Lokale hittegolf?

18-06-2017 door Moniek Wulms

Een sauna als klaslokaal in Spanje, dodelijke bosbranden in Portugal en mogelijk een hittegolf in Nederland.

 • teaser

Zware bosbrand in Portugal, ondraaglijke hitte in Spanje en misschien wel een lokale hittegolf in Nederland. En de astronomische zomer is nog niet eens begonnen!

Afgelopen zaterdag is er een enorme brand ontstaan in Midden-Portugal. Het is er al dagen op rij verzengend heet, en vrijdag en zaterdag werd het er op grote schaal 40 graden, lokaal zelfs 43 graden. Die bizarre temperaturen zorgen voor veel verdamping, het is er kurkdroog. De oorzaak van de bosbrand is een blikseminslag en deze omstandigheden hebben er wel voor gezorgd dat de brand zich zo ontzettend snel kon uitbreiden.

Dodelijke bosbrand niet onder controle
Meer dan 600 brandweermannen probeerden gisterochtend het vuur onder controle te krijgen. Een weg tussen twee dorpen werd omringd door de bosbrand en het verkeer kon geen kant meer op, er zijn zo vele doden gevallen. Op zaterdagochtend werd de brand al geclassificeerd als de meest dodelijke brand van de afgelopen tientallen jaren. Door de kurkdroge omstandigheden verspreidde het vuur zich zaterdag razendsnel. Daarbij stak ’s avonds ook nog eens de wind op, wat het nog extra aanwakkerde. Hulp werd dan ook ingeroepen vanuit Spanje en Frankrijk, die met nog meer brandweermannen steun leverden. Inmiddels zijn er al 43 mensen om het leven gekomen en is de brand nog steeds niet onder controle.

Zwetende kinderen
De hitte valt vrij vroeg dit jaar. Temperaturen van 40 graden of zelfs iets meer, zijn geen uitzondering in Midden-Portugal en delen van Spanje. Normaalgesproken komen ze echter voor in juli en augustus, wanneer ook veel mensen vrij hebben. In juni is echter het merendeel aan het werk, of studeert. Wettelijk gezien moeten werkomgevingen in Spanje regelingen treffen zoals airconditioning, waardoor de ruimtes nooit warmer worden dan 27 graden. Die regelingen gelden echter niet voor scholen, waardoor veel kinderen en leraren de hele dag in de sauna zitten. Vrijdag startte de dag in bijvoorbeeld Sevilla met 25 graden en werd het in de middag zelfs 43 graden. Sommige ouders hebben hun kinderen uit protest in zwemkleding naar school gestuurd.

Nederlandse natuurbranden
We hebben al lange tijd een soort van patroon in ons weer zitten. Losse cellen van hogedruk die zich afkoppelen van het Azorenhoog en via de kust van Spanje en Frankrijk over de Benelux richting het oosten trokken. Dat gebeurde herhaaldelijk. Het is de oorzaak van het droge en vrij warme weer in ons land. In vrijwel alle provincies in het binnenland geldt code geel (verhoogd risico) voor natuurbranden. In Zeeland, delen van Limburg en ook heel Gelderland geldt zelfs code Oranje (hoog risico). Dat risico wordt de komende dagen alleen maar groter.

Nederlandse hittegolf?
Er komt namelijk nog meer hitte onze kant op. Het huidige hogedrukgebied trekt oostwaarts weg, waardoor er een oostelijke stroming op gang komt. Dinsdag neemt een nieuw hogedrukgebied die plek in, ditmaal trekkend vanaf de Azoren via Engeland naar Nederland. Dat zorgt tijdelijk voor een noordoostelijke wind in Nederland, die vooral aan de noordkust lagere temperaturen met zich meebrengt. In het Waddengebied wordt het op dinsdag en woensdag 18 tot 20 graden. Op donderdag kan het ook daar opnieuw aardig opwarmen tot zomerse temperaturen. Met uitzondering van de noordelijke provincies, kan het elders gedurende de gehele periode flink opwarmen. In het zuiden wordt het maandag 31 tot 33 graden, dinsdag 30 graden, woensdag 27 graden en donderdag 31 graden. Tel daar deze zondag bij op, en dan zou je in het zuiden lokaal of misschien zelfs wel regionaal kunnen spreken van een hittegolf de komende dagen… Gedurende de hele periode is het overal vrij rustig met veel zon. Pas op donderdag kan misschien een storing ons weer bereiken.

Bron: MeteoGroup, diverse (Portugese) nieuwssites. 

Laatste Niuews

 • Pyreneeëngletsjers strijden laatste doodsstrijd

  23-10-2018

  De gletsjer op de Monte Perdido in Spanje verliest een meter per jaar. Over 20 of 30 jaar zal hij helemaal zijn verdwenen.

  Lees meer
 • Extreem zonnig jaar

  22-10-2018

  Het is nu al een extreem zonnig jaar in De Bilt. De kans op recordzonnig is aanwezig.

  Lees meer
 • Regionaal eerste vorst van de herfst

  20-10-2018

  De eerste nachtelijke vorst van deze herfst op 1,5 meter was vrijdag en zaterdag een feit. Verder kijken we naar volgende week. Wordt het later ook...

  Lees meer
 • Winterverwachting: herhaling van 2018?

  19-10-2018

  Het is tijd voor de eerste versie van onze winterverwachting. Wordt de winter van 2018/2019 netzo bijzonder als de aanloop ernaartoe?

  Lees meer
 • Koudere nachten met vorst aan de grond

  18-10-2018

  Vooral dit weekend kan het in alle vroegte aan/op de grond licht vriezen. Heel gewoon voor de tijd van het jaar.

  Lees meer