30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 5 februari. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting, opgesteld en ingesproken op vrijdag 5 februari. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 12 februari ingesproken.

Het is alweer een tijde wisselvallig en zacht in Nederland met een westcirculatie die lagedrukgebieden van de oceaan met hun bijbehorende storingen steeds Europa in stuurt. Omdat de straalstroom daarbij wat zwabbert, zitten we het ene moment aan de koude kant met temperaturen die licht boven normaal zijn en de andere keer aan de warme kant, met temperaturen die ver boven normaal zijn. Verder regent het vaak en waait het af en toe flink.

Nu de februarimaand onderweg is en we nog steeds op koers liggen om de warmste winter ooit (die van 2007) dik te verslaan, wordt het voor de liefhebbers van winterweer toch een beetje erop of eronder. Wil er op wintergebied nog iets gebeuren in onze omgeving, dan begint de tijd wel een beetje te dringen. De voortekenen zijn niet goed. Om een echte verandering op de weerkaarten te bewerkstelligen, zal op de achtergrond het nodige moeten veranderen. Concrete aanwijzingen daarvoor ontbreken op dit moment echter. En daarmee lijken de kansen te verglijden.

Een losse winterse dag kan natuurlijk wel, als alles even goed valt. En of dat er de komende nog in zit bekijken we nu, aan de hand van de berekeningen van het ECMWF

Week 1 van maandag 8 februari tot en met zondag 14 februari
Het zwaartepunt van de lagedrukgebieden ligt boven de Britse eilanden, hogedrukgebieden treffen we boven het noordoosten van Europa en boven het Poolgebied aan. Omdat de straalstroom in onze omgeving wat naar het zuiden komt, kan de as van de lagedruk boven Nederland terechtkomen, wat betekent dat de wind in een deel van het land (het noorden) een tijdje vanuit het oosten of noordoosten zou kunnen gaan waaien. Kouder weer levert dit overigens nauwelijks op, omdat alle kou uit Europa door het zachte weer van de laatste tijd al lang en breed verdrongen is. Wel is het wisselvallig en wordt het overdag vaak tussen 6 en 9 graden.

Week 2 van maandag 15 februari tot en met zondag 21 februari
In de grootschalige drukverdeling lijkt maar weinig te veranderen. Nog steeds zien we het zwaartepunt van de lagedruk in de buurt van de Britse eilanden, al lijkt het allemaal een tikje meer naar het noordwesten te liggen dan een week eerder. Nog altijd bestaat de kans dat de as van de lagedruk dichtbij of boven Nederland ligt, met vooral in het noorden kansen op oostelijke tot noordoostelijke winden. Tegelijkertijd is het zo dat er van echte aanvoer van koudere lucht geen sprake lijkt te zijn, dus winterweer komt er hoogstwaarschijnlijk niet uit voort. Wel blijft het wisselvallig en verandert in de temperaturen in onze omgeving maar weinig.

Week 3 van maandag 22 februari tot en met zondag 28 februari
Het hogedrukgebied bij de Azoren lijkt wat meer naar het noorden te komen, de lagedruk in de buurt van de Britse eilanden komt wat meer boven de Noordzee te liggen. In Nederland waait de wind weer uit het westen. Het blijft wisselvallig en in de temperaturen verandert weinig. Alleen als het in de nachten, tijdens opklaringen in de rustige gebieden tussen storingen door, eens even opklaart kan de temperatuur tot in de buurt van het vriespunt dalen. Overdag wordt het 6 tot 9 graden.

Week 4 van maandag 29 februari tot en met zondag 6 maart
In de grootschalige drukverdeling verandert nagenoeg niets. Hoewel de signalen minder sterk worden – en dat is logisch als je zover vooruit kijkt – zien we nog steeds de lagedruk op de Noordzee en hogedruk in het noordoosten, boven de Pool en van de Azoren zo de centrale delen van de Oceaan op. Bij ons waait de wind nog steeds voornamelijk uit het westen en houdt het wisselvallige weer aan. Ook in de temperaturen verandert weinig. Een late periode met winterweer is op basis van deze kaarten uitgesloten en zo ziet het er dus naar uit dat we een behoorlijk grote kans maken om de winter van 2016 tot de warmste sinds het begin van de waarnemingen in 1706 te laten uitgroeien.

Al met al meer van hetzelfde dus, ook de komende weken, als deze verwachting letterlijk uitkomt. Voor winterliefhebbers is de oostelijke wind, die de eerste twee weken een deel van het land in de greep kan krijgen, in potentie nog interessant. Jammer is alleen dat er nauwelijks kou voorradig is. Winterweer lijkt er dan ook niet meer uit voort te komen. Voor de rest is en blijft het wisselvallig, komen we alleen in opgeklaarde nachten nog weleens in de buurt van het vriespunt en lopen de temperaturen overdag op de meeste plaatsen op tot tussen 6 en 9 graden.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 12 februari ingesproken.