Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 11/10/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 10/11/2019.

De eerste decade van oktober doet de herfst alle eer aan, er viel reeds 67 millimeter neerslag in De Bilt dankzij verschillende storingen die over het land trokken. De temperaturen schommelden daarbij rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Samen met geregeld een stevige wind was het herfstplaatje compleet. Voor de natuur is het een hele verademing na de droge zomermaanden. Zet dit wisselvallige en natte weer zich verder tijdens de komende maand? Of kondigen de eerste echte koude nachten zich aan met kans op nachtvorst of zelfs echte vorst?

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 14/10/2019 tot en met zondag 20/10/2019, blijven de pijlen van de straalstroom gericht op onze omgeving. Depressies en fronten volgen elkaar één na één op en gieten nog een hoop regen over ons land. Volgens de laatste berekeningen van het Europese weermodel wordt er de komende week tussen 25 en 60 millimeter verwacht, waardoor oktober een uitzonderlijk natte maand lijkt te worden. Na het warme weekend, duiken de temperaturen weer terug omlaag tot rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. ’s Nachts blijven de temperaturen ook nog ruim boven het vriespunt, dankzij vele uitgestrekte wolkenvelden die samen met de storingen over het land trekken.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 21/10/2019 tot en met zondag 27/10/2019,  lijkt de straalstroom zich iets verder naar het noorden te verplaatsen waardoor Nederland niet meer in het pad ligt van het actiefste deel van de storingen. Er wordt droger weer verwacht, maar af en toe blijft zeker nog een buitje of wat regen vallen. Dankzij de noordelijkere positie van de straalstroom kan ook wat zachtere lucht uit zuidelijkere streken ons bereiken, de temperaturen stijgen opnieuw tot net boven het langjarige gemiddelde. De kans op echt warme dagen is echter zeer klein.

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 28/10/2019 tot en met zondag 03/11/2019,  zijn er weinig duidelijk trends in de weerkaarten te bespeuren. Het herfstweer zal dus waarschijnlijk gewoon aanhouden met een westelijke circulatie, waarbij geregeld storingen worden aangevoerd van over de Atlantische Oceaan. Daarmee samen stroomt oceaanlucht over het land uit met temperaturen die overdag rond het gemiddelde van 12 graden schommelen. ’s Nachts ligt het gemiddelde rond 6 graden.

De vierde week loopt van maandag 03/11/2019 tot en met zondag 10/11/2019,
en ook hier zijn er weinig afwijkingen t.o.v. het gemiddelde te bespeuren. Enkel in de noordelijke breedten van Europa worden de temperaturen gevoelig warmer dan normaal. In Nederland blijft de temperatuur gemiddeld, maar we bevinden ons wel in een periode waarop de normale temperaturen zeer snel dalen naar het winterseizoen toe. De kans op nachtvorst neemt dus zeker wel toe. Tijdens de eerste week van november is er 20 tot 30% kans op vorst aan de grond in het midden van het land.

Conclusie
De rest van oktober gaat verder zoals hij begonnen is: met onvervalst herfstweer waarbij de ene na de andere storing het land overgiet met regen. Er wordt nog flink wat regen verwacht. Later in de maand wordt het iets rustiger naarmate de straalstroom zich verder noordwaarts verplaatst. Op nog langere termijn zijn er weinig trends te bespeuren, maar het is aannemelijk dat de temperaturen geleidelijk gaan dalen met ook stilaan kans op nachtvorst.