30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 15 mei 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Welkom bij de vierweekse verwachting, ingesproken op vrijdag 15 mei.
  Hoewel de zomer geleidelijk nadert is er vooralsnog amper sprake geweest van een langere periode met stabiel zomerweer, ofwel zon en warmte. Enkele zonnige en relatief warmere dagen worden tot nu toe steeds afgewisseld met weer een aantal minder fraaie en koelere dagen. De meteorologische zomer gaat 1 juni van start, dat zit al in deze verwachting, maar de astronomische zomer gaat pas 21 juni van start en valt nog net buiten deze periode. Daar moeten we dus nog even op wachten, maar misschien krijgen we in deze periode toch al een beetje een voorproefje op wat zomerser weer.

  In week 1, 18 t/m 24 mei, lijken we vooral nog onder invloed van lagere luchtdruk te blijven. Kernen trekken veelal ten noorden van ons land, maar ze gaan soms gepaard met diepe troggen die wel van west naar oost over het land trekken. De luchtdruk is ten noorden van ons ook lager dan normaal, tot 10 hPa, en boven het land zelf ook, al is het verschil wel iets minder groot; zo’n 5 hPa.  De wind waait rondom die troggen vaak vanuit het westen tot zuidwesten, met een kleine afwijking naar noordwest en daarmee komen de temperaturen 1 tot 3 graden onder de norm uit. Het noorden van het land lijkt het meest nat te worden, zelfs iets natter dan normaal, elders is het licht wisselvallig.

  In week 2, 25 t/m 31 mei, trekken de lagedrukgebieden zich wat meer naar het noorden terug, waardoor het bij ons rustiger wordt. De luchtdruk gaat relatief dus stijgen en we komen zelfs iets boven normaal uit. De stroming wordt daardoor wat meer zonaal, waarbij de wind steeds vaker naar het westen tot soms zuidwesten neigt. Daarmee wordt nog geen bijzonder warme lucht aangevoerd, we blijven iets onder normaal uitkomen, maar door soms opbouwende hoge luchtdruk ten oosten van ons draait de wind ook af en toe naar het oosten, waarmee het kwik iets hoger uitkomt. In zijn geheel zien we dus geleidelijk wel een lichte stijging. Het is in deze week niet helemaal droog, maar we zitten rond de normale hoeveelheid neerslag, met ook regelmatig zonneschijn. Een goed vooruitzicht voor de naderende meteorologische zomer dus.

  In week 3, 1 t/m 7 juni, is die meteorologische zomer dus van start gegaan en dat gaat gepaard met een steeds hogere lucht druk. Boven bijna heel Europa wordt de luchtdruk in deze week hoger dan normaal. Er staat weinig wind, uit variabele richtingen, maar de neiging naar oost wordt steeds iets groter, dus een relatief warme aflandige wind. De temperaturen komen dan rond normaal uit voor de tijd van het jaar en begin juni ligt die norm overdag rond 20 graden en ’s nachts op 10 graden in De Bilt. Opvallend is hier wel dat er relatief grote kans ook is op zomerse temperaturen, ofwel een regionale 25 graden. Boven de Noordzee zien we nog wel een lichte afwijking omlaag en dat heeft te maken met het nog relatief iets koudere zeewater. Onder invloed van dat hogedrukgebied blijven storingen veelal uit de buurt en het lijkt dan ook een vrij droge week te worden, met geregeld zonneschijn.

  In week 4, 8 t/m 14 juni, concentreert de hogere luchtdruk zich nog vooralboven onze omgeving, de Noordzee en het oosten van de Britse eilanden. Het blijft dus relatief droog, met nauwelijks activiteit om ons heen. We behouden een overwegend westelijke stroming, maar rondom de hogere luchtdruk boven de Noordzee steekt bij ons ook af en toe een noordelijke wind op. We zien dus een kleine afwijking naar noord tot noordwest en daarmee komen de temperaturen weer iets lager uit dan in week 3, maar we zitten dan nog steeds wel rond of net iets onder de norm van 20 graden. Ook hier is op sommige dagen een lokale zomerse 25 graden niet uitgesloten.

  Conclusie:  na deze week eerst nog wat wisselvalliger weer, lijkt het vanaf week 2, dus vanaf ongeveer 25 mei geleidelijk op te gaan knappen. Het kwik maakt al een voorzichtige beweging omhoog en het wordt iets droger dan de week ervoor. Vanaf week 3, dus 1 juni, ofwel de start van de meteorologische zomer, bouwt hogedruk op boven onze omgeving en wordt het rustig weer, met geregeld zon en veelal droge condities. Ook gaan de temperaturen verder oplopen. Week 3 lijkt het meest warm te gaan verlopen, maar ondanks een lichte daling blijft ook week 4 relatief warm. Een licht zomers tintje lijkt er dus wel aan te zitten!

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 15 mei. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.