Van nachtvorst naar zomer

18-09-2019 door Dorien Bouwman

Vannacht was het koud, dit weekend wordt het warm. De astronomische zomer eindigt in stijl.

 • teaser

Een kraakheldere hemel en nauwelijks wind: het was het perfecte recept voor flink wat afkoeling, afgelopen nacht. Op vier weerstations kwam het kwik in de late nacht c.q. vroege ochtend onder het vriespunt. Aan de grond, wel te verstaan. In Twenthe bleef het bij -0,1, maar het Brabantse Gilze-Rijen had bijna een graad vorst op klomphoogte, het werd daar -0,9 graden.

Eindhoven en Beek kwamen allebei tot -0,4 graden. Op normale hoogte (1,5 meter) bleef het overal boven nul, maar fris was het wel. Ook de komende paar nachten kan het nog flink afkoelen. Verder naar het westen, langs de kustlijn, worden dit soort temperaturen bij lange na niet gehaald. Door de nabijheid van het nog relatief warme zeewater zijn de nachten daar een stuk minder koud.

Al is het redelijk vroeg in het jaar voor nachtvorst, uniek is het zeker niet. De records voor september liggen stukken lager. Zou het op ‘neushoogte’ in september al tot vorst komen, is het een ander verhaal. De keren dat dat al eerder voorkwam zijn op één hand te tellen.

Zomer / herfst

Wel is het voor het eerst dit seizoen dat het tot nachtvorst komt. Althans, voor het eerst deze meteorologische herfst. (Op 10 juli hadden we in Twente ook al vorst aan de grond). Die is op 1 september al begonnen. De niet-meteorologen onder ons leven nog tot aankomende maandag in de zomer. En dat zullen we weten ook, want de astronomische zomer lijkt te gaan eindigen met een klapper.

Hogedrukweer

We hebben dat te danken aan een hogedrukgebied dat al een paar dagen met de kern boven de Britse eilanden hangt, en zich steeds verder onze kant op uitbreidt. In Engeland, en ook in Frankrijk, was het daardoor de afgelopen dagen al volop stralend weer. Dat komt er voor ons ook aan, en het hoogtepunt van de zomerse opleving lijkt – wederom – precies in het weekend te vallen.

Eerst hebben we nog een paar dagen met redelijk wat bewolking, af en toe zon en wat lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Net als vandaag komen we morgen nauwelijks verder dan 17 graden.

Maar vrijdag schuift de kern van het hogedrukgebied precies over ons hoofd, de windrichting draait dan naar (zuid)oostelijke richting en voila: zonnig, droog en geleidelijk warmer weer.

Weekend zonnig en warm

Vooral zaterdag verloopt zonovergoten. Er is dan nauwelijks een wolkje aan de lucht, en het kwik stijgt tot 20 graden op de Wadden tot 25 graden op de warmste plakken in het land. Zondag is er weliswaar iets meer bewolking, maar de temperatuur komt nog iets hoger uit dan op zaterdag: in het zuidoosten kan het 26, misschien 27 graden worden.

Daarna herfst?

Na het weekend zien we de temperaturen geleidelijk weer zakken en de buienkansen toenemen, al ziet maandag er ook nog behoorlijk zonnig en warm uit. De rest van de week komt de zuidweststroming weer op gang en wordt het licht wisselvallig. En al is het dan inmiddels voor iedereen herfst, het is nog te vroeg om het zomerse weer definitief vaarwel te zeggen. Vorig jaar zaten we halverwege oktober zelfs op een ruime 27 graden…

 

Bron: MeteoGroup

Laatste Niuews

 • De tornado’s van 4 juni 2019

  19-10-2019

  Er was deze avond sprake van een bijzondere tornado-uitbraak waarbij tenminste acht tornado’s zijn ontstaan! Check de video voor alle details.

  Lees meer
 • Winterverwachting: opnieuw een zachte winter

  18-10-2019

  Maar de onzekerheid is groot. En er zitten verschillende addertjes onder het gras.

  Lees meer
 • Atmosfeer werkt langzaam naar zijn wintersetting

  17-10-2019

  Morgen brengen we de eerste contouren van de winterverwachting. Vandaag geven we alvast een overzicht van de dingen waarop we moeten gaan letten bij...

  Lees meer
 • Tuinvogels voeren verandert populaties

  16-10-2019

  Maar liefst 196 miljoen vogels kunnen voor voedsel terecht in Britse tuinen.

  Lees meer
 • Natste plek met aanblik van woestijn; Grazalema

  15-10-2019

  Een neerslaggetal in de context geplaatst.

  Lees meer