30-daagse verwachting

Advertentie
 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 11 juli 2014. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  De zomer tot nu toe verloopt behoorlijk wisselvallig. Standvastige hogedrukgebieden krijgen weinig kans, het zijn vaak lagedrukgebieden of uitlopers daarvan die het zomerweer naar hun hand zetten. We gaan eens kijken of dit patroon in de komende 4 weken doorbroken wordt.  

  De berekeningen van het Europese model, het ECMWF, geven voor de eerste week van de verwachting maandag 14 juli tot en met zondag 20 juli hogere luchtdruk dan normaal boven Scandinavië, Rusland, het oosten van Europa en delen van het Middellandse Zeegebied. Lagere druk dan normaal wordt op de oceaan, nog west van Ierland berekend. Wij zitten in een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming. Daarmee gaat opnieuw een portie warmte onze kant op komen. Dit draait uit op maximumtemperaturen tot 30 graden in het binnenland, vooral vrijdag 18 en zaterdag 19 juli. Maar de controlerun laat vooral zondag 20 juli tropische warmte zien, zo is af te lezen in de pluimgrafek. Hoe dan ook, er zijn een paar behoorlijk warme dagen mogelijk. Opvallend daarbij is dat er ditmaal weinig neerslag wordt berekend. Het is in Midden-Europa flink droger dan normaal, terwijl onder meer Ierland en Bretange natter weer dan normaal kunnen verwachten.

  De tweede week van deze prognose, die van maandag 21 juli tot en met zondag 27 juli is er een behoorlijke verschuiving in het luchtdrukpatroon te zien. De berekeningen laten een groot gebied met lagere luchtdruk dan normaal zien; het strekt zich uit vanaf de oceaan via het Verenigd Koninkrijk, ons land naar Scandinavie. Daarbij schuift de warmste lucht naar het noorden van ons land weg. Het midden en vooral zuiden hebben dan gebruikelijke temperaturen voor de tijd van het jaar, zo geven de berekeningen aan. De stroming zal overwegend zuidwestelijk zijn, ook in de hoge luchtlagen. Daarbij staat er tot 10 mm regenwater meer dan normaal voor die week in de neerslagverwachting. Met andere woorden, een vrij wisselvallig weerbeeld staat op de rol voor die week, met ook wel zonnige periodes. Mogelijk dat op de overgang van behoorlijk warm naar minder warm tijdelijk weer stevige onweersbuien vallen. In de temperatuurpluim zien we in ieder geval maximumwaarden tussen 20 en 26 graden. Ook de controlerun zit in deze bandbreedte. 

  Week drie, maandag 28 juli tot en met zondag 3 augustus, verandert er weinig. Ook dan is het bij ons gemiddeld wat natter dan normaal, met afwijkingen tot 10 mm meer regen dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De temperaturen laten geen extremiteiten zien, we blijven over het algemeen in warme lucht; het wordt veelal 20 tot 25 à 26 graden, ondanks de overwegend zuidwestelijke stroming. Qua luchtdrukverdeling zien we nl. een groot gebied met lagere druk dan normaal vanaf de Britse Eilanden, via ons land naar een deel van Scandinavie én het gehele oosten van Europa. De Alpen zitten net op de grens. 

  En ook voor de laatste week, maandag 4 augustus tot en met zondag 10 augustus, zijn er weinig veranderingen te bespeuren: er is voorkeur voor wat hogere druk dan normaal boven de Canarische eilanden, het zuidpuntje van Spanje, Italië, Corsica en Sardinië. Alleen boven het Verenigd Koninkrijk is de luchtdruk lager dan normaal. Bij ons zal het vrij wisselvallig blijven met iets natter weer dan gebruikelijk. En verder daarbij alleen in het noorden, maar vooral aan zee, wat warmer weer dan normaal. In de pluim blijven berekeningen met hitte uit. Opnieuw vooral 20 tot maximaal 26 graden. Met 1 uitzondering: de controlerun, deze schiet uit zijn slof met op zondag 10 augustus 31 graden.

  Samengevat:
  In eerste instantie zitten de temperaturen weer duidelijk in de lift. Maar al vlak na het weekend van 19 en 20 juli lijkt een afkoeling in zicht. Of laten we zeggen: een vermindering van de warmte, want echt fris tot koel lijkt het de weken daarna niet te worden. Temperaturen rond tot net iets boven normaal hebben voor die periode de voorkeur. Over de hele linie is wisselvallig weer te verwachten. Met zeker ook geregeld vriendelijke, droge dagen. Maar in feite houdt het onstabiele karakter van de zomer tot nu toe ook gedurende de komende 4 weken aan, aldus het ECMWF.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 11 juli. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.