03/22/19

Vooral hogedrukgebieden aan zet

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 22/03/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 21/04/2019.

Na een erg natte en winderige start van de maand maart, verliep afgelopen week een stuk rustiger. Een hogedrukgebied domineerde de weerkaarten in West-Europa en tijdens het begin van de week kon de zon opnieuw tevoorschijn komen. Tijdens de laatste nachten van de winter heeft het zelfs nog tot tweemaal toe gevroren met een laagste waarde van -2.4 °C in De Bilt. De lente is nu volgens de kalender ook officieel begonnen en velen beginnen uit te kijken naar die eerste warme en zonnige dagen waarop de temperaturen boven de grens van 20 °C klimmen. Moeten we nog wat geduld uitoefenen of ligt de lente klaar om het land te overspoelen met zon en warme terrasjes? We zoeken het uit in de vierweekse verwachting!

Tijdens de eerste week van maandag 25/03/2019, tot en met zondag 31/03/2019, ligt er een nieuw hogedrukgebied klaar net ten westen van Nederland. Omwille van onze positie aan het oosten van de hogedrukkern, wordt de stroming noordelijk en dus blijven de temperaturen steken onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Maandag is er zelfs nog kans op enkele maartse buien met mogelijk hagel en onweer. De rest van de week blijft het wel zo goed als droog, maar door het pad van de aangevoerde lucht over de zee, wordt er veel vocht opgepikt en de zon krijgt het moeilijk om door de wolken te schijnen. Ook tijdens de nacht zijn er amper opklaringen aanwezig en de kans op vorst word dus erg klein.

Tijdens de tweede week van maandag 01/04/2019, tot en met zondag 07/04/2019, trekt het hogedrukgebied zich terug naar het midden van de oceaan waardoor we in een onstabielere luchtaanvoer terechtkomen. Vanuit het noordwesten wordt er polaire zeelucht aangevoerd met kans op de eerste aprilse grillen. De temperatuursverwachting wordt erg onzeker afhankelijk van de bewolkingsgraad, overdag schommelen de maxima rond het langjarig gemiddelde van bijna 12 graden. Tijdens de nacht kan het tijdens heldere nachten afkoelen tot rond het vriespunt.

De derde week loopt van maandag 08/04/2019, tot en met zondag 14/04/2019, en wordt gekenmerkt door een stijging van de luchtdruk in het noorden van het Europese vasteland. De dominante windrichting wordt noordelijk tot noordoostelijk waardoor er droge landlucht wordt aangevoerd. Tijdens de winter zou deze configuratie voor erg koud weer zorgen, maar ondertussen is het land al voldoende opgewarmd. De verwachte maximumtemperaturen liggen tussen 12 en 15 graden en tijdens de nacht wordt er geen vorst meer verwacht. Door de aanvoer van droge lucht wordt er minder neerslag dan normaal verwacht, maar het is niet uitgesloten dat een Atlantische storing kan doordringen tot in Nederland. De kern van het hogedrukgebied ligt namelijk vrij ver weg.

In de laatste week van maandag 15/04/2019, tot en met zondag 21/04/2019, blijft de dominante structuur op de weerkaarten een hogedrukgebied. Dit keer ligt de kern echter ten westen van ons boven de oceaan; De wind draait naar het zuidwesten en er wordt vrij vochtige zeelucht aangevoerd vanuit de gematigde breedten. Overdag blijven de temperaturen onder de warme grens van 20 °C en er wordt geregeld wat neerslag verwacht. De kans op vorst wordt nu wel erg klein.

Conclusie:
De komende vier weken worden de weerkaarten gedomineerd door hogedrukgebieden, de exacte positie van deze hogedrukgebieden zorgt echter voor een grote onzekerheid in de weersvoorspelling op lange termijn. Zuidelijke luchtstromingen worden echter weinig waarschijnlijk waardoor er geen erg warm warm lenteweer verwacht wordt. Er zal ook vaak bewolking aanwezig zijn en tijdens de nacht wordt de kans op vorst kleiner en kleiner.