30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 20 mei 2016. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

De vierweekse verwachting van vrijdag 20 mei, geldig tot en met zondag 19 juni. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 27 mei ingesproken.

Mei verloopt afwisselend met warme en koude perioden en droog. Tot nu toe is er in de Bilt slechts 4 mm regen gevallen. Gemiddeld valt er in een meimaand iets meer dan 60 mm regen. Ook de laatste decade van deze maand, de laatste maand van de lente, verloopt wisselend. Met een naar zuid draaiende stroming wordt zaterdag warme lucht aangevoerd en wordt het lokaal 24 graden. Zondag passeert een regenfront waarna op maandag weer minder warme, maar niet zoals tijdens de Pinksterdagen koude lucht wordt aangevoerd. Tijdens frontpassage wordt zondag lokaal 10 mm regen verwacht. Het neerslagtekort, het verschil tussen neerslag en verdamping is inmiddels opgelopen naar 30 tot 50 en lokaal 70 mm. Er moet dus heel wat vallen om het tekort aan te vullen. De komende week zal af en toe een flinke bui vallen, lokaal, maar niet genoeg om het neerslagtekort aan te vullen. Overigens is de droogte nog niet extreem.

Week 1 (maandag 23 mei tot en met zondag 29 mei)
Op de gemiddelde weerkaarten van het ECMWF zien we net zoals afgelopen week een meanderde westcirculatie met gemiddeld een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied op de Oceaan. In de bovenlucht voert een zuidwestelijke stroming vrij warme, vochtige en onstabiele lucht aan. Aan de grond komt de wind komt de wind maandag en dinsdag uit het noorden en voert koele lucht aan waarin het 15 graden worden met vooral maandag buien met onweer. Vanaf woensdag draait de wind naar oost of zuid en wordt er weer warmere licht aangevoerd. Het kwik gaat omhoog naar 20 of 21 graden en later in de week mogelijk zelfs naar 25 graden. Met de zuidwestelijke bovenstroming worden regelmatig storingen aangevoerd. In de warme lucht ontstaan vanaf woensdag regionaal zomerse buien met onweer en hagel. Tussendoor is er ruimte voor de zon. Kortom na een koele start van deze week wordt het vanaf de tweede helft van de week warmer, maar ook onstabieler. Buien die ontstaan, kunnen potentieel veel neerslag brengen maar hebben een lokaal of regionaal karakter. Op sommige plaatsen wordt het neerslagtekort de komende week aangevuld, op andere plaatsen zal het tekort gelijk blijven of zelfs verder oplopen.

Week 2 (maandag 30 mei tot en met zondag 5 juni)
In deze week zien we een totaal andere drukverdeling met een krachtig hogedrukgebied bij IJsland. Ook in onze omgeving is de luchtdruk relatief hoog. In de bovenlucht is de stroming westelijk, aan de grond zien we noordelijke winden en aanvoer van  lucht over de Noordzee met relatief frisse lucht. Vanaf de Noordzee worden soms wolkenvelden aangevoerd, maar de zon laat zich ook zien. Door de kracht van de zon wordt het boven land toch nog 18 of 19 graden, aan zee is het beduidend frisser. De kans op stevige zomerse buien neemt af. Het zal een relatief droge week worden met slechts een enkele Noordzeebuitje. Het neerslagtekort zal in deze week weer verder oplopen, de verdamping blijft immers hoog nu het steeds groener en groener wordt.

Week 3 (maandag 6 juni tot en met zondag 12 juni)
Het sterke hoog is verdwenen in deze periode. Op de grondkaarten is een zwak signaal van lagedruk te vinden ten noordoosten van ons land. De bovenlucht is nog steeds westelijk. Van tijd tot tijd trekken vanuit het westen storingen over ons land met enige neerslag, afgewisseld door dagen met zonneschijn. De winden komt meest uit een west of noordwestelijke richting en voerden relatief frisse lucht aan. Volgens de anomaliekaarten komen de temperaturen in deze week onder normaal uit en is het te koud voor de tijd van het jaar. 

Week 4 (Maandag 13 juni tot en met zondag 19 juni)
In de laatste week van deze vierweekse verwachting verandert er niet veel. Met een licht meanderende westelijke bovenluchtstroming worden af en toe stroringen aangevoerd met een beetje regen, afwisselend met droge dagen en zon. De winden zullen voornamelijk uit het westen komen en voeren relatief frisse lucht aan via de Noordzee. Ten opzichte van week 3 lijkt de temperatuur zich weer wat te herstellen en komt uit op normaal.

Samenvattend is de laatste week van mei het warmst met misschien wel een paar dagen met zomerse temperaturen. Echter het is geen stabiel zomerweer. Vanuit het zuiden zullen lokaal of regionaal soms flinke zomerse buien over het land trekken met hagel en onweer. Lokaal of regionaal wordt de droogte verlicht. In de eerste week van juni, de eerste zomermaand, wordt het met noordenwinden weer minder warm, maar ook minder buiig. De tweede week van juni lijkt een koele week te worden, in de derde week van juni treedt een herstel van de temperatuur op tot normaal. Een warme eerste zomermaand zit er niet in.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 27 mei ingesproken.