Orkaan Humberto

16-09-2019 door Britta van Gendt

Na de verwoestende orkaan Dorian ligt nu weer een orkaan vlakbij de Bahama’s. Deze lijkt gelukkig uit de buurt te blijven.

 • teaser

We hebben de recentelijke beelden van de Bahama’s, en wat er op sommige plekken nog van over is door orkaan Dorian, nog vers in ons geheugen staan en er is alweer een volgende orkaan in diezelfde omgeving actief. Ditmaal is het Humberto. De inmiddels orkaan ontwikkelde zich de afgelopen dagen net ten noorden van de Bahama’s, maar blijft dit keer gelukkig uit de buurt.

De meest noordelijke eilanden van de Bahama’s  hebben het afgelopen etmaal nog wel een zucht wind van de toen nog tropische storm meegekregen en ook vandaag waait het er nog stevig, maar het geheel trekt nu noordwaarts weg van de recentelijk zo zwaar getroffen eilandengroep. Wel blijft men daar de komende tijd nog last houden van hoge golven die worden veroorzaakt door de orkaan, net als ook delen van de Amerikaanse oostkust.

Krachtiger

De zondag nog tropische storm is deze maandag inmiddels verder uitgegroeid tot een orkaan en ligt boven open water, in het zeegebied tussen de Bahama’s, de Amerikaanse oostkust en Bermuda. Humberto gaat momenteel gepaard met gemiddelde windsnelheden rond 120 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten, maar lijkt de komende 48 uur nog krachtiger te worden.

Bermuda

Voorlopig blijft orkaan Humberto boven open water, maar trekt met een noord- tot noordoostelijke koers richting Bermuda. Halverwege de week moet het eiland dan ook rekening houden met veel regen in korte tijd en nog veel wind. Humberto zal dan naar verwachting geen orkaan meer zijn, maar is afgezwakt tot een tropische storm. Later in de week neemt de kracht nog verder af en trekken de restanten als zijnde een normale depressie over de Atlantische Oceaan richting Europa.

Kiko

Ook op de Stille Oceaan is momenteel een orkaan actief, namelijk Kiko. Deze is nog een stuk krachtiger dan Humberto, maar blijft volgens de verwachting boven open zee en zal dus verder geen gevaar vormen. Deze orkaan trekt heel langzaam westwaarts en verliest hoogstwaarschijnlijk vanaf vrijdag zijn orkaanstatus.

Op stoom

Het orkaanseizoen begint nu eindelijk een beetje op stoom te komen. Na een zeer rustige start van het seizoen is Kiko inmiddels de 11e orkaan boven de Stille Oceaan en er zijn nog twee potentiele stormen in ontwikkeling, beiden ruim buiten de kust van Midden-Amerika met allebei zo’n 40 procent kans op uit te groeien tot een orkaan of tropische storm. Ook aan de Atlantische kant is het aantal aan het oplopen, met ook daar twee potentiele stormen. Eén daarvan bevindt zich boven de Golf van Mexico en heeft zo’n 10 procent kans om uit te groeien tot een tropische storm of orkaan, en de ander ligt nog midden op de Atlantische Oceaan, tussen Afrika en Zuid-Amerika. Deze heeft een iets grotere kans, rond 50%, om een genaamde storm te worden.

Bij ons mooi weer?
Of de restanten van orkaan Humberto ons uiteindelijk weer gaan voorzien van zonniger en warmer weer is nog niet duidelijk. Wel lijkt het kwik op basis van de huidige berekeningen het komende weekend weer flink te gaan stijgen, met vooral zondag op veel plaatsen weer zomerse waarden, boven 25 graden en flink wat zon.

Laatste Niuews

 • De tornado’s van 4 juni 2019

  19-10-2019

  Er was deze avond sprake van een bijzondere tornado-uitbraak waarbij tenminste acht tornado’s zijn ontstaan! Check de video voor alle details.

  Lees meer
 • Winterverwachting: opnieuw een zachte winter

  18-10-2019

  Maar de onzekerheid is groot. En er zitten verschillende addertjes onder het gras.

  Lees meer
 • Atmosfeer werkt langzaam naar zijn wintersetting

  17-10-2019

  Morgen brengen we de eerste contouren van de winterverwachting. Vandaag geven we alvast een overzicht van de dingen waarop we moeten gaan letten bij...

  Lees meer
 • Tuinvogels voeren verandert populaties

  16-10-2019

  Maar liefst 196 miljoen vogels kunnen voor voedsel terecht in Britse tuinen.

  Lees meer
 • Natste plek met aanblik van woestijn; Grazalema

  15-10-2019

  Een neerslaggetal in de context geplaatst.

  Lees meer