Dooimist

08-03-2018 door Moniek Wulms

Dichte mist en dat met een volle windkracht 4! Het komt maar af en toe voor, alleen in bijzondere situaties. Vanochtend was zo’n moment.

 • teaser

We hebben al een reeks dagen gehad waarop de temperatuur in de dubbele cijfers terechtkwam. Toch zijn er nog steeds ijsresten te zien. De vorstperiode, die afgelopen weekend tot een einde kwam, heeft zijn sporen nagelaten. Een ijslaag van 10 centimeter dik is nu eenmaal niet in een paar dagen verdwenen. Vooral op schaduwplaatsen is het een langzaam smeltproces.

De Waddeneilanden en het IJsselmeer lagen vol met ijsschotsen. Ook op de Oosterschelde waren er plaatsen waar op grote schaal ijsschotsen zich ophoopten. Door de straffe oostenwind schoven de ijsschotsen over elkaar en kreeg je op sommige plaatsen te maken met kruiend ijs.

Mist na een vorstperiode
Sinds afgelopen weekend hebben we al te maken met de aanvoer van vrij zachte lucht. De zachte lucht die binnenkomt, strijkt over het dooiende ijs. De lucht koelt af. Koudere lucht kan minder vocht bevatten, terwijl boven dat dooiende ijs juist heel veel vocht voor handen is! Zo vindt er condensatie plaats. En kan er gemakkelijk mist ontstaan. Dit type mist noemen we ook wel dooimist.

Wind en mist
Vanochtend vroeg waaide er een volle windkracht 4, af en toe tippend aan een windkracht 5, in het noorden van het land. Normaalgesproken veroorzaakt een stevige wind, dat de mistdruppeltjes uit elkaar geblazen worden. Zo kun je normaliter wel stellen dat mist onmogelijk is, wanneer het flink waait. Vanochtend zagen we echter het tegengestelde. In het noorden bevindt zich nog het meeste ijs, dat nog steeds aan het dooien is. De stevige wind blies zachte lucht over de ijsresten en dat veroorzaakte dooimist. De zichtwaarden liepen zelfs terug naar circa 150 meter. Dan spreken we van dichte mist. Een bijzondere situatie, veroorzaakt door de vorstperiode van vorige week.

Dooicondensatie
De dooimist ontstaat vanwege de condensatie boven het koude ijs. Die condensatie komt echter ook voor boven koude grond. Er zit natuurlijk nog veel kou in de bodem. Daardoor zien we dat er gemakkelijk condensatie optreedt, waardoor de grond nat is. Vooral op schaduwplekken, waar de bodem nog niet echt door de zon heeft kunnen opwarmen, zijn bijvoorbeeld vaak de klinkers nat.

Van winterkou naar lentetemperaturen
We gaan deze weken van het ene uiterste naar het andere. De zuidelijke stroming wordt namelijk steeds dieper, waardoor lucht van zuidelijk Europa richting onze omgeving komt. De temperaturen lopen dan ook flink op. Vrijdag zitten we op een graad of 10 maximaal, terwijl het zaterdag op grote schaal 16 graden wordt. Lokaal kan het dan in Limburg zelfs 17 graden worden.

Bron: MeteoGroup, ons weerkanaal

Laatste Niuews

 • winter- en lente bespiegelingen

  20-03-2018

  Nu de astronomische winter eindigt en de lente begint, is het tijd voor wat laatste winterbespiegelingen en de eerste bespiegelingen over de lente.

  Lees meer
 • Over oosterstorm, snijdende kou en een disruptieve SSW

  19-03-2018

  De winter sloeg weer eens flink toe in Nederland. De plotselinge opwarming van de stratosfeer, onlangs boven de Noordpool, doet nog steeds zijn werk.

  Lees meer
 • Langzaam minder koud, maar nog geen lentetemperaturen

  18-03-2018

  Het Russisch beertje is het land alweer uit, maar komende week wordt het niet meteen lenteachtig zacht. En wat wordt het 'stemweer' woensdag?

  Lees meer
 • Kouderecords worden verpulverd

  17-03-2018

  Mogelijk een uitzonderlijk late ijsdag vandaag voor Oost- en Noordoost-Nederland.

  Lees meer
 • Hoeveel gaat er vallen?

  16-03-2018

  Vanaf vrijdag gaat de regen vanuit het noorden geleidelijk over in (natte) sneeuw, maar hoeveel gaat er eigenlijk vallen?

  Lees meer