07/13/17

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 14 juli 2017. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725.

De laatste dagen is op veel plaatsen behoorlijk wat regen gevallen. Vooral op woensdag was het in grote delen van Midden- en Zuid-Nederland bijzonder nat met op grote schaal regensommen van 25 tot 45 mm. Op Schouwen-Duiveland in Zeeland was het die dag nog een stuk natter met in Burgh-Haamstede zelfs 90 mm op een dag. Ook vandaag trok een vrij actieve zone met regen- en onweersbuien van west naar oost over het land, met op meerdere plaatsen opnieuw meer dan 10 mm regen.

Na een zeer droog voorjaar en eerste helft van juni, komt de regen voor met name de landbouw en natuur als geroepen. Voor de vakantieganger in eigen land is het hopen op drogere tijden. We gaan nu kijken welke kant het de komende vier weken op lijkt te gaan. Daarbij beginnen als eerste bij:

Week 1, de week van maandag 17 juli tot en met zondag 23 juli:
Na een vrij bewolkt weekeinde, volgt in de nacht naar maandag een zone met wat regen. Erachter bouwt zich een losse hogedrukkern op boven de Britse Eilanden. Deze kern verplaatst daarna langzaam oostwaarts en wordt op woensdag boven de Baltische Staten verwacht. Het gevolg is dat de wind op dinsdag tijdelijk oostelijk wordt en we in ons land overschakelen op zonnig en een stuk warmer weer. Door het oostwaarts wegtrekken van het hogedrukgebied, ziet een lagedrukuitloper vanaf de Atlantische Oceaan kans om op woensdag tot over onze regio uit te breiden. Dit resulteert op woensdag in de passage van een aantal regen- en onweersbuien vanuit het westen. Er vooruit wordt het in het oosten nog zomers warm tot lokaal wellicht tropisch. Gedurende de tweede helft van de week komt ons land aan de noordflank van het Azorenhoog te liggen. Het gevolg is dat er vanaf donderdag een zwakke tot matige westelijke wind waait, met aanvoer van wat koelere en vochtigere lucht. In de middag wordt het circa 21 tot 24 graden met daarbij een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Het blijft van donderdag t/m zondag op de meeste plaatsen droog.

Week 2, de week van maandag 24 juli tot en met zondag 30 juli:
In deze week verandert weinig ten opzichte van de tweede helft van de voorgaande week. Het Azorenhoog blijft redelijk standvastig, met in onze regio een zwakke tot matige westelijke tot noordwestelijke wind. Daarmee blijven de temperaturen enigszins gematigd met kwikstanden van 20 graden of iets meer. Er kan zo nu en dan een klein beetje regen of een enkele bui vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Week 3, de week van maandag 31 juli tot en met zondag 06 augustus
De grote meerderheid van de modelberekeningen laat ook voor begin augustus een vrij dominant Azorenhoog zien, waarbij de as wat oostelijker lijkt uit te komen dan eind juli. In grote lijnen verandert er weinig, waarbij de stroming aanlandig wordt met aanvoer van maritieme lucht. Het weerbeeld blijft ook dan licht wisselvallig met over de hele week genomen op de meeste plaatsen waarschijnlijk 10-20 millimeter regen.

Week 4, de week van maandag 07 augustus tot en met zondag 13 aug
Hogedrukgebieden trekken zich terug richting het Middellandse Zeegebied, terwijl de luchtdruk wat lijkt te gaan dalen boven het noordwesten van Rusland. Ons land komt in een soort van niemandsland terecht, met relatief rustige condities. Het lijkt dan ook wat droger te worden. Vanwege weinig stroming is het erg onzeker wat de temperaturen gaan doen. Een subtiel verschil in windrichting kan het verschil maken tussen zomerse waarden en kwikstanden die met 20 graden een stuk lager uitpakken.

Al met al ziet het er voor de komende weken dus weerkundig gezien wat saai uit. Voor zowel de vakantieganger in eigen land als ook de boeren is dit waarschijnlijk geen slecht nieuws, aangezien de middagtemperaturen meestal rond of iets boven de 20 graden blijven, verregende dagen niet waarschijnlijk zijn, maar er toch over vier weken tijd op veel plekken 40 tot 60 millimeter aan regenwater kan worden afgetapt.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 21 juli ingesproken.