10/26/18

30-daagse verwachting

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 16/11/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 16/12/2018.

De herfst loopt op zijn eind en kenmerkte zich vooral door zacht en droog weer. Ook de eerste helft van november was enkele graden zachter dan het langjarig gemiddelde. Toch zagen we afgelopen week herfstweer met perioden van regenval, veel wind en mist aan het einde van de week. In De Bilt kwam het tot zeer lichte vorst tijdens 1 nacht, op 3 november werd het namelijk -0,1°C. In de vierweekse verwachting bekijken we de weermodellen om ons een beeld te vormen van het einde van de herfst en het begin van de meteorologische winter. Krijgen we een eerste winterprik te verwerken? 

De eerste week van maandag 19/11/2018, tot en met zondag 25/11/2018, wordt gekenmerkt door een krachtig hogedrukgebied boven  Scandinavië. Het betekent namelijk dat er bij ons koude landlucht wordt aangevoerd vanuit het noorden van Rusland. De temperaturen duiken tot ver onder het langjarig gemiddelde, vanaf dinsdag klimmen de temperaturen overdag niet hoger dan tot 3 of 4 graden. ’s Nachts komt het ook tot lichte vorst bij minima tussen -2 en -4 graden. Volgende week zal het meestal droog blijven onder invloed van de lucht van continentale oorsprong. Vanuit het zuiden trekt er echter een depressie met bijhorende storing noordwaarts. Volgens het Europese weermodel valt er op woensdag enkele centimeters sneeuw tijdens de late namiddag en tijdens de nacht. Dankzij de warme ondergrond zal de meeste sneeuw echter wegsmelten, maar sneeuw die tijdens de nacht valt kan tijdelijk een wit laagje vormen. Donderdag smelt alles echter en de rest van de week blijft het vervolgens droog.

Tijdens de tweede week van maandag 26/11/2018, tot en met zondag 02/12/2018, blijft de luchtdruk in het noorden een stuk hoger dan normaal. De wind waait hoofdzakelijk uit een oostelijke tot noordoostelijke richting, er wordt dus nog steeds koude lucht aangevoerd van continentale oorsprong. De temperaturen blijven een stuk onder de normaal bij maxima in De Bilt rond 3 à 5 graden. Pas aan het einde van de week wordt het langzaam zachter. Tijdens de nacht ligt de kans op vorst tussen 60 en 70% volgens het Europese weermodel. De aangevoerde lucht komt van ver over land, dus heeft niet de kans gehad om vochtigheid op te pikken. Atlantische storingen kunnen ook niet tot bij ons doordringen waardoor het overwegend droog zal blijven tijdens de laatste week van november.

In de derde week van maandag 03/12/2018, tot en met zondag 09/12/2018, verliest het noordelijke hogedrukgebied zijn grip op Scandinavië. Stilaan komt de straalstroom en de westelijke aanvoer op gang. De hoofdwindrichting tijdens deze week ligt tussen het zuidwesten en het zuiden. Er wordt dan opnieuw zachtere lucht aangevoerd. Het duurt echter nog even voor de koudere luchten verdreven worden. De maxima stijgen gestaag tot rond de norm en ’s nachts daalt de kans op vorst tot 20%. Atlantische storingen kunnen ons af en toe bereiken en er wordt meer neerslag dan normaal verwacht tijdens de eerste week van december. Het gaat echter louter om regen, het is te zacht om sneeuwval te verwachten.

In de laatste week van maandag 10/12/2018, tot en met zondag 16/12/2018, lijkt de meest waarschijnlijke synoptische situatie een opbouw van hogedruk over West-Europa, inclusief Nederland. Storingen worden grotendeels op afstand gehouden en er wordt dus weinig neerslag verwacht tijdens deze periode. De wind waait nog steeds uit een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek en de temperaturen liggen rond het langjarig gemiddelde van 6 °C.

Conclusie:
Aan het einde van de laatste herfstmaand wordt de zachte trend van de afgelopen maanden gestopt door een opbouw van hogedruk over Scandinavië. We slagen de herfst over en gaan meteen over naar winterse temperaturen. Het wordt erg koud en mogelijk valt er zelfs wat winterse neerslag. Vanaf december, de maand die het begin van de meteorologische winter inluidt, wordt de kans op winterweer kleiner. De wind waait mogelijk opnieuw uit het zuidwesten en de temperaturen klimmen opnieuw tot rond de normaal. De eerste week van december wordt er ook vrij veel neerslag verwacht, later wordt het opnieuw droger. Na dat eerste winterprikje, zullen we waarschijnlijk dus nog wat langer moeten wachten op sneeuw.