30-daagse verwachting

Advertentie
 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 5 september 2014. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Welkom bij de vierweekse verwachting van vrijdag 5 september, geldig voor de periode tot en met zondag 5 oktober 2014

  September is warm begonnen en we gaan kijken of de warmte aanhoudt of dat er toch koele dan wel koude lucht in aantocht is. En hoe staat het er voor met eventuele wisselvalligheid?

  Om het antwoord hierop te vinden, raadplegen we de nieuwste lange termijn berekeningen van het Europese model. Voor iedere week kijken we naar de afwijkingen in het luchtdrukpatroon, de temperaturen en de neerslaghoeveelheden.

  Week 1 van de verwachting, maandag 8 september tot en met zondag 14 september, is er voorkeur voor noordoostelijke winden met over het algemeen hoge luchtdruk boven of nabij het Verenigd Koninkrijk. Ook boven Rusland lijkt een hogedrukgebied te liggen. In de bovenlucht werken deze twee systemen eigenlijk samen. Dit betekent voor ons in deze week dat er minder regen dan normaal is te verwachten, in het westen en zuidwesten zelfs tot 30 millimeter minder! Behoorlijk droog dus. Qua temperaturen liggen we aan de rand van een ietwat koel gebiedje met afwijking tot circa 1 graad onder normaal. Dat gebiedje ligt boven Belgie en een deel van Duitsland. Limburg wordt nog net geschampt.

  Dan de tweede week, maandag 15 september tot en met 21 september. Lage luchtdruk dan normaal wordt berekend van de zuidkust van Groenland via IJsland naar het Verenigd Koninkrijk. En voorkeur voor hogere luchtdruk nog steeds boven Rusland, het noorden van Rusland vooral met uitloper tot over Finland. Hiermee zijn bij ons stromingen tussen zuidoost en zuidwest tot west het meest waarschijnlijk. Verder berekent het ECMWF geen afwijking in luchtdruk boven ons land en dit geldt ook voor de hoeveelheid neerslag en temperaturen. Overigens, een stuk warmer dan normaal wordt verwacht in Scandinavië, Rusland, Oekraine en Zwarte Zee.

  Week 3, 22 september tot en met 28 september, verandert er in de zojuist geschetste temperatuurverwachting weinig. Wel kruipt een gebiedje met iets warmer weer dan normaal van boven Duitsland richting het oosten en noordoosten van ons land. Qua luchtdruk afwijking is er boven ons land een neiging tot daling, met voorkeur voor depressie-activiteit boven het uiterste noorden van de Noordzee grens Noorse Zee. Hierbij hoort een iets natter patroon, tot maximaal 10 mm meer neerslag dan normaal.

  Voor week 4, 29 september tot en met 5 oktober, zijn er boven ons land nauwelijks afwijkingen in de diverse berekeningen zichtbaar, al is er een lichte neiging voor hogere druk dan normaal net zuid van Nederland.

  De temperatuurpluim die bij dit alles hoort, ziet er vrij warm uit. Het langjarig gemiddelde voor de etmaaltemperaturen, oftewel de norm, zakt van 15 graden begin september naar 12 graden begin oktober. Maar de meeste berekeningen komen daar bovenuit. Overdag wordt het makkelijk 18 tot 21 graden, soms nog warmer. Een warmtepiek is voor De Bilt zichtbaar rondom 21 september, zelfs 25 graden is dan mogelijk. De weken daarna wordt het allemaal iets minder warm, de 20 graden wordt aan het einde van de maand en zeker begin oktober steeds lastiger haalbaar en dat is normaal gezien het verstrijken van het seizoen. De nachten worden dan ook geleidelijk steeds frisser, met later vaker minimumtemperaturen beneden de 10 graden, enkele berekeningen komen met een graad of 6 zoals de controlerun voor 28 september.

  De neerslaghoeveelheden zijn in de pluim nog redelijk bescheiden te noemen, in week 1 (8 tot en met 14 september) zou het zelfs droog moeten kunnen blijven. In de termijn daarna is de kans op regen groter. Dan valt er misschien soms in 12 uur tijd 5-10 mm regen, maar er zijn ook genoeg dagen dat er amper 2 mm valt. Al bij al is binnen die 4 weken periode een normale hoeveelheid aan neerslag het meest waarschijnlijk, met alles bij elkaar opgeteld rond 65 millimeter in De Bilt.

  Conclusie:
  Ongeveer tot medio september lijkt het weer nazomerse trekken te hebben: vrijwel droog en vrij hoge middagtemperaturen. De dagen kunnen af en toe mistig beginnen, typerend voor het jaargetijde. Waarschijnlijk wordt het in de loop van de maand wisselvallig en daarbij richting eind september & begin oktober wat koeler/frisser. Vermoedelijk GEEN overgang naar een lange periode met erg nat en koud najaarsweer.
   

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 5 september. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.