30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 17 oktober 2014. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Dit is de vierweekse verwachting, ingesproken op vrijdag 17 oktober, en geldig t/m zondag 9 november.

  Momenteel zijn het nog altijd de zuidelijke tot zuidwestelijke winden die zachte lucht blijven aanvoeren. En mede daardoor wordt de kans met de dag groter dat 2014 als allerwarmste jaar in de klimaatboeken komt. Allerwarmst in de zin van de hoogste gemiddelde temperaturen sinds de weermetingen in Nederland begonnen! Mocht dit bewaarheid worden, dan verliezen de jaren 2006 en 2007 hun koppositie in de lijst van warmste jaren.

  De nieuwste berekeningen van het ECMWF model laten zien dat er eerst nog geen einde komt aan het zachte zachte herfstweer, maar dat de nachten stilaan wél frisser lijken te worden; de eerste nachtvorst ligt op de loer. Laten we eens week voor week onder de loep nemen.

  In de week van maandag 20 tot en met zondag 26 oktober, berekent het ECMWF nog altijd een groot gebied met zachter weer dan normaal boven het westen, midden en zuidwesten van Europa inclusief b.v. Italië. De Alpenregio heeft zelfs een afwijking van 3-6 graden boven normaal. In het oosten van ons land is een iets natter neerslagpatroon dan normaal te verwachten. Qua luchtdrukverdeling is er een voorkeur voor een gordel met lage luchtdruk zich uitstrekkend tussen Groenland,IJsland en Scandinavië en Rusland. Boven Rusland de laagste luchtdruk trouwens. Hogere luchtdruk dan normaal wordt berekend boven Noord-Afrika en het gehele Middellandse Zeegebied. Voor ons land zou dit een westelijke stroming inhouden.

  De tweede week in deze verwachting, maandag 27 oktober tot en met zondag 2 november, bevindt ons land zich waarschijnlijk aan de flank van een omvangrijke depressie boven of nabij IJsland. Een vrij wisselvallig weerbeeld is het resultaat met wat natter weer dan normaal voor de kustregio’s. De middagtemperaturen blijven op peil, met volgens de afwijkingskaart van het model 1-3 graden boven de norm. De norm die voor deze tijd van het jaar in De Bilt zo’n 13 graden is. Kortom, 14-16 graden zijn nog altijd mogelijk. Hogere temperaturen zijn veel minder waarschijnlijk, in de temperatuurpluim kruipen veel lijntjes dichter naar die norm van 13 graden. Ook de nachten worden trouwens stilaan frisser, met kans op de eerste vorst aan de grond en op normale waarnemingshoogte minimumtemperaturen zo rond of iets onder de 5 graden!

  De laatste week van de verwachting, maandag 3 november tot en met zondag 9 november, is er een grotere kans op middagtemperaturen rond normaal en worden ook de nachten nog iets kouder, met zelfs kans op de eerste ‘echte’ vorst van het najaar, oftewel nachtelijke vorst op 1,5 meter. In de afwijkingskaart van het ECMWF zie je dit trouwens niet sterk terug, er is nog altijd een gebied met iets zachter weer dan de norm boven ons land te zien. Qua neerslag trouwens geen afwijking en de luchtdruk blijft lager dan normaal boven Groenland, IJsland en Spitsbergen. Dit houdt bij ons een gemiddeld zuidwestelijke stroming in met waarschijnlijk licht wisselvallig weer.

  De windsterktepluim die bij dit alles hoort laat regelmatig een straffe wind, met gemiddeld 4 Beaufort, zien. Maar de kans op een echte herfststorm is niet zo groot. De neerslagpluim komt met af en toe vrij nat weer, met rond 25 oktober een piek van 10 mm en op vrij veel dagen tussen 4 en 8 mm als gemiddelden voor de Benelux. En, a.s. maandag 13 oktober is er een piek tot 15 mm als gemiddelde voor de Benelux.

  Samenvattend kunnen we zeggen dat de scherpe kanten van het zachte weer er uiteindelijk van af worden geslepen, de kans op min of meer normale temperaturen wordt geleidelijk groter. Later is er ook nachtvorst te verwachten. Vooral tegen eind oktober en begin november, maar eigenlijk is dit volstrekt normaal voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld is wisselvallig met vrijwel dagelijks enkele buien, maar ook zonneschijn en soms regent het langer en valt er vrij veel regenwater. De wind trekt bij tijden aan.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 17 oktober. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.