Sterkste storm van 2017 tot nu toe

05-08-2017 door Britta van Gendt

Tyfoon Noru bestaat nu al ruim 2 weken en trekt hoogstwaarschijnlijk zondagochtend de zuidkust van Japan op.

 • teaser

Op 20 juli 2017 ontwikkelde zich boven de Stille Oceaan, ruimschoots voor de Japanse oostkust, een actief buiengebied en een paar dagen later was daar de tropische cycloon of tyfoon Noru. Het is één van de langst bestaande stormen van 2017 tot nu toe en tevens de sterkste. De tyfoon heeft enkele dagen gemiddelde windsnelheden bereikt van rond 230 kilometer per uur en kroeg toen de status van ‘supertyfoon’. Inmiddels is Noru alweer iets afgezwakt, maar met nog steeds heel veel wind en neerslag bereikt hij hoogstwaarschijnlijk zondagochtend de Japanse zuidkust.

Na een tijdlang boven de Stille Oceaan te hebben gedwaald, met af en toe een opleving en soms weer even een minder actieve periode, begon Noru eind juli ineens weer explosief te groeien. Op 29 juli nam de storm volgens de Japanse weerdiensten juist weer flink in kracht af en nog geen 24 uur later was Noru uitgegroeid tot een categorie 5 supertyfoon, waarna hij een westelijke en later meer noordwestelijke richting koos richting de Japanse eilanden. Onderwijl zwakte hij geleidelijk weer af.

Opnieuw een boost
Gisteren – vrijdag – arriveerde Noru nabij de Japanse eilanden ten zuiden van Japanse vasteland, met een koers precies tussen de eilanden Kyushu en Okinawa door. Gunstiger kon bijna niet, al kreeg de tyfoon gisteren ineens nog een flinke boost boven warmer zeewater van rond 30 graden, waarna het geheel weer werd opgeschaald naar een categorie 1 tyfoon op de schaal van Saffir Simpson, met gemiddelde windsnelheden rond 150 kilometer per uur en windstoten tot 185 kilometer per uur.

Veel regen en wind
Ondanks dat het slechts een ’schampschot’ was, kregen de eilanden Kyushu en Okinawa toch een enorme puist wind en veel regen over zich heen. In de laatste observaties is te zien dat er in die regio binnen 24 uur zo’n 400 millimeter regen is gevallen en dat in combinatie met windsnelheden rond 140 kilometer per uur en zelfs uitschieters tot 170 kilometer per uur. Ook het komende etmaal blijft er veel regen vallen. Verschillende weermodellen berekenden zo’n 800 millimeter binnen 24 uur en dat zijn hoeveelheden die in Nederland normaal in een heel jaar vallen! Vorig jaar viel in Nederland bijvoorbeeld gemiddeld 757 millimeter over het hele jaar, tegenover de norm van 849 millimeter.

Landfall
Vandaag – zaterdag – lijkt Noru een meer noordelijke richting te gaan kiezen, waarna de tyfoon naar verwachting zondagochtend de zuidwestkust van het eiland Kyushu aan zal doen. Eenmaal boven land lijkt de tyfoon snel in kracht af te nemen, maar met alsnog gemiddelde windsnelheden rond 120 kilometer per uur en veel regen, zal het daar nog even flink tekeer gaan met veel wind, golven van ruim 10 meter, veel regen en mogelijk ook overstromingen.

Japanse Zee
Vervolgens trekt het geheel noordoostwaarts richting Hiroshima om uiteindelijk in de loop van maandag de Japanse Zee op te trekken. Vooral de westelijke kustregio’s van Japan blijven dan nog wel een tijdje te maken houden met veel wind en regen.

Opvallend groot oog
Tyfoon Noru is niet alleen bijzonder om zijn enorme kracht en uithoudingsvermogen, maar ook om zijn opvallend grote oog. Normaalgesproken is een oog van een orkaan of tyfoon hooguit 60 of 70 kilometer in doorsnee en het oog van Noru was tijdelijk bijna dubbel zo groot, rond 140 kilometer.

Laatste Niuews

 • Sudden Stratospheric Warming

  20-02-2018

  Een ijskoud einde van deze zachte en wisselvallige winter. En dat komt door een sudden stratospheric warming. Maar wat is dat eigenlijk?

  Lees meer
 • De winter en het koude voorjaar van 2013

  19-02-2018

  De huidige weerkaarten laten het de komende tijd nog even flink koud worden. We kijken even terug naar de winter en het koude, bijzondere voorjaar van...

  Lees meer
 • IJskoud staartje winter 2017-2018

  18-02-2018

  Het is al koud, komende week gaat het 's nachts met noordoostenwind vriezen, na het weekeinde wordt het misschien nog veel kouder...

  Lees meer
 • Het wordt kouder. Komen er ook ijsdagen?

  17-02-2018

  De weermodellen zitten nu wel op 1 lijn. Het wordt na het weekend kouder met noordoostenwinden. Krijgen we ook ijsdagen?

  Lees meer
 • Springerige modellen: lente of winter?

  16-02-2018

  Wordt het eind februari echt winters, of krijgen we al een lentevleugje? We leggen uit waarom de onzekerheden nu zo groot zijn.

  Lees meer