Vorst en mist

07-11-2017 door Margot Ribberink

Eerste officiële vorstnacht is een feit! Komende nacht in het westen weer vorst en mist.

 • teaser

We hebben een koude nacht achter de rug! Met uitzondering van een smalle strook in Zeeland, Noord-Holland, Friesland en de Wadden heeft het op 1.5 meter hoogte gevroren. Voor het eerst dit seizoen kwam het grootschalig tot vorst. Op de meeste plaatsen heeft het 1 tot 2 graden gevroren. In Brabant werd het koudst, daar kwam het tot 3 graden vorst. In Woensdrecht en Volkel daalde het kwik naar -3.4 graden. Zelf vlak aan zee heeft het gevroren. Met een aflandige wind boven de zandgrond koelde het op het meetpunt Voorschoten naar -2.1 graden. 

Lokaal matige vorst aan de grond

Vlak boven de grond werd het nog kouder, zo’n 2 tot 3 graden. Op de meeste plaatsen kwam het tot lichte vorst, temperaturen tot -4.9 graden. In Enschede en op veel plaatsen in Brabant kwam het tot matige vorst, temperaturen beneden de -5.0 graden. In Eindhoven werd het koudst, daar vroor het vanochtend op 10 cm hoogte maar liefst 6.2 graden! 

Eerste officiële vorstnacht

Ook op het hoofdstation in de Bilt kwam het kwik voor het eerst dit seizoen onder het vriespunt, op 1.5 meter hoogte daalde het kwik naar -1.3 graden, op 10 cm hoogte naar -4,2 graden. De eerste officiële vorstnacht is een feit! Vorig jaar werd de eerste vorstnacht al in oktober opgetekend. November 2016 was een koude maand, vooral in de eerste helft van de maand met aanvoer van lucht uit noordelijke richtingen. In totaal telde de maand in de Bilt 12 vorstnachten (minimumtemperaturen lager dan 0,0 graden). Gemiddeld telt november 5 vorstnachten. 

Autoruiten krabben


Op veel plaatsen moesten autoruiten worden gekrabd. Autoruiten zenden ’s nachts straling uit en verliezen snel warmte. Doordat de aanwezige waterdamp in de lucht bevriest op de onderkoelde ruiten, ontstaat er een laagje ijs. Door de nabijheid van het relatief nog warme Noordzeewater het warme water van de Waddenzee (10-13 graden) zijn de Waddeneilanden en de Zeeuwse kust zijn veel minder gevoelig voor vorst. Afgelopen nacht bleef het kwik op Vlieland en in Vlissingen respectievelijk 5.9 en 5.7 graden boven het vriespunt. 

Gladde bruggen

De temperaturen van de wegen bleven afgelopen nacht op de meeste plaatsen boven het vriespunt. Dat komt omdat we uit een warme periode komen en de ondergrond nog veel warmte bevat. Bruggen, in het bijzonder stalen en houten bruggen, zijn lokaal wel onder het vriespunt gekomen. Zij kunnen niet profiteren van de warme ondergrond. Om lokale gladheid te voorkomen, is afgelopen nacht op sommige plaatsen zout gestrooid. 

Mist

Onder heldere hemel ontstond bij weinig wind vooral in een strook van Drenthe naar Utrecht mist. Van mist spreken we als het zicht minder is dan 1 kilometer. Op sommige plaatsen was er sprake van dichte mist met zichten onder de 200 meter. Gelukkig is de laag mist niet dik en wordt door de zon in de loop van de ochtend op de meeste plaatsen opgeruimd. In Groningen en Drenthe blijft het grijs, de mist lost op, maar vanuit Duitsland trekt lage bewolking binnen. Op de meeste plaatsen komt de zon vanmiddag prima uit de verf. Warm wordt het niet. Na de koude start wordt het maximaal 8 of 9 graden. 

Komende nacht in het westen koud en mistig

Vanavond gaat de temperatuur weer snel naar beneden, maar wordt in het oosten van het land getemperd doordat er vanuit Duitsland een gebied met lage wolken, waaruit lokaal zelfs een spatje motregen valt, aankomt. Langs de oostgrens blijven de temperaturen 4 graden boven het vriespunt, verder naar het westen ontstaan in opklaringsgebieden weer mistbanken en koelt het sterker af. In Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland kan het wederom een graadje gaan vriezen, op 1.5 meter hoogte. Aan de grond wordt het lokaal nog 2 graden kouder.

Kou uit de lucht

Woensdag en donderdag blijft het rustig in de atmosfeer.  In de loop van donderdag zien we de stroming van oost naar west draaien en komt er geleidelijk aan zachtere lucht onze kant op. In de nacht naar donderdag komt het waarschijnlijk nergens meer tot vorst aan de grond, maar kan het wel weer mistig worden. 

Zachte vrijdag

Met een aantrekkende westelijke stroming trekt vrijdag een frontensysteem over ons land met regen en een toenemende westen- en later noordwestenwind. De westenwind voert zachte lucht aan waardoor het ’s nachts niet kouder wordt dan 7 tot 11 graden. Overdag wordt het 12 of 13 graden. 

In het weekeinde weer Noordpoollucht

In het weekeinde draait de stroming naar noord en zien we vanuit de Poolstreek opnieuw een portie koude lucht via de Noordzee naar ons toe komen. Boven het relatief warme Noordzeewater ontstaan gemakkelijk buien die zondag en maandag gepaard kunnen gaan van hagel en onweer. Door de sterke onstabiliteit zien we naast imposante buienwolken ook felle opklaringen en komt de zon beter uit de verf dan de komende dagen. Overdag wordt niet warmer dan 8 tot 10 graden. Ook de nachten worden weer kouder. Of het weer tot vorst komt, hangt niet alleen af van de koude lucht, maar ook van wolken en wind. Op de weerkaarten zien we op dit moment een vrij stevige noordwestenwind en wordt het op de meeste plaatsen niet kouder dan 3 of 4 graden. Indien het tijdens opklaringen minder hard gaat waaien, is een graadje vorst aan de grond niet uit gesloten. 

Laatste Niuews

 • Ijsvorming, wat werkt mee en wat werkt tegen

  28-02-2018

  Het is koud en het wordt nog kouder. Tijd om eens te kijken naar de factoren die belangrijk zijn voor ijsvorming.

  Lees meer
 • Transportkou is mooi

  23-02-2018

  Moet dat nu nog? Kou, terwijl de winter voorbij is? Het lijkt onvermijdelijk. Zoveel kansen komen er ook niet meer. Transportkou is heel mooi.

  Lees meer
 • Wie is de 'Beast from the east'?

  22-02-2018

  Is de Russische beer de komende week los, of moeten we toch naar een ander gebied kijken? En hoe koud kan het worden? We gaan op zoek!

  Lees meer
 • Schaatsen uit het vet!

  21-02-2018

  De weerkaarten blijven koud, vooral vanaf zondag. Met mogelijk strenge vorst in de nacht kunnen we na het weekeinde op steeds meer plaatsen schaatsen...

  Lees meer
 • Sudden Stratospheric Warming

  20-02-2018

  Een ijskoud einde van deze zachte en wisselvallige winter. En dat komt door een sudden stratospheric warming. Maar wat is dat eigenlijk?

  Lees meer