08/11/17

30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Deze verwachting is opgesteld op vrijdag 15 september 2017. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste op de weerlijn te beluisteren.

De vierweekse verwachting van vrijdag 15 september, geldig tot en met zondag 15 oktober. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 22 september ingesproken.

De herfst is begonnen en het lijkt erop dat we pas midden volgende week wat ander weer krijgen. Nazomerweer, zoals vorig jaar rond deze tijd van het jaar zit er voorlopig niet in. Begin van de maand hadden we twee dagen met een maximumtemperatuur van ruim 20 graden, of dat nog een keer gaat gebeuren deze maand is de grote vraag.

Er zijn van die jaren dat er van nazomer absoluut geen sprake is, dit jaar is dus zo’n jaar. In de nieuwe 4-weekse verwachting gaan we maar eens kijken of dat er anders begin oktober nog aan zit te komen.

Week 1: 18 tot 24 september
In de eerste week zien we dat er een einde komt aan een duidelijk te koele en regionaal ook erg natte periode. De luchtdruk boven Noord-Europa is veel hoger dan normaal en van opdringerige lagedrukgebieden is geen sprake. Een garantie op mooi weer is dat nog niet. Kleine zogenaamde koudeputjes kunnen nog heel makkelijk overleven en het weerbeeld zonder al te veel moeite op één of twee dagen negatief beïnvloeden. Dat de barometer op dat moment een vrij hoge waarde aangeeft, is dus geen garantie op mooi nazomerweer.

Wel zien we na een paar wisselvallige en lokaal ook behoorlijk natte dagen, dat de temperatuur uit het dal komt en aan het einde van de 1e week rond normaal weet uit te komen. Van significante neerslagsommen is later in de 1e week geen sprake, maar we zien nog wel wat neerslagruis. 

Week 2: 25 sept – 1 okt
Het meest duidelijke signaal op een ander weerregiem zien we in de tweede week van deze 4-weekse periode. De wind zoekt de noordoosthoek op en de cumulatieve neerslagsom loopt tijdens deze dagen nauwelijks op. Een enkele bui is wel mogelijk, maar de droge momenten overheersen. Noord van ons wordt een positieve afwijking van de luchtdruk verwacht. Oceaanstoringen zullen zich richten op Portugal en Spanje, bij ons is het relatief rustig. Warm wordt het niet. Een noordoostenwind is in deze periode van het jaar namelijk niet een hele warme windrichting. De maximumtemperaturen worden rond een normale 16-17 graden verwacht, de nachten lijken iets te mild te verlopen, waarschijnlijk doordat de wind teveel blijft doorblazen. 

Week 3 en 4: 2 tot 15 oktober
In de 3e, en eigenlijk ook 4e week zien we minder duidelijke signalen. De wind zoekt weer de gebruikelijke zuidwesthoek op en het neerslagsignaal loopt op. Verder zien we de temperatuur de klimatologische neerwaartse trend volgen. In deze eerste volle oktoberweek kunnen we dus heel normaal herfstweer verwachten. Ook in de periode van 9 tot 15 oktober is dat het geval. Met het nog redelijk warme zeewater zien we overigens een lichte afwijking van de neerslaghoeveelheden.

Samenvattend:
In de eerste week volgt een overgang van koel en wisselvallig weer naar een wat rustiger weertype met vrij normale temperaturen. Tijdens de laatste dagen van september is het meestal droog, breekt de zon van tijd tot tijd door en komt de temperatuur rond normaal uit. Met een beetje geluk zit er nog een keer een wat warmere dag bij, maar nazomerse warmte lijkt niet structureel te zijn.

 

Als oktober op de kalender verschijnt is van nazomerweer helemaal geen sprake. Het is typisch Hollands herfstweer met geregeld regen en vrij normale temperaturen.