30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 20 februari 2015. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Welkom bij de vierweekse verwachting, ingesproken op vrijdag 20 februari.

  Even leek het over het zijn met het wisselvallige en grijze winterweer, en dus ook de winterse perikelen waar we iedere ochtend weer mee van doen hadden. Was het geen mist of wind, dan was het wel gladheid. In de tweede decade van deze februarimaand kwam ineens de zon er goed bij en het was op de meeste plaatsen droog. Wel waren de nachten onder een heldere hemel koud en moest er in de ochtend flink gekrabd worden, maar overdag deed de zon uitermate goed zijn best en belandden de temperaturen soms zelfs alweer in de dubbele cijfers. Hoewel het vanaf nu ook nog vrij zacht blijft, wordt het wel weer wisselvalliger. In een sterk meanderende stroming wisselen soms diepe troggen en kleine hogedrukgebiedjes  elkaar af en natte perioden worden dan ook afgewisseld met droge en soms ook zonnige momenten.

  In week 1, 23 februari t/m 1 maart, trekt ook een diepe trog, vanuit de omgeving van IJsland tot boven het zuiden van Italië, van west naar oost over Europa. De luchtdruk is dan ook relatief laag en in plaats van zuidwestelijke winden lijken nu vooral westelijke tot noordwestelijke winden bij ons te gaan overheersen. De aangevoerde lucht komt daardoor uit een iets kouder brongebied, waardoor vooral de hogere luchtlagen kouder zijn dan normaal. Aan de grond merken we daar weinig van en komen we op of net iets onder de norm uit. Met die noordwestelijke stroming worden regelmatig storingen en/of buien aangevoerd en daarmee lijkt het een iets nattere periode te gaan worden ten opzichte van de norm en met die iets koudere bovenlucht zou daar zo nog maar eens een winterse bui tussen kunnen zitten. Vooral in het binnenland liggen de gemiddelde neerslagsommen zo’n 10 tot 30 mm boven normaal en dat lijkt vooral door een steeds grotere invloed van de dagelijkse gang in het voorjaar te komen.

  In week 2, 2 t/m 8 maart, lijken de passerende troggen al iets minder diep te worden door een opbouwende rug van hogere luchtdruk vanuit het Azorengebied. Het  zwaartepunt van de activiteit komt dan met name boven Scandinavië en westelijk Rusland te liggen, met daar wisselvallig, maar zacht weer. De luchtdruk is in deze week bij ons door dat opbouwende hogedrukgebied iets hoger en wordt zelfs 10 tot 20 hPa hoger dan normaal. Het wordt dus iets droger dan de eerste week, met ook af en toe zon. De stroming blijft noordwestelijk en qua temperatuur komen we daarmee rond normaal uit. We zien deze week dus geen grote afwijkingen ten opzichte van de norm.

  In week 3, 9 t/m 15 maart, worden de troggen over het algemeen nog iets minder diep en ze manifesteren zich vooral in het gebied tussen Groenland en Scandinavië. Met dus nog steeds het zwaartepunt ten noorden-, noordoosten van ons, bevinden wij ons in relatief rustig vaarwater. We hangen een beetje op de grens van zowel die lage luchtdruk ten noorden van ons en hogere druk ten westen van het Iberisch schiereiland. Dat resulteert bij ons in een nauwelijks afwijkende luchtdruk ten opzichte van normaal en ook is het niet natter of droger dan de norm. Ofwel, we zien in deze week geregeld de zon en soms zit er een koude stralingsnacht tussen, maar ook krijgen we af en toe een schampschot van een storing die ten noorden van ons passeert.

  In week 4, 16 t/m 22 maart, wordt die trog in zijn geheel minder sterk en dan lijken we meer over te gaan in een zonaal stromingspatroon, met dus veel minder activiteit in de atmosfeer. De luchtdruk lijkt relatief gezien iets te stijgen in onze omgeving, wat duidt op relatief droog weer, met geregeld zon. In deze tijd van het jaar, met dus ook weer iets langere dagen, kan het met flink wat zon alweer aardig warm worden. Middagtemperaturen in de dubbele cijfers lijken volgens deze berekeningen dan ook gemakkelijk mogelijk, al kan er met opklaringen en weinig wind in de nachten ook nog vorst voorkomen.  Ook in deze laatste week van de verwachting lijkt de noordwestcomponent nog iets te overheersen in de wind, maar dit levert nauwelijks afwijkingen op ten opzichte van de norm. Ook qua neerslag en temperatuur komen we rond normaal uit, alleen langs de zuidwestkust zien we deze week nog een minimale afwijking omlaag in de temperatuur. 

  Conclusie: we kunnen dus wel zeggen dat we in de eerste week van deze periode nog tamelijk wisselvallig weer hebben, maar dat de passerende troggen in de weken daarna steeds minder diep worden. Het weer lijkt gedurende de weken dus steeds rustiger en droger te worden, met qua wind een lichte voorkeur voor de noordwesthoek. In zijn geheel vrij normaal dus voor de tijd van het jaar.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 20 februari. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.