30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 20 maart 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Welkom bij de vierweekse verwachting, ingesproken op vrijdag 20 maart.

  Het lenteseizoen is vandaag van start gegaan en dat ging toevallig ook gepaard met een gedeeltelijke zonsverduistering. Helaas heeft een groot deel van het land dit spectaculaire fenomeen niet kunnen zien door hardnekkige bewolking vanaf de Noordzee in het noorden en westen en dikke velden met mist in het binnenland. Tot en met het weekend waait de wind rondom een hogedrukgebied eerst nog vanuit noord en later oost, maar na het weekend lijkt er geleidelijk een westelijke stroming op gang te komen. We gaan er maar eens in duiken.


  In week 1, 23 t/m 29 maart, zien we ten noorden van ons vooral lagedrukinvloed. Troggen vanuit deze omgeving lijken in deze week regelmatig tot boven centraal Europa uit te strekken. Het zwaartepunt ligt veelal iets ten oosten van ons en daarmee hebben wij een west- tot noordwestelijke stroming. Vooral in het gebied tussen Groenland tot de Noordelijke Oostzee in Scandinavië is de afwijking qua luchtdruk zo’n 10 tot 20 hPa lager dan normaal en boven de Azoren is deze juist relatief hoog, met daar eenzelfde afwijking, maar dan omhoog. Wij zitten op de grens tussen deze beide systemen en daarmee worden geregeld storingen aangevoerd, maar het is niet natter dan normaal. Qua temperatuur komen we met die lichte afwijking naar noordwest wel iets lager uit dan de norm met op veel plaatsen een afwijking omlaag van 1 tot 3 graden. De grootste afwijking is voor het zuiden.


  In week 2, 30 maart t/m 5 april, lijken troggen veelal ten oosten van ons uit te komen, waardoor de stroming iets meer west tot zuidwest wordt boven ons land. We zien in deze week ook een sterke afwijking tussen 10 en 20 hPa omlaag in luchtdruk over bijna geheel noordelijk Europa. Het zuiden en vooral zuidwesten hebben een kleine afwijking omhoog en wij zitten precies in de strook tussen beide, ofwel boven het midden van Europa. Landelijk gezien komen wij dus vrij normaal uit, maar in het noorden zien we wel een kleine afwijking omlaag. Het lijkt in deze stroming ook iets natter te gaan worden, maar qua temperatuur zien we nauwelijks afwijkingen. Opvallend is nog wel dat zich boven het oosten van Scandinavië zachtere lucht begint op te hopen, door die meer zuidwestelijke stroming.

  In week 3, 6 t/m 12 april, lijkt de fut een beetje uit de passerende troggen te gaan en wordt de sterk meanderende stroming ingeruild voor een meer zonale stroming. Boven noordelijk Europa wordt de afwijking kleiner en ook boven het zuidwesten van Europa worden de verschillen in luchtdruk iets minder groot ten opzichte van normaal. Nog slechts een afwijking van 0 tot 5 hPa.  Ook nu blijven we vooral in die westelijke circulatie zitten en dat is vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Qua neerslag en temperatuur lopen we in deze week dan ook goed in de pas met de norm.


  In week 4, 13 t/m 19 april, ofwel de laatste week uit deze verwachting zien we vervolgens een vleugje lenteweer opkomen. De luchtdruk is vooral in het zuiden van Europa nog ietwat hoger dan normaal en boven centraal Europa lijkt zich een hogedrukgebied op te bouwen. Daar profiteren wij van in de vorm van heel rustig weer. Hoewel de stroming veelal westelijk wordt, zien we ook een kleine afwijking naar zuid in deze week en dat resulteert in iets hogere temperaturen, maar ook in relatief droog weer. Helemaal als de combinatie zon en wind dan even goed uitpakt, heb je fraai en aangenaam lenteweer.


  Conclusie:  Aanvankelijk lijkt het dus nog vrij wisselvallig te zijn, maar vanaf begin april wordt de stroming wat meer zonaal en gaan we geleidelijk over in wat rustiger weer. Met vaak een stroming uiteenlopend van noordwest naar zuidwest en later zelfs af en toe zuid. Vooral de laatste week in deze periode zou zo maar eens lenteweer op kunnen leveren, met relatief hoge luchtdruk boven de centrale delen van Europa.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 20 maart. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.