Koude en buiige zondag op komst

10-11-2017 door Reinout van den Born

Buien worden verwacht, met kans op hagel, onweer en heel lokaal natte sneeuw. Wordt het op de lange termijn kouder?

 • teaser

We zitten in het laatste deel van de herfst en de kaarten voor de komende winter worden geschud. Op steeds meer plaatsen in het hoge noorden valt de winter in, het noordelijke deel van ons halfrond raakt weer aardig besneeuwd en ook in de Alpen sneeuwt het inmiddels.

Vergelijken we de aanloop naar de winter van nu met die van vorig jaar, dan ziet het er in onze omgeving toch wel anders uit. Begon de maand november vorig jaar nog wisselvallig, tegen het einde van de maand kregen hogedrukgebied boven Centraal-Europa het voor het zeggen en later in het jaar – in december – veranderde daar eigenlijk niets meer in.

Dit jaar zijn we de novembermaand juist onder de invloed van hogedrukgebieden begonnen. Inmiddels wordt het l\wisselvalliger. Op de weerkaarten zien we zich korte tijd een westcirculatie ontvouwen met lagedrukgebieden verder naar het noorden en een sterk hogedrukgebied in de buurt van de Azoren. Het is dit hogedrukgebied dat in Spanje en Portugal al zo lang een sta-in-de-weg is voor storingen met als gevolg dat er in die landen een ernstige droogte heerst.

Tussen de lagedrukgebieden op de oceaan door steekt af en toe een rug van hogedruk de kop op en als zo’n rug ons land vanuit het westen nadert, kan de wind enige tijd uit het noordwesten waaien en gaat de deur korte tijd open voor koudere lucht vanuit het noorden. Dit is de laatste weken al enkele malen gebeurd, meestal in het weekend. En ook het komende weekend lijkt het weer zo te gaan.

Vandaag
Vandaag beginnen we bewolkt aan de dag met lokaal nog een klein beetje regen of een buitje. Later vandaag breekt de lucht vanuit het westnoordwesten ook wat vaker open. De wind waait uit west tot noordwest, is matig tot krachtig en in het Waddengebied af en toe hard met aan zee bij een bui een kleine kans op zware windstoten. Het wordt bij dit alles 10 tot 12 graden.

Zaterdag
Morgen, zaterdag lijkt een grotendeels bewolkte dag te zijn met in het noorden en midden en paar buien, in het zuiden perioden met langer aanhoudende regen door een storing die ten zuiden van Nederland langs naar het oosten trekt. In het uiterste noorden kan de zon zich nog even laten zien, in de rest van het land lijkt dat niet te zullen gebeuren. Er waait een meest matige wind, in het noorden uit west tot noordwest, in de rest van het land uit zuidwest. Het wordt 8 tot 10 graden.

Zondag kouder
Zondag passeert in de hogere luchtlagen een tong met koude lucht. Voor wat het weer bij ons betreft, horen er buien bij, soms met hagel en onweer. En op de plekken waar de bovenlucht het koudste is in het noordoosten van het land is zelfs een bijna volledig gesmolten vlok natte sneeuw niet ondenkbaar. Voor weeramateurs wordt het een dag om het dakraam goed in de gaten te houden. De wind is matig, aan zee krachtig uit west tot noordwest en het wordt 7 of 8 graden.

Kijken we wat verder vooruit, dan waait er ook maandag nog een noordwestelijke wind met dan vooral in de kustgebieden nog een paar buien. In het binnenland komt de zon er vaker door. De temperaturen schommelen rond 9 graden. Dinsdag, woensdag en donderdag komt het weer opnieuw enkele dagen onder invloed van een hogedrukgebied. De wind draait dan naar zuidwest en voert relatief zachte lucht aan waarin het grijs is en rustig. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog, de nachten verlopen zacht en overdag wordt het tussen 10 en 12 graden.

Interessante ontwikkelingen
Op de nog wat langere termijn lijken zich op de weerkaarten interessante ontwikkelingen te voltrekken. Belangrijkste verandering is dat de luchtdruk in het noorden, maar ook boven het Poolgebied scherp omhoog gaat. We zien dat terug in een steile daling van zowel de NAO-index als de AO-index. Als beide indices negatief worden (en ze lijken zelfs sterk negatief te worden als de verwachtingen van dit moment uitkomen), dan is dat een teken dat de luchtdruk in het noorden hoog is. Lagedrukgebieden hebben onder dergelijke omstandigheden de neiging een zuidelijkere koers te gaan volgen en relatief koude lucht kan makkelijker tot in onze omgeving doordringen.

De verwachtingen voor de komende weken hinten nu duidelijk op dit scenario. Het zou dus kunnen zijn dat de temperaturen in Nederland op de lange termijn, zo vanaf het weekend van 18 en 19 november, opnieuw omlaaggaan en dat we op sommige dagen misschien al een klein beetje aan de winter mogen ruiken. En dat dan in een weertype dat opnieuw wisselvallig lijkt te worden. Op de verwachting voor de komende winter komen we later deze maand nog wel terug.

Bron: MeteoGroup.

Laatste Niuews

 • Zomer begint met kille noordwestenwind

  18-06-2018

  Donderdag begint officieel de zomer. Juist op dat moment steekt er een frisse noordwestenwind op.

  Lees meer
 • Dagje zomer

  17-06-2018

  We bevinden ons momenteel in een iets minder warme periode, maar woensdag wordt het weer een dagje zomer.

  Lees meer
 • Juni tot nu toe

  16-06-2018

  Zo zomers als het in mei was, is het nu niet meer. Toch is de eerste helft van juni droog en erg warm verlopen. Hoe gaat dat verder?

  Lees meer
 • Code rood voor het ijs op de Zuidpool!

  15-06-2018

  Smeltend ijs op de Zuidpool levert een grotere bijdrage aan de zeespiegelstijging dan b.v. het Groenlandse ijs, blijkt uit nieuw onderzoek.

  Lees meer
 • Brongebied orkanen wel erg koel

  14-06-2018

  Er wordt een rond normale of net boven normale orkaanactiviteit verwacht, maar het wateroppervlak voor West-Afrika is nu nog beduidend kouder dan...

  Lees meer