30-daagse verwachting

Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 19 augustus 2016. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725.

De 4-weekse verwachting, geldig t/m zondag 18 september, opgesteld op vrijdag 19 augustus. Met tot nu toe behoorlijk wisselvallige zomerweken achter ons, is alle hoop nu gevestigd op de laatste weken van het seizoen. Nog eventjes genieten van zon en warmte in eigen land en de zomer daarmee alsnog positief afsluiten. Het lijkt bijna onmogelijk met de aanhoudende westcirculatie die we steeds hebben gehad en waar we na een korte opleving ook steeds naar terugkeren. Kan dit patroon deze zomer nog doorbroken worden?

Ja! Want in week 1 van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus bouwt zich hoger in de atmosfeer een rug van hogere luchtdruk op vanuit het zuiden en deze komt tot net boven ons land te liggen. Warmere lucht vanuit zuidelijk Europa weet onze omgeving dan te bereiken en daarmee gaan de temperaturen ineens flink omhoog. Niet alleen komt de temperatuur op hoogte dan ineens ruim 3 graden hoger uit dan normaal, maar ook aan de grond is dat het gev9l. De warmste berekeningen komen zelfs dichtbij de tropische grens van 30 graden en opvallend is ook dat zowel de hoofdberekening van het ECMWF daarin mee gaat als ook de controlerun. Deze laatste maakt het helemaal spannend en komt zelfs boven 30 graden uit rond 25 augustus. De warmte of hitte blijft vervolgens een aantal dagen in onze omgeving aanwezig, met een meer oost- tot zuidoostelijke wind en vanaf de 27e zakt de boel weer in en keren we terug naar een graad of 25, al blijft er wel potentie op meer, mede door de aanhoudende zuid component die soms weer op komt zetten! Ook de nachten lijken weer vrij warm te gaan verlopen, met gemiddelde minima rond 15 graden. Veel neerslag valt er in deze week ook niet; het is dus op de meeste plaatsen droog.

In week 2 van maandag 29 augustus tot en met zondag 4 september trekt de hogere luchtdruk zich terug naar het uiterste zuiden van Europa, waarna een trog vanuit het noordwesten richting Scandinavië trekt en daardoor lagere luchtdruk vanuit het noordoosten meer invloed op onze omgeving gaat krijgen. Wij komen tussenbeide in te zitten, met wederom een terugkerende westelijke stroming in de bovenlucht. Hiermee gaan we gewoon weer terug naar het Oer-Hollandse zomerweer, met geregeld een storing die over het land trekt en dus wat regen of een paar buien. Tussendoor echter ook wel wat ruimte voor de zon en vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. In die periode ligt de norm rond 21 graden in De Bilt en daar komen we steeds een beetje rondom uit. Soms iets hoger, vooral begin september is er weer even een korte uitschieter omhoog mogelijk, maar soms ook iets lager.

In week 3 van maandag 5 tot en met zondag 11 september lijkt de minder warme lucht vanuit het noorden precies boven onze omgeving wat verder zuidwaarts te zakken en daarmee gaat de wind in de bovenlucht wat meer naar het noordwesten draaien. Opvallend is dat de temperatuur boven zee enkele graden boven normaal uitkomt en dat is natuurlijk een vrij bekend fenomeen van de late zomer en begin van de herfst. Met een koude wind uit noordwest betekent dat automatisch een onstabiele situatie en dus buien die boven het warme zeewater ontstaan en met een noordwestenwind het land in worden geblazen. De kustregio’s zijn dan ook iets natter dan normaal in deze tijd van het jaar, terwijl we in het binnenland weinig verschil zien. De temperatuur zakt terug tot rond de norm van 19 graden, al zien we op 7 september wel weer wat potentie op warmere lucht door een tijdelijke draaiing van de wind naar noord tot noordoost. Een graad of 24 zou dan nog mogelijk moeten zijn.

In week 4 van maandag 12 tot en met zondag 18 september verandert er qua luchtdrukpatroon niet veel ten opzichte van de week ervoor, met nog steeds de verdeling tussen koudere lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden van Europa. Wij zitten daar nog steeds precies tussenin, met een westelijke stroming. Toch zien we als we goed kijken wel een hele lichte rug vanuit het zuidwesten een poging doen en dat zou wel weer een kleine indicatie kunnen zijn voor tijdelijk weer wat hogere temperaturen. Vooral in de periode van 12 en 13 september zou het met een iets meer zuidelijke wind dan zomaar weer even 22 graden kunnen worden in het midden van het land. In het zuiden wordt het dan over het algemeen zelfs nog iets warmer. Wel blijft het daarbij wisselvallig zomerweer.

Conclusie
Vooral week 1 lijkt een prima zomerweer te gaan worden, met veel zon en mogelijk zelfs tropische temperaturen, maar ook dit is weer van korte duur. De wind draait al snel weer terug naar het inmiddels vertrouwde zuidwesten tot westen en daarmee neemt de wisselvalligheid weer toe en gaan de temperaturen weer iets omlaag. We komen dan steeds rond normaal uit, gemiddeld een graad of 20, maar er blijven ook in deze weken wel uitschieters omhoog mogelijk. Begin september doet warmere lucht weer even een poging en ook rond 7 september zien we weer een lichte piek. Stabiel zomerweer wordt het dus niet, maar we kabbelen gewoon weer mee op of rond de norm.

Een nieuwe vierweekse verwachting wordt vrijdag 19 augustus ingesproken.