30-daagse verwachting

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de liefhebbers van weersverwachtingen tot ver vooruit wordt elke vrijdag een 30-daagse verwachting ingesproken op de MeteoGroup Weerlijn: 0900-9725, optie 6, keuze 1 (60 ct/min). Een kleine week na het inspreken van de verwachting wordt deze hieronder ook gepubliceerd. Elke vrijdag volgt op de Weerlijn als eerste weer een nieuwe verwachting met de laatste analyses. Onderstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 12 december 2014. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de Weerlijn, 0900-9725.

  Mogelijk koude start van 2015!

  Tijdens de afgelopen week is het weerbeeld behoorlijk onstuimig geweest. Een straffe westelijke straalstroom en diepe lagedrukgebieden veroorzaakten regen en veel wind, op vrijdag 12 december zuidwesterstorm aan zee en zware tot zeer zware windstoten boven land. De zuidwestenwinden voeren zeer zachte lucht aan, met 8 tot 10 graden is het weer 4 graden warmer dan normaal.

  Na een iets minder onstuimig en droger weekeinde lijkt het ook in de week voor Kerst wisselvallig, vrij zacht en af en toe winderig te zijn….kijken we verder in de 4 weekse weerkaarten van het ECMWF dan wordt het na de Kerst kouder!

  Week 1 van maandag 15 tot en met zondag 21 december ’14
  Nog steeds zien we diepe depressies tussen Groenland, IJsland en Scandinavië. Hogedrukgebieden zijn prominent aanwezig boven de Azoren en boven Rusland. Bij ons voert een westelijk stroming vrij zachte lucht aan, af en toe trekken er fronten over ons land met regen, afgewisseld door dagen met zon en een enkele ( als de lucht hoog in de atmosfeer koud genoeg is) een winterse bui.  Van vorst in de nacht is geen sprake, overdag wordt het 7 a 8 graden. De wind uit het westen haalt in de buurt van fronten uit en wordt aan zee af en toe hard of stormachtig.

  Week 2 van maandag 22 december tot en met zondag 28 december ’14
  De kerstweek verloopt iets minder onrustig, maar nog wel licht wisselvallig met temperaturen rond of iets boven normaal. Lagedruk boven Groenland en IJsland verdwijnt en blijft aanwezig boven Scandinavië.  Uitlopers van het Azorenhogedruk zakken naar het zuiden van Frankrijk naar Spanje.  Het krachtige hogedrukgebied boven Rusland blijft aanwezig en natuurlijk ook de kou en de sneeuwbedekking boven Siberië. Die kou komt nog niet nar ons toe. Met westelijke winden voeren nog steeds vrij zachte lucht aan, de nachttemperaturen blijven meest boven nul en overdag wordt het een graad of 5 a 6. Af en toe kan er nog wat neerslag vallen, de wind is niet meer zo sterk zoals in week 1.

  Week 3 van maandag 29 december 2014  tot en met zondag 4 januari
  De kern van lagedruk zien we verplaatsen van Scandinavië naar de Noordzee. De invloed van het Azorenhoog verdwijnt. Het hoog boven Rusland blijft wel liggen met kou en sneeuw. In de week met jaarwisseling en de eerste dagen van  2015 verlopen vrij rustig met meer zuidwestelijke winden, tijdens heldere nachten een lichte vorst door uitstraling. Overdag ligt het kwik rond normaal rond 4 a 5 graden. Als er wat neerslag valt, neemt de kans op natte sneeuw of sneeuw een beetje toe.  Kijkend naar de pluim voor de temperatuur zien we in deze week de controlerun voor een koude jaarwisseling gaan met lichte en tijdens de jaarwisseling mogelijk matige vorst en overdag temperaturen dicht of op een enkele dag zelfs iets onder het vriespunt. De sneeuwpluim laat een paar cm sneeuw zien…. De 50 andere oplossingen zijn minder koud. 

  Week 4 van maandag 5 tot en met zondag 11 januari laat het Russische
  hogedrukgebied naar de Noordpool en Lapland schuiven. Lagedrukgebieden zijn vooral actief langs de oostkust van de VS en op het westelijk deel van de Oceaan. In ons land zijn de precieze drukpatronen onduidelijk. Waarschijnlijk is het rustig en relatief droog en wordt het mogelijk nog wat kouder ( niet in de pluim bevestigd.   Transportkoud zien we wel van Rusland richting Scandinavië trekken. Als het daar kouder wordt en de winden draaien naar het oost of noordoosten, kan deze bel kou mogelijk later in januari wel naar ons toe komen, maar dat is zeer speculatief en onzeker op dit moment en wordt ook niet bevestigd in de pluimverwachtingen. Sterker nog, de vierde en laatste week van de verwachting laat weer temperaturen boven normaal zien in ons land.

  Bovenstaande verwachting is opgesteld op vrijdag 12 december. Een nieuwe verwachting is in de loop van elke vrijdag dus als eerste te beluisteren op de weerlijn, 0900-9725 onder optie 6.

  • Advertentie

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.