30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 2 december 2016. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725. 

Deze vierweekse verwachting, opgesteld op vrijdag 2 december, is geldig voor de periode tot en met 1 januari:

We hebben een interessante laatste week van november achter de rug, met temperaturen die in de nachten ver onder het vriespunt doken. De eerste dag van de meteorologische winter was echter weer bijzonder zacht met minimumtemperaturen in de nacht naar 2 december van 8 graden in de plus. De stroming meanderde sterk, waardoor we in het eerste decemberweekend opnieuw te maken krijgen met een oprukkend hogedrukgebied met koude aanvoer en droge lucht.

Week 1:  5 december tot en met 11 december
Week 1 van deze verwachting begint met een flitswinter. De as van het hogedrukgebied ligt zodanig, dat we in Nederland een aflandige wind hebben met aanvoer van koude en droge lucht. We komen maandag uit een nacht met lichte tot matige vorst en maandag overdag wordt stralend zonnig. Temperaturen kruipen langzaam wat op, om uiteindelijk uit te komen op 3 graden. Sinterklaas krijgt het koud op pakjesavond. Opnieuw volgt een snelle afkoeling en in het binnenland kan het gemakkelijk matig gaan vriezen (-5 graden). Het hogedrukgebied trekt dinsdag en woensdag oostwaarts weg. De stroming kantelt, naar het zuiden, later naar het zuidwesten. We krijgen dan te maken met weersystemen vanuit het westen die voor meer bewolking zorgen, en ook zachtere zeelucht. Uiteindelijk tikken we vanaf de donderdag zelfs weer af en toe de 10 graden aan. De nachten verlopen dan opnieuw vorstloos. Ook neemt de kans op wisselvalligheid toe, we komen steeds verder onder de straalstroom terecht met de aanvoer van storingen. Een lagedrukgebied trekt tegen het einde van de periode vanaf IJsland richting Schotland en later Denemarken. 

Week 2:  12 december tot en met 18 december
In het begin van week 2 trekt het lagedrukgebied naar Denemarken weg en komen we geleidelijk in rustiger vaarwater terecht. Het begin van de week is dan nog erg zacht (plusminus 10 graden) en wisselvallig met een stevige zuidwestenwind. Maar al snel lijkt een nieuw hogedrukgebied op te rukken, al is de locatie nog onzeker. Waarschijnlijk komt dit hogedrukgebied (ver) ten noordwesten van Nederland te liggen, bijvoorbeeld in de omgeving van IJsland. Daardoor houden we een aanlandige wind. Het wordt dan een noordwestelijke stroming met koude lucht over relatief warm zeewater. Die combinatie levert af en toe buien op vanaf zee, met name voor het noordwesten van het land. Landinwaarts is het droger. Ook levert het wel ietwat lagere temperaturen op, de 10 graden raken we kwijt, maar bijzonder koud wordt het niet. Wel neemt de wisselvalligheid af, maar we zouden goed te maken kunnen krijgen met mist, nevel en laaghangende wolkenvelden. Met ietwat bredere opklaringen kan het ’s nachts landinwaarts gemakkelijk licht vriezen. 

Week 3:  19 december tot en met 25 december
Week 3 van deze verwachting geeft duidelijk koudere signalen af. De kans op een steady oostelijke wind lijkt reëel, en daardoor de kans op winterse condities ook. Het zou misschien wel een herhaling van zetten kunnen zijn, wanneer we het vergelijken met eind november. Het Europese weermodel berekent een rugje van hogedruk ten westen van onze omgeving. De windrichting is zeer afhankelijk van de koers van dat hogedrukgebied. Vooralsnog ziet het er naar uit dat er een oostelijke stroming op gang komt, met de aanvoer van koude en droge lucht. Deze week is de kans vrij groot dat er een reeks zonnige dagen inzit, met kraakheldere nachten met matige vorst. Het wordt sowieso een relatief droge week. De grote onzekerheid is vooral de lengte van deze periode. Hoe lang gaat het aanhouden, zet de kou echt door? Daarop kunnen we nu geen antwoord geven. De signalen zijn in ieder geval iets afgezwakt in vergelijken met de afgelopen modelberekeningen. 

Week 4:  26 december tot en met 1 januari
Week 4 smoort de kou weer de kop in. De stroming lijkt weer westelijker te worden, met als resultaat meer wolken en wisselvalligheid. De laatste week van dit jaar lijkt dan zelfs iets warmer te verlopen dan normaal, met temperaturen grofweg 1 graad boven het langjarige gemiddelde (dat is normaal gesproken 6 graden maximaal en +1 minimaal). Ook kunnen we dan weer af en toe rekenen op meer wind. Eén van de weken met het minste daglicht van het jaar krijgt dus ook nog eens vrij weinig zonneschijn en geregeld te maken met regen.

Samenvatting
Deze decembermaand start met kou en mooie dagen. Rondom 10 december is er echter een periode die nat, winderig en zeer zacht gaat verlopen. Vervolgens krijgen we iets normalere temperaturen van een graad of 6, met een noordwestenwind en vooral aan zee een paar buitjes. Voor de winterliefhebbers is week 3 een week om in de gaten te houden. Rondom 20 december lijkt er een koudere periode op te treden, onder invloed van hogedruk met heldere nachten en een aflandige wind. Zeer onzeker is vooralsnog de lengte van deze periode. Na kerst wordt het vrij zeker zacht en wisselvallig.? 

Volgende verwachting volgt op vrijdag 9 december, als eerste te beluisteren op de weerlijn.