30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 10 maart 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Welkom bij de Vierweekse verwachting, opgesteld op vrijdag 10 april en geldig tot 10 mei. Een nieuw bericht wordt donderdag 23 april geplaatst.

  De lente is inmiddels echt op gang gekomen. Deze vrijdag beleven we in ons land de eerste warme dag van het jaar 2015. Dat wil zeggen, als het ook in De Bilt 20 graden is geworden want dan mogen we officieel ook van een landelijke warme dag spreken. Maar er zullen zeker heel wat plekken zijn waar de 20 inderdaad is gehaald. Het mooie weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat inmiddels min of meer is weggetrokken naar het oosten van Europa. Op de Oceaan maakt een nieuwe hogedrukcel zich op om vlot onze kant op te komen en de lente een langere adem te geven. Tussen de hogedrukgebieden in wurmt een zwak front zich Europa binnen. Het levert ons een tamelijk bewolkte zaterdag op met ook wat lichte regen. Vanzelfsprekend levert de temperatuur wat in maar met 10 aan zee tot 15 aan de oostgrens is het verre van koud.

  Zondag trekt het nieuwe hogedrukgebied Noord Frankrijk binnen om de dagen erna langzaam in kracht afnemend boven Midden Europa uit te komen. In de tweede helft wordt het meer en meer een vrij vlakke luchtdrukverdeling boven West Europa, maar wel zodanig, dat de zon veel ruimte behoudt en we ons bovendien in van oorsprong vrij warme lucht bevinden. Het zal er op neer komen dat het met weinig wind rond het midden van de week opnieuw 20 graden kan worden. Het rustige en vrij warme lenteweer houdt de dagen erna aan, zelfs tot in het volgende weekend zal het nog prima voorjaarsweer zijn met in het algemeen temperaturen tussen de 15 en de 20 graden. Bekijken we de clusters van het ECMWF, dan is er een groep van ruim 25 procent die de hogedrukinvloed in het weekend laat afbreken door depressies ofwel nabij Schotland ofwel over zuidelijk Scandinavie.

  In de periode van maandag 20 tot en met zondag 26 april zien we een vrij duidelijke verandering in de berekeningen van het ECMWF. In de gemiddelde kaarten wordt de hogedrukinvloed weggedrukt naar het centrale en oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. In een brede gordel vanaf Schotland over geheel Scandinavië naar Rusland en Siberie is de gemiddelde luchtdruk in deze week beduidend lager dan gemiddeld. De wind krijgt in deze week een duidelijke westcomponent in onze omgeving. Dat niet alleen, er komen ook met regelmaat storingen door die de week als geheel een wisselvallig en voor april zelfs vrij nat karakter zullen geven. De temperaturen komen in deze periode uit op gematigd niveau. In iets meer detail lijkt het erop dat de eerste helft van deze week te koel uit pakt met een meer noordwestelijke wind, en de 2e helft van de week iets milder uitpakt met een meer zuidwestelijke wind. De nachten zullen sowieso eerder te zacht dan te koel uitpakken, reden waarom de week-temperatuur min of meer normaal lijkt te worden. Maar zeker in de eerste helft van deze week zal het overdag meestal duidelijk te koel zijn met middagtemperaturen van 10 tot 14 graden.

  In de week van maandag 27 april tot en met zondag 3 mei verschuift het voorkeursgebied voor lagedruk zich vanaf scandinavie oostwaarts naar centraal siberie, dus een heel eind weg. Tegelijkertijd wordt het hele middellandse zeegebied tamelijk favoriet voor hogere druk, waarbij dit gebied zich wat verder noordwaarts uitbreidt naar ondermeer de alpen en het zuiden van frankrijk. Het is te vertalen als het afnemen van de westelijke stroming, zonder dat daarvoor een echt aflandige wind in de plaats komt. Het wordt minder wisselvallig,  maar standvastig lenteweer zit er dan nog niet direct in. Met een wind die gemiddeld gesproken van zuidwest weer wat meer uit west of noordwest ons land binnenkomt, is de kans op relatief koel weer aanwezig. Zeker aan de kust. Waar dan direct tegenover staat dat het juist aan de kust wel relatief vaak zonnig kan worden vanwege de invloed van het vrij koude zeewater.

  En dan de laatste week in deze verwachtingsperiode en tevens de meivakantie. In de periode van maandag 4 tot en met zondag 10 mei zien we gunstige berekeningen bij het ECMWF. Voorkeursgebied voor hogedruk wordt een gordel vanaf de oceaan via de britse eilanden naar de Benelux, de Alpen en Frankrijk. Omdat de as van hogedruk gemiddeld ten zuiden en deels ten westen van ons wordt gepositioneerd, kan dit wel betekenen dat de wind een voorliefde houdt voor de richtingen tussen west en noord. Het zal daarom zijn, dat de gemiddelde temperatuur in de maandpluim in de meivakantie op zich aan de koele kant uitkomt. Maar daar staat tegenover, dat de indicatie voor het aantal uren zon juist positief uitpakt voor Engeland en het westen van Belgie. Vrij vertaald kan dit inhouden, dat we landinwaarts geregeld geplaagd worden door hardnekkige wolkenvelden die, afkomstig van zee, boven land geholpen worden door lichte convectie. Het zijn de situaties waarbij het bijvoorbeeld in Zeeland strak blauw is en vanaf Rotterdam of Amsterdam landinwaarts toch vaak grijzig oogt. Hoe dan ook, de indicatie voor hogedruk belooft ons al met al toch een redelijke periode die dus samenvalt met de meivakantie.

  Samenvattend kunnen we stellen, dat April ons nog 2 gezichten zal laten zien. Warm lenteweer in de volgende week, en wisselvallig en zelfs vrij nat en koel weer in de week van 20 tot en met 26 april. Daarna neemt de wisselvalligheid langzaam af om juist in de meivakantie een volgende fase met stabiel weer in te gaan. Al is het de vraag of we de twintigers van vandaag en volgende week dan kunnen evenaren.

  Een volgende 4-weekse verwachting wordt vrijdag 17 april gemaakt en ingesproken.
   

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 10 april. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.