. Een opbouw van hogedruk boven West-Europa met weinig neerslagkans als gevolg. In tegenstelling tot de zomer, wordt er nu wel frissere landlucht aangevoerd waardoor het niet meer zo warm wordt. Vanaf oktober slaagt het weer om, dan komt er een westelijke circulatie op gang met frissere temperaturen en meer kans op neerslag. De hogedrukgebieden liggen echter nooit veraf, waardoor we zeker ook nog droge en zonnige perioden kunnen verwachten.

Nieuwe verwachting op vrijdag 28/09/2018