30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 16 januari 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

   Welkom bij de vierweekse verwachting, van vrijdag 16 januari, geldig tot en met 15 februari

  De eerstkomende dagen wordt het licht winters met uiteindelijk in de nachten een graadje vorst en overdag 2-4 graden. En van tijd tot tijd kan er wat winterse neerslag vallen. Van een heuse vorstperiode is dus geen sprake, vandaar de term licht winters. Meer hierover in onze dagelijkse verwachting tot tien dagen vooruit in optie 5 van de weerlijn (0900-9725).

  En dan is het natuurlijk spannend voor de liefhebbers van echt winterweer hoe dit nu verder gaat op de nog langere termijn. We bekijken de berekeningen van het ECMWF zoals die op 15 januari zijn gemaakt en doen dit van week tot week.

  We beginnen bij week 1, 19 januari tot en met 25 januari
  In de berekeningen is in de bovenlucht en ook aan de grond een voorkeur voor lagere luchtdruk dan normaal boven het westelijk Middellandse Zeegebied te zien, net onder Zuid-Frankrijk. Tegelijkertijd is de luchtdruk in de bovenlucht tussen IJsland en Schotland hoger dan normaal voor die week. Aan de grond ligt er een gordel van hogere luchtdruk dan normaal boven de oceaan, IJsland en het westen van Noorwegen. Dit alles resulteert bij ons in een voorkeur voor noordoostelijke stromingen en aanvoer van koude lucht. De temperatuurpluim geldig voor deze periode laat zien dat de temperaturen een paar graden onder het langjarig gemiddelde utkomen. In de nachten vriest het veelal licht, terwijl het midden op de dag 2 tot 4 graden wordt. De kans op ijsdagen of temperaturen rond nul graden midden op de dag is 20%. Er valt weinig neerslag. Maar als er iets valt, is het meestal sneeuw.

  Door dan naar week 2, 26 januari tot en met 1 februari
  De sterke afwijkingen in luchtdruk zijn verdwenen; bij de Azoren is de druk hoger dan normaal en helemaal boven Moskou en omgeving is de luchtdruk lager dan normaal. Met een beetje goede wil is er met deze visie bij ons een voorkeur voor noordelijke winden . In de temperatuurpluim zien we gemiddeld genomen een licht stijgende tendens. De laatste dagen van de maand zijn er berekeningen met overdag rond 8 graden, maar ook een aantal met 5 graden of iets kouder. De onzekerheid neemt kortom toe. De controlerun is overigens de koudste met van 25 tot en met 30 januari ijsdagen, een vorstperiode! In de temperatuurafwijkingskaart van het ECMWF is te zien dat het in het midden en vooral zuiden wat kouder is dan normaal. In Engeland, Scandinavie, Frankrijk, Spanje en Portugal de afwijkingen vrij groot, veelal 1-3 C onder de norm en in het noorden van Scandinavie her en der 3-6 graden onder normaal. Wat de neerslag betreft, zijn er uitslagen in de pluim, zowaar uitschieters met 5 tot 8 millimeter per dag. Gemiddeld genomen is er geen afwijking in het neerslagpatroon bij ons, aldus het ECMWF.


  Week 3, 2 februari tot en met 8 februari
  Zowel wat neerslag als temperaturen betreft is bij ons geen afwijking zichtbaar. Een gebied met 1-3 graden boven de langjarig gemiddelde temperatuur zien we oost van Berlijn zo ongeveer, de Baltische Staten en Rusland, tot over de noordelijke Balkan. Op de oceaan tot aan Ierland is, opvallend, de temperatuur onder normaal, op de ocaan een afwijking tot 3 graden aan toe. De luchtdruk bij Groenland en boven IJsland is een stuk lager dan normaal, boven de Azoren voorkeur voor hoge luchtdruk. Deze ontwikkeling zorgt bij ons voor een westelijke stroming. Deze is niet superzacht waarschijnlijk, de pluim volgt min of meer het langjarig gemiddelde van rond 5 a 6 graden overdag. De kans op enkele graden kouder weer dan dat is ongeveer 30%. De kans op middagtemperaturen tot 10 graden is, trouwens ook voor de laatste week van de verwachting, 70%. Dit moet wel duiden op een zuidwestelijke of westelijke wind.


  En ja, in week 4, die loopt tot en met 15 februari, lijken we dan ook een westelijke stroming te hebben. Op de oceaan en bij de Azoren, blijft de luchtdruk volgens de afwijkingskaart van het ECMWF hoger dan normaal. Verder zijn er geen afwijkingen in het luchtdrukpatroon boven Europa. Wat de temperaturen betreft is er geen afwijking bij ons, maar zien we iets warmer weer dan normaal boven de Balkan, Griekenland en Turkije terwijl de Britse eilanden, Portugal en het zuidwesten van Spanje kouder weer dan normaal kunnen verwachten. In Schotland is de temperatuur 3 graden onder de norm. In het neerslagpatroon is er in Nederland geen afwijking, boven het westen van Belgie en in een groot deel van Frankrijk wordt het wel wat natter dan normaal, tot 10 mm meer regen dan gebruikelijk voor die week.


  Samengevat:
  Het winterse of beter, licht winterse weer, van de eerste week van de verwachtingsperiode kan het nog iets langer uithouden, maar de kans op een omschakeling naar een heuse vorstperiode is klein. Of het dan in in de eerste helft van februari ronduit zacht en nat wordt, is nog wel enigszins onzeker.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 16 januari. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.