30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 24 oktober 2014. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Dit is de vierweekse verwachting, ingesproken op vrijdag 24 oktober en geldig tot en met 23 november. Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 31 oktober ingesproken.

  Op de augustusmaand na, zijn alle maanden van het jaar 2014 in Nederland warmer dan normaal verlopen. Met nog iets meer dan twee maanden te gaan, stevenen we af op een verbreking van het warmterecord dat nu nog op de jaren 2006 en 2007 staat, toen we een jaargemiddelde temperatuur van 11,2 graden haalden. De basis voor de warmte dit jaar werd gelegd in januari en februari, toen de wind niet uit de zuid tot zuidwesthoek weg te branden was. Het leverde in het grootste deel van het land een winter zonder koudegetal op en dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.

  Ook de lente en de zomer verliepen warmer dan normaal, waarbij in de zomer de koude augustusmaand de enige uitbijter was. In september pakte de warmte de draad weer op en inmiddels is ook de zuidelijke tot zuidwestelijke wind alweer lange tijd terug van weggeweest. Lagedrukgebieden lijken zich steeds prima thuis te voelen boven de warme oceaan, hogedrukgebieden vinden telkens weer een plek boven het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa. En hier tussenin komt bij ons de ene na de andere golf met warmte naar het noorden.

  Heel af en toe wordt het proces doorbroken. Dan ontstaat aan de noordkant van het hogedrukbolwerk boven Europa een gat waar lagedrukgebieden doorheen kunnen, over Scandinavië naar het oosten. In plaats van zuid tot zuidwest wordt de wind bij ons dan een tijdje west tot zuidwest en gaan de temperaturen even naar beneden. Vaak volgt dan een windrijke periode met ook even sterk wisselvallig weer. Daarna komen we net zo makkelijk aan de flank van het Eurohoog te liggen en wordt het rustiger in onze omgeving, droger en weer erg warm voor de tijd van het jaar.

  Volgens de vorige vierweekse verwachting was er kans op een verandering. Rond de maandwissel zagen we ineens een signaal voor de opbouw van een hogedrukgebied in de buurt van Schotland, met mogelijkheden tot uitbreiding over Scandinavië. Koude lucht, nu best dichtbij boven Rusland en het noordoosten van Scandinavië zou in dat geval zomaar naar het westen kunnen stromen en deels ook het westen van Europa kunnen bereiken. Het zou een periode van twee weken met zomaar beneden normale temperaturen kunnen opleveren en dat is alweer een tijdje geleden.

  In de verwachting van deze week wordt deze beweging echter niet herhaald. Want, kijken we naar de verwachting voor week 1, de week van 27 oktober tot en met 2 oktober, dan zien we het verwachte hogedrukgebied ten westen van ons wel tot ontwikkeling komen, maar op een duidelijk zuidelijkere positie dan eerst ingetekend. Het zwaartepunt lijkt nu boven de noordwestpunt van Frankrijk terecht te komen. Wij blijven ten noorden van de as ervan in een windregime dat maar langzaam van zuid tot zuidwest naar west tot zuidwest draait. In eerste instantie liggen de temperaturen daarbij nog ver boven normaal, later die week komen we overdag dichterbij normaal uit, maar de nachten blijven onverminderd warm voor de tijd van het jaar. Verder lijkt het daarbij vanaf de 29ste, na enkele rustige dagen, ook weer een stuk wisselvalliger te worden.

  In week 2, de week van 3 tot en met 9 november, blijft het hogedrukgebied op zijn plek, wordt compacter qua omvang. Een uitloper, tot over Centraal-Europa en het westen van Rusland, die er de week ervoor nog was, verdwijnt, met als gevolg dat de wind bij ons tijdelijk nog wat meer een impuls uit west tot noordwest krijgt. Later in de week zien we de zuidwester echter weer terugkeren. Enkele dagen met min of meer normale temperaturen worden dan weer ingeruild voor zacht weer.  En vooral als de zuidwestenwind invalt wordt het opnieuw sterk wisselvallig met soms veel wind.

  De derde week van deze verwachting, die van 10 tot en met 16 november, verandert niet veel. Het zwaartepunt van de hogedruk verlegt zich naar de Golf van Biskaje, maar bij ons verandert niet veel. We houden een push vanuit het westen, de temperaturen zijn normaal tot boven normaal, en het wisselvallige weer houdt aan. Echte onderbrekingen zijn wat dit betreft niet terug te vinden. Opvallend is de duidelijke draaiing van de wind naar noordwest die voor het einde van deze verwachtingsweek staat ingetekend, mogelijk aan de achterkant van een wegtrekkend laag.

  In de vierde week, die van 17 tot en met 23 november, lijken de temperaturen weer duidelijk boven normaal uit te komen. Het hogedrukgebied, nu boven het zuidwesten van Europa, lijkt een soort van uitbouw de oceaan op te krijgen, tegelijkertijd blijft de luchtdruk in het hoge noorden laag. De westelijke tot zuidwestelijke wind bij ons voert weer zachtere lucht aan, het blijft wisselvallig. Verder zien we op het einde de windrichting weer zuid worden, waarmee het cirkeltje rond is.

  Geen grote veranderingen dus, daar lijkt het op neer te komen als we de grote lijnen van deze verwachting zo overzien. Als er al iets verandert, dan is het dat de zuidelijke tot zuidwestelijke stroming van de laatste tijd, door een meer westelijke tot zuidwestelijke wind wordt vervangen. En dat daarmee de megagrote afwijkingen van normaal in de temperaturen, die we van de laatste tijd een beetje gewend zijn geraakt, waarschijnlijk tot het verleden gaan behoren. Wel blijft het wisselvallig en kan het, met een hogedrukgebied in het zuiden, als een lagedrukgebied door het Noordzeegebied naar het oosten trekt, ook best eens flink waaien en misschien wel tot een of twee volgende herfststormen komen. Winterkou zit er voorlopig niet in. Alleen als eens rug van hogedruk overkomt in van oorsprong polaire lucht, kan het in de nacht een graadje vriezen.

  Een nieuwe verwachting wordt vrijdag 31 oktober ingesproken. 

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 24 oktober. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.