30-daagse verwachting

Advertentie
 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 18 april 2014. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Dit is de 4-weekse verwachting, ingesproken op vrijdag 18 april en geldig voor de periode tot en met  zondag 11 mei.


  In de periode maandag 21 tot en met zondag 27 april laat het ECMWF op de ‘gemiddelde weerberekeningen’  het Azorenhoog weer netjes z’n positie innemen, terwijl de luchtdruk relatief laag blijft in een breed gebied ten noorden van de 60E breedtegraad, dus zeg maar het traject van IJsland naar het noorden van Scandinavie. Kijken we specifieker naar de controlerun voor deze periode, dan zien we echter opmerkelijke verschillen. In de run van gisterenmiddag zien we juist een hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen en een zone van lagedruk rond de 50e breedtegraad en dus ook in onze omgeving. Maar de run van afgelopen nacht toont wel het beeld van een Azorenhoog, en depressie’s  die vooral op noordelijke breedten huishouden. Ter vergelijking, het Amerikaanse model laat in de deze periode juist weer een hogedrukgebied in onze nabijheid  bivakkeren.  De pluimverwachting komt in deze toch wel erg onzekere periode met relatief lage neerslaghkansen, overdag  vaak 20-30% kans op een beetje regen, en toch nog wel redelijke ruimte voor zonnige perioden.  Wat betreft de windrichting in d pluim komt de onzekerheid duidelijk terug, met enige moeite is nog net een lichte voorkeur te herkennen voor windrichtingen tussen zuid en west.  Verder vertoont de temperatuur, die dicht bij de norm zit voor april, een nogal grote dagelijkse gang. Dat kan erop wijzen dat het weertype nogal stralings-bepaald is, ’s nachts brede opklaringen, overdag vorming van wat meer bewolking en dus een relatief geringe kans op een bui. Al met al zouden we voor deze periode kunnen zeggen, dat de neiging tot nogal droog weer in deze maand gewoon door gaat.

  In de week van maandag 28 april tot en met zondag 4 mei, ofwel de 1e week vd mei-vakantie, worden de bordjes wel wat verhangen.  De gemiddelde weerkaarten van het ECMWF handhaven ht Azorenhoog weliswaar, maar de kern komt wel duidelijk westelijker en dus verder weg op de Oceaan te liggen, waardoor onze omgeving beter bereikbaar wordt voor lagedrukgebieden. Sterker nog, op de kaart is juist in onze omgeving een voorkeur voor relatief lage druk te verwachten.  In de bijbehorende maandgrafieken valt op, dat de middagtemperatuur de neiging heeft om onder de norm uit te komen, met zelfs 1 a 2 graden, terwijl dat juist niet voor de nachten geldt. In het neerslagsignaal lijkt een periode met  verhoogde neerslagkansen op te treden in het tijdvak 30 april tot en met 4 mei. De windrichting in deze 1e week van de meivakantie heeft een voorkeur voor zuidwest. Alles bij elkaar genomen ziet het er uitgerekend voor deze week allemaal wat minder florissant uit, al is regen voor de land- en tuinbouw, en voor de natuur, tegen die tijd waarschijnlijk hard nodig.

  Dan tenslotte de periode 5 tot en met 11 mei. Het luchtdruksignaal in het ECMWF verdwijnt vrijwel geheel in deze periode.  Neerslag in deze peridoe neigt naar normaal tot een fractie boven normaal. Temperatuur is rond normaal. Bekijken we uit deze berekeningen afgeleide pluim, dan is iets koeler dan normaal weer, in ieder geval overdag, toch net wat waarschijnlijker. Zeker in d periode 6 tot en met 10 mei zien we bovendien weer vrij royale neerslaghoeveelheden in deze pluim.

  Alles beschouwend, lijkt er in de loop van de maand toch een soort omslag te gaan optreden. Tot ver in april is het aan de droge kant met slechts af en toe relatief kleine hoeveelheden neerslag, en temperaturen die vaak rond normaal maar af en toe ook boven de norm uitpakken. Dus tot rond 27 of 28 april houdt de lente een vrij vriendelijk en tamelijk droog karakter. De kans op echt warme dagen, laat staan zomerse dagen, is echter gering. Een herhaling van een april als in 2007 of 2011 is uiterst onwaarschijnlijk.

  Vanaf de meivakantie, of waarschijnlijk net na het weekend van 26/27 april, wordt het weer echt wat wisselvalliger, en daarmee ook vaak koeler.  Goed voor landbouw en natuur, als dat uitkomt, maar jammer voor de vakantiegangers in eigen land….

  Een volgende maandverwachting wordt vrijdag 25 april ingesproken.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 18 april. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.